S-a stins un EROU ! A mai aparut o stea pe cer !

dsc04112.jpgInima colonelui in retragere Corneliu Gheorghe Chiries a refuzat sa mai bata in seara zile de 19 mai. Abia ce-si terminase de corectat ultima sa lucrare: “Judetul Bacau- Altar de jertfa si eroism“, pe care dorea sa o lanseze in luna septembrie, cu ocazia implinirii a 90 de ani de la infiintarea Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor”. Din pacate, Dumnezeu a vrut altfel si poate nu intâmplator, acest lucru s-a petrecut tocmai când lumea crestina se pregateste sa celebreze Inaltatrea Domnului, ziua in care sunt omagiati Eroii României. “Seniorul” asa cum il alintau apropiatii a plecat catre cei multi, eroii si martirii patriei, pe care i-a cinstit si omagiat in toata viata lui, abia acum gasindu-si pacea si linistea alaturi de ei.

Col.(r) Corneliu Gheorghe Chiries – O viata inchinata patriei

dscf0616.jpgColonelul(r) Corneliu Gheorghe Chiries s-a nascut la data de 15 noiembrie 1928 in municipiul Bacau. A absolvit Scoala Primara nr.2, baieti (azi Scoala Generala „Alexandru Ioan Cuza” n.n.) in anul 1940, dupa care a urmat cursul gimnazial in comuna Halaucesti, pe atunci in judetul Roman, intre 1944 si 1946, a fost nevoit sa intrerupa studiile liceale din cauza razboiului si a vremurilor grele ce au urmat.. Ca urmare a timpurilor grele de dupa razboi a intrerupt studiile liceale, lucrând impreuna cu tatal sau pe santierele de reconstructie. In anul 1946 s-a inscris la Liceul Teoretic „Ferdinand I” din Bacau pe care l-a absolvit in anul 1950. In anul 1950 a fost incorporat, absolvind in anul 1951 Scoala Divizionara, dupa care Scoala Militara de Infanterie in anul 1953 cu gradul de locotenent si repartizat ca lector la Scoala de Ofiteri de Infanterie „Nicolae Balcescu” din Sibiu.
In anul 1957 a fost mutat la cerere in garnizoana Bacau, la Centrul de Instructie Echipaje Tancuri si Autotumuri, indeplinind diferite functii, Sef Stat Major Batalion, Sef Serviciu Personal. In anul 1965, cu ocazia reinfiintarii Scolii de ofiteri de rezerva nr. 2 Bacau, a facut parte din colectivul de cadre care a organizat inceputul invatamântului militar in scoala cu absolventi de invatamânt superior. Aici a indeplinit functii pe linie de front, mobilizare, personal, iar din 1970 si pâna in 1986 functia de Lector si Sef in Catedra de Stiinte Sociale, la cursul de Istorie Militara. Pentru pregatirea militara si de specialitate, pe parcursul serviciului militar a urmat Cursuri de perfectionare la Academia Militara Bucuresti. In intreaga sa activitate a fost apreciat in notarile de serviciu numai cu calificativul „Foarte Bine”. Pentru intreaga sa activitate a fost decorat cu inalte ordine si medalii ale României printre care amintim medalia „Meritul Militar” cls. a III-a, cls. a II-a si cls. I. De asemenea, a mai primit numeroase medalii, diplome si brevete. In perioada anilor 1975-1990 a condus cursul de formare a ghizilor de turism din judetul Bacau.
In anul 1992, odata cu reinfiintarea Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor” a devenit membru, iar din 1998 a fost ales presedinte al Filialei Bacau, functie pe care a parasit-o doar când Dumnezeu l-a chemat la Ceruri. Pentru activitatea desfasurata in organizarea comemorarilor de cinstire a eroilor, a rezultatelor obtinute pe plan judetean in restaurarea, ingrijirea operelor comemorative de razboi si a cimitirelor eroilor, a fost evidentiat recompensat, stimulat cu medalii si diplome de merit, de diferite institutii si asociatii. In anul 1994, pentru contributia adusa in organizarea activitatilor de comemorare a eroilor Scolii de Ofiteri de Rezerva Bacau, cazuti in luptele de pe valea Crisului Alb – septembrie 1944, a primit diploma de „Cetatean de Onoare” al orasului Sebes-Alba. Ultima apreciere a primit-o din partea Presedintelui României cu prilejul „Zilei Nationale a României” – 1 decembrie 2004, Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler – categoria F”.
Tot ca o recunostinta, pentru intreaga sa activitate inchinata eroilor acestui pamânt, in anul 2008, Primaria Municipiului Bacau, Consiliul Local, i-a conferit titlul de „Cetatean de Onoare” al municipiului Bacau.

Marturie stau cimitirele si monumentele eroilor din Bacau…

dsc06939.jpgPe intreg teritoriul judetului nostru zeci de monumente si cimitire stau marturie despre ceea ce s-a intâmplat de-a lungul vremii. De la Oituz la Bacau, de la Prajesti la Ciresoaia ori de la Albele la Itesti, peste tot in judetul nostru au fost ridicate memoriale, mausolee, monumente. Monumente ridicate spre cinstire si aducere aminte, arc peste timp si dovada a vitejiei inaintasilor nostri. Era nevoie de un om care sa se ocupe de aceste marturii prea mult lasate de izbeliste pe vremea comunistilor. Si iata ca acel om s-a numit colonelul Corneliu Chiries, care, odata trecut in rezerva si-a dedicat intreaga energie pentru salvarea acestora dar si pentru construirea unora noi, acolo unde ele nu existau. In urma cu aproximativ doi ani, colonelul Chiries spunea la Oituz, cu prilejul comemorarii bataliilor purtate in primul razboi mondial: „Nu a fost casa, gospodarie, familie care sa nu fi pierdut un tata, un sot, un frate, un copil sau un iubit. Tavalugul razboiului, a molimelor, a mortii a facut ca in sate intregi, femeile locului sa se imbrace multi ani in negru, in haine de doliu. Asa de mari au fost pierderile in rândul barbatilor acestor locuri, altminteri locuri de vis”.

Col.(r) Paul Valerian Timofte, prim vice-presedinte al Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor-filiala Bacau
Cristi AIOANEI

Comentarii

  1. Daniel NICOLAE - Ploiesti a zis:

    Dumnezeu sa il odihneasca! Am avut onoarea de a-l avea profesor de Istorie Militara la UM 01184-Bacau / contingent 1984. Un om deosebit, un militar desavarsit! Nu il voi uita vreodata!

Adauga un comentariu

*