Au ajuns politistii sa ne aduca elevii in clase! Pe vremea când umblam noi la scoala, cei care fugeau de la ore erau numiti chiulangii! Acum se vorbeste despre absenteismul scolar! Pe vremuri, cadrelor didactice le pasau de lipsa elevilor de la anumite ore. Acum, nu-i mai doare nici in cot, e democratie, elevul are mai multe drepturi decât obligatii. Din pacate, doua sunt cele mai neglijate, prezenta la ore si disciplina. Efectul? Cititi presa de fiecare zi.
Am pornit de la un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Politistii moinesteni, si nu numai ei, continua actiunile pentru depistarea elevilor care absenteaza de la ore si stau in baruri, la cafele sau sucuri. Din pacate, acest lucru il fac politistii, nu si dirigintii sau profesorii care se multumesc sa aiba doi, trei elevi in clasa, ca, oricum, anul trece, leafa merge, o mai pun de-o greva si cu asta am mai dat un an scolar de-o parte. Intr-un bar doua eleve de la Liceul “Spiru Haret” savurau bauturi racoritoare, in timp ce colegii lor “gustau” ecuatii cu mai multe necunoscute! Dar nu numai de la orele de matematica se chiuleste, ci si de la cele de tehnologie. Elevi de la Liceul “Grigore Cobalcescu” au fost depistati in timpul unei ore de… suc, timp in care colegii lor ramasi in clasa suportau explicatiile ”prof”-ului de tehnologie! Au fost din prezentati conducerii scolilor, iar li s-au luat declaratii, iar au fost chemati parintii, iar au fost amenintati ca li se scade nota la purtare, iar si iar si iarasi iar! Dar n-am citit in niciun raport al Politiei ca, in afara presei, la acest gen de actiuni ar fi participat vreun cadru didactic, sau ca vreun diriginte si-a surprins elevul la o ceasca de…rom! Nu. Aflam doar ca barmanii sunt sanctionati contraventional pentru ca au permis aceesul minorilor in unitatea de alimentatie publica unde se consuma bauturi alcoolice si se fumeaza in draci. Si asta, destul de rar. Pe când o iesire in strada a dascalilor, nu pentru a protesta, ci pentru a-si recupera elevii si a justifica plata orei? Niciodata.
Absenteismul e una, chiulul de la ore, alta
Se spune ca, in majoritatea cazurilor, absenteismul scolar are cauze de natura economica. Sunt foarte multi copii care nu merg la scoală pentru ca parintii au nevoie de ei în munca din care îsi câstiga existenta. Acest lucru se întâmpla mai ales în mediul rural, unde copii îsi ajută parintii la muncile câmpului si, în consecinta, lipsesc de la scoala. Dar la oras, la oras, care ar fi motivul? Parintii plecati la munca in strainatate. In realitate, lipsa de interes pentru educatie a fost si va ramâne una dintre principalele cauze ale absenteismului scolar. Nu regretam vremurile apuse, dar parca, înainte de 1989 era mai multa ordine si disciplina în scoli, în sensul frecventarii orelor de curs, dar si atunci în clasa a XII-a elevii lipseau de la şcoală, pentru că se orientau spre anumite discipline care le foloseau la bacalaureat sau la admitere si mergeau, cu precadere, la cursurile respective. Fenomenul absenteismului este mult mai ridicat în România, chiar si în comparatie cu tari unde se considera ca nivelul educatiei nu este asa de ridicat, cum este cazul Statelor Unite ale Americii. In SUA, elevii nu lipsesc de la scoala, în primul rând pentru ca nu concep un asemenea lucru si apoi pentru ca sistemul de monitorizare este mult mai clar decât în România. Absenteismul se face la noi cu complicitatea adultilor, fie ca acestia sunt parintii, care accepta ca elevul nu trebuie sa se duca la toate orele, ci doar la cele care îl intereseaza, sau profesorii care, uneori, accepta motivari aberante.
Regulament scolar permisiv
Drectorii de scoli cu care am discutat sunt de parere ca se impune o reactualizare a Regulamentului de Organizare si Functionare a Învatamântului Preuniversitar, care sa cuprinda sanctiuni concrete pentru elevii care lipsesc nemotivat de la scoală sau fug de la ore. Sunt situatii în care elevii lipsesc de la scoala cu acordul familiei. În unele cazuri profesorii dau dovada de indulgenta si nu aplica corect sistemul de notare, pentru ca elevii care nu stiu sa nu promoveze. Elevul lipseste, iar, daca vine la scoală în ultimele zile, scoala îl accepta, fiindca nu poate fi lasat repetent, si primeste note de trecere. Normal ar fi ca, in ultima saptamâna de scoala, elevii care au absentat mult sa fie verificati corect si notati în functie de cunostintele dobândite. În unele scoli care se confrunta cu absenteismul s-au luat deja masuri, cum ar fi atentionari oficiale trimise parintilor, vizite la domiciliul acestora, constituirea unor comisii de verificare a prezentei elevilor la cursuri, consilierea elevilor, scaderea notei la purtare, sistarea alocarii banilor din programul “bani de liceu”.
Ce spun specialistii
Pentru inlaturarea acestor deficiente se impun mai multe masuri. Din pacate, acestea nu sunt noutati, ci vechi de când a aparut scoala pe pamânt. Si le stiu si cadrele didactice. Dar totul este la nivel de teorie, pentru ca “practica” o gasim in barurile din preajma unitatilor de invatamânt! Este vorba despre optimizarea relatiei de comunicare parinte – elev – profesor; relatia scoala – familie si diagnosticarea ei;
antrenarea parintilor în activitatea de informare si formare educationala; diversitatea modalitatilor de colaborare scoala – familie; colaborare învatatori / diriginţi – psihopedagogul scolii si învatatorul de sprijin, daca exista. Si sa nu se apeleze, cu precadere, la politie.
Dan MINDIRIGIU
Domnului Dan Mindirigiu,
Sunteţi un analfabet, cu pretenţii de formator de opinie! „cadrelor didactice le pasau de lipsa elevilor de la anumite ore”-v-aţi dat seama de greşeală sau trebuie să mai luaţi meditaţii la limba română? Cu siguranţă, profesorii dvoastră şi-au făcut datoria să vă înveţe, dar aţi fost şi, din păcate, sunteţi prea prost ca să pricepeţi!
O, Doamne! Când am trimis comentariul citisem numai preambulul articolului, dar, la lectura lui integrală, am observat că nu există niciun rând care să nu conţină o greşeală de conţinut sau de scriere! Doamne, ce agramat! Mai este şi ziarist!
Forma ,ca forma ,dar de fond ce sa mai spunem ? E un articol scris asa , ca sa avem si noi activitate ca ziaristi !
cata desteptaciune exista…….da educatie prea putina.
insultare o persoane necunoscuta doar pentru ca nu a scris pe gustul
altetelor voastre este prea usor de facut….dar am observat caci a devenit sportul preferit in romania.
si va mai mirati caci elevii sunt chiulangii…..cu asa parinti ce va asteptati????
rezultate pe masura…
Domnule „ziarist”,
in primul rand sper ca sunteti „acoperit” in ceea ce priveste afirmatiile facute (desi sunt convinsa ca nu e asa) pentru ca altfel cele afirmate de dumneavoastra reprezinta calomnii.
In al doilea rand, in fisa postului nu este stipulat ca un cadru didactic sa „pesuiasca” elevii din baruri, pentru ca el isi face ora pentru care este platit; datoria sa este sa consemneze absentii si sa-si desfasoare activitatea didactica cu marea majoritate a elevilor.
Responsabilitatea actului educativ revine deopotriva scolii si familiei; deci sa ne facem toti datoria cu profesionalism si sa lasam aprecierile tendentioase.
Pentru ca tot vorbiti despre invatamant si pretindeti ca sunteti o publicatie facuta de profesionisti, acordati o atentie sporita modului in care va exprimati.
Daca tot sunteti atat de critici la adresa profesorilor, noi ce-ar trebui sa facem: sa va corectam cu rosu si sa va punem nota????!!!
Acesta este copia unui comentariu postat in urma cu o ora care a „disparut” in mod subit.
Domnule „ziarist”,
in primul rand sper ca sunteti „acoperit” in ceea ce priveste afirmatiile facute (desi sunt convinsa ca nu e asa) pentru ca altfel cele afirmate de dumneavoastra reprezinta calomnii.
In al doilea rand, in fisa postului nu este stipulat ca un cadru didactic sa „pescuiasca” elevii din baruri, pentru ca el isi face ora pentru care este platit; datoria sa este sa consemneze absentii si sa-si desfasoare activitatea didactica cu marea majoritate a elevilor.
Responsabilitatea actului educativ revine deopotriva scolii si familiei; deci sa ne facem toti datoria cu profesionalism si sa lasam aprecierile tendentioase.
Pentru ca tot vorbiti despre invatamant si pretindeti ca sunteti o publicatie realizata de profesionisti, acordati o atentie sporita modului in care va exprimati!!!
Si daca tot sunteti atat de critici la adresa profesorilor, noi ce-ar trebui sa facem: sa va corectam cu rosu si sa va punem nota????!!!!
P.S. Rugamintea este sa NU mi se mai stearga comentariul pentru ca voi continua sa-l rescriu (de cate ori este nevoie).
Imi cer scuze; a fost doar o eroare tehnica