Politistii români au anihilat în primele patru luni ale anului, 75 de grupari periculoase.
Ca urmare a dinamicii infractionale în schimbare la nivel european, în contextul accentuarii crizei economico-financiare mondiale, fenomenul infractional international a cunoscut o serie de transformari. Astfel, în tarile europene în care se manifestau grupari infractionale multinationale (Spania, Italia, Germania, Olanda, etc.), din care faceau parte, printre altii, si cetateni români, s-au reorientat spre tarile de origine, unde au dus, din pacate, „experientele dobândite” în mediul infractional, în scopul continuarii practicilor ilicite. Infractorii si-au intensificat actiunile pe teritoriul României, folosindu-se de practicile deja însusite în zona de criminalitate unde au actionat pâna nu demult. Acestia fac parte din retele de crima organizata, foarte bine stratificate si ierarhizate, astfel încât fiecare infractor îsi cunoaste în amanunt nivelul atins, legaturile pe care le poate accesa si, nu în ultimul rând, cui trebuie sa îi cedeze partea financiara ce revine structurii din care face parte. Desi nu sunt la fel de numeroase ca si grupurile infractionale ocazionale, gruparile de crima organizata au un caracter secret, sunt foarte bine coordonate si realizeaza un impact social extrem de negativ si periculos.
Crima organizata tinuta sub control
Eforturile depuse de structurile specializate ale Politiei Române, cooperarea deosebita cu politiile statelor membre ale Uniunii Europene si nu numai, au avut însa rolul mentinerii sub control a fenomenului. Polițistii români au reusit în primele patru luni ale acestui an destructurarea a 75 de retele de crimă organizata, compuse din 576 de membri. Cele mai multe dintre acestea îsi desfasurau activitatile contrare legii în domeniul traficului si consumului ilicit de droguri – 25 de grupari, cu 130 de persoane, si traficul de fiinte umane – 22 de retele, cu 147 de membri. In cazul tuturor celor 75 de retele, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au emis rechizitorii, iar membrii gruparilor au fost trimisi în fata instantelor de judecata. Câteva actiuni de rasunet întreprinse de politistii specializati, sub coordonarea si cu implicarea directa a Inspectoratului General al Politiei Române, sunt definitorii pentru modul în care autoritatile se straduiesc si, nu de putine ori, reusesc sa dea o riposta ferma si eficienta acestor periculoase grupari criminale.
Infractiuni in domeniul informatic
Un gen de infractiuni comis deseori de retele de crima organizata este cel din domeniul informatic. Politistii specialisti ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice s-au sesizat din oficiu cu privire la savârsirea infractiunilor de introducere de date informatice fara drept, acces neautorizat în sisteme informatice, efectuare de operatiuni financiare în mod fraudulos, constituire sau asociere la un grup criminal organizat, retinându-se în fapt ca, în perioada decembrie 2008 – aprilie 2009, au fost derulate mai multe atacuri de tip „phishing” îndreptate împotriva clientilor unor banci comerciale din România.
Sumele de bani aflate în conturile bancare compromise au fost transferate ulterior în conturile altor persoane complice si ridicate de acestea, fie de la ghiseul bancar, fie prin intermediul cardurilor bancare, din mai multe localitati din România. Din documentele primite de la societatile bancare si de la victimele acestor atacuri a fost estimat un prejudiciu initial de aproximativ 800.000 de lei. Cercetarile întreprinse au dus la identificarea a doua grupuri organizate formate din 24 de suspecti, cu vârste cuprinse între 18 si 39 de ani, care locuiesc în judetele Constanta si Bihor. Au fost executate perchezitii domiciliare si au fost organizate 24 de descinderi domiciliare la locuintele persoanelor învinuite, prilejuri cu care au fost ridicate în vederea cercetarii mai multe sisteme informatice, medii optice de stocare a datelor, documente si carduri bancare, dispozitive hardware si suporturi blank folosite la contrafacerea de carduri bancare. De asemenea, au fost identificate 23 de persoane, membri ai grupurilor infractionale, împotriva a sase dintre acestea fiind dispusa masura arestarii preventive. (D.M.)