Eveniment mare la Valea Mica: Sfintirea si consacrarea unei biserici romano-catolice

img_0879.jpgIeri dimineata, in satul Valea Mica, din comuna Cleja, IPS Ioan Robu – Arhiepiscop al Bucurestiului si Mitropolit Romano-Catolic al României, PS Petru Gherghel – Episcop romano-catolic de Iasi si PS Anton Cosa – Episcop romano-catolic de Chisinau au oficiat slujba de sfintire si consacrare a Bisericii din localitate.

O biserica asteptata timp de douazeci de ani

Cu o ora si jumatate inaintea Orei H, parintele paroh Daniel Cimpu intrase deja in criza de timp, desi repartizase sarcini precise, pe oameni, inca de la primele ore ale diminetii. Câteva informatii despre eveniment ne-a oferit parintele Alecu Anton, fiu al satului: „Avem aici, la Valea Mica, 210 familii. Toti locuitorii sunt romano-catolici si toti au contribuit la ridicarea acestei biserici, pe care au asteptat-o douazeci de ani. Pâna acum, credinciosii nostri mergeau la biserica din satul Gheorghe Doja, in pelerinaj pe drumul european, imbracati in portul nostru popular, se opreau turisii polonezi si fotografiau. Un timp s-au facut slujbe in demisolul casei parintelui Ioan Ciuraru, cel care a donat si terenul pe care s-a ridicat aceasta biserica”. In jurul nostru se adunasera „nasii”, barbati si femei, impodobiti cu stergare rosii, aproape toti imbracati in costumele specifice locului. Ei aveau sa inconjure biserica, iniantea sfintirii, cu o panglica alba, lunga de mai biune de 100 de metri, iar alaturi de „nasi” se rânduisera copiii ministranti, in odajdii albe. De-o parte si de alta a drumului ce duce „la soseaua nationala” se rânduisera credinciosii, cu buchete de flori in mâini.

„Bun venit oaspetilor dragi!”

La ora 10.20 au sosit „oaspetii din Bacau”, cum ii catalogasera satenii: senastorul Radu Catalin Mardare, Dragos Benea – presedintele Consiliului Judetean, Minodora Cliveti – candidat PSD la apropiatele alegeri Europaralmentare. Dupa numai zece minute soseste coloana oficiala. Din masini coboara intâi IPS Ioan Robu – Arhiepiscop al Bucurestiului si Mitropolit Romano-Catolic al României, PS Petru Gherghel – Episcop romano-catolic de Iasi, PS Anton Cosa – Episcop romano-catolic de Chisinau. Apoi, Mircea Geoana – presedintele Senatului României, deputatii Viorel Hrebenciuc si Gabriel Vlase, prefectul Dorian Pocovnicu. Distinsii oaspeti sunt intâmpinati de presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, si de primarul comunei Cleja, Ion Joca. Enorme cosuri de flori sunt daruite inaltilor prelati si presedintelui Senatului , din partea prefectului Dorian Pocovnicu. Apoi, cu totii pornesc in procesiune spre biserica. In fata, ministrantii, doi câte doi, avându-l in frunte pe purtatorul Crucii. Dupa ei, „nasii”, doi câte doi, barbatii purtând lumânari aprinse, iar femeile, buchete de iasomie. Urmau preotii, peste 50, din trei judete, apoi inaltii prelati si, imediat in urma lor, personalitatile politice venite special la Valea Mica pentru acest eveniment deosebit. Coloana era intregita de oamenii satului si de oaspetii veniti din localitatile vecine, curtea bisericii devenind in câteva minute arhiplina.

Sfintirea si consacrarea

In fata usilor inchise ale bisericii, PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iasi, a rostit cuvântul de deschidere: „Iubiti frati, cu sufletele pline de bucurie am venit impreuna in aceasta noua biserica, pentru a o sfinti prin celebrarea jertfei Domnului. Sa luam parte cu insufletire la ceremonia sfânta, ascultând cu credinta Cuvântul lui Dumnezeu, pentru ca intreaga noastra comunitate, renascuta din unicul izvor al Botezului, si hranita la aceeasi masa, sa devina un templu spiritual si, calauzita de dragostea cereasca, sa ajunga la unicul altar al Domnului”. Istoricul construirii bisericii a fost prezentat succint de preotul paroh Daniel Cimpu. A urmat ceremonia binecuvântarii sarii, oficiata de IPS Ioan Robu: „Dumnezeule atotputernic, la porunca Ta profetul Elizeu a aruncat sare in apele nesanatoase si ele au devenit ape binefacatoare. Cu adânca umilinta te rugam: Binecuvânteaza aceasta sare, pe care Tu ai creat-o, si porunceste ca, oriunde se va stropi cu apa in care s-a pus sarea binecuvântata, sa fie alungata toata uneltirea celui rau, iar prezenta Duhului Tau Sfânt sa ne ocroteasca neincetat, prin Cristos, Domnul nostru”. Biserica si credinciosii au fost stropiti cu apa sfintita. IPS Ioan Robu a batut apoi in portile bisercii cu crja arhiepiscopala: „Deschideti-va, portilor, deschideti-va, voi, porti vesnice, ca sa intre Regele Maririi!”Apoi, usile s-au deschis larg si IPS Ioan Robu a facut invitatia de intrare: ” Intrati cu credinta prin portile Casei Domnului, veniti in pridvoarele sale cântând!” Au fost oficiate, succesiv, Liturghia Cuvântului, Omilia, Litania Tuturor Sfintilor si Rugaciunea de Consacrare. Preotii au adus vasul cu Sfânta Crisma, pentru Ungerea Altarului si a peretilor bisericii. Apoi, IPS Ioan Robu a turnat Sfânta Crisma in mijlocul Altarului si in cele patru colturi ale lui, apoi a uns si peretii Catedralei cu Sfânta Crisma, facând douasprezece cruci in diferite locuri, dinainte alese, fiind ajutat de ceilalti doi inalti prelati, de preotul paroh si de alti preoti. Au urmat tamâierea si iluminarea Altarului si a Bisericii. Prin Decret Episcopal a fost conferita Crucea Sinodala de Merit preotilor Daniel Cimpu si Mihai Cucuteanu, cei care au coordonat lucrarile de construire a acestui monumental edificiu inchinat lui Dumnezeu. Binecuvântarea finala a incheiat o ceremonie religioasa cu totul si cu totul deosebita care va ramâne adânc intiparita in memoria participantilor. Inaltii prelati, preotii si coloana credinciosilor s-au indreptat apoi spre cimitirul din apropiere pentru a-i aduce un omagiu preotului Ioan Ciuraru, fiu al satului, cel care a sadit in inimile tuturor satenilor dorinta de a construi aceasta biserica a satului Valea Mica.

Spectacol folcloric, pentru gazde si oaspeti

Vestitul ansamblu folcloric „Busuiocul”, condus de reputatul maestru coregraf Petre Vlase, si formatiile artistice din comuna Cleja, au oferit un frumos si natrenant spectacol folcloric satenilor din valea Mica si oaspetilor veniti special pentru acest eveniment. Prilej pentru politicienii prezenti aici de a discuta cu satenii si a le afla pasurile, primarul Ion Joca fiind purtatorul de cuvânt al clejenilor. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat: „Marturisesc ca m-a impresionat acest eveniment, pentru ca o comunitate mica a reusit sa ridice o biserica atât de monumentala, ceea ce demonstreaza ca, atunci când exista credinta, când exista vointa, românii nostri pot sa faca lucruri deosebite. Tocmai de aceea cred cu tarie in viitorul României, pentru ca avem oameni deosebiti, pe care trebuie sa-i motivam, ca sa depasim impreuna toate greutatile momentului si sa aducem impreuna tara acolo unde merita sa fie”.

Fotoreportaj realizat de Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. politica prin biserica….interesant…sa va fie rusine

  2. mai ales celor care au permis asta…vai de capul nostru….

Adauga un comentariu

*