Virusul AH1N1, depistat la o femeie din Bucuresti

porc.jpgVirusul a fost identificat la o femeie din Bucuresti, in vârsta de 30 de ani, care s-a intors pe 23 mai de la New York. Aceasta a fost internata la Institutul „Matei Bals” din capitala, pe 26 mai, unde i s-au recoltat mai multe probe de sânge, si, potrivit primelor estimari, se pare ca a intrat in contact cu cel putin 40 de persoane. Persoana a fost externata in cursul zilei de ieri, dupa ce autoritatile au ajuns la concluzia ca femeia nu mai prezinta riscul de-a raspândi virusul.

Autorităţile au identificat gripă porcină la o femeie din Bucureşti. În data de 26 mai, femeii i s-au recoltat probe la Institutul Matei Balş şi în aceste zile se recoltează probe şi membrilor familiei care au fost izolaţi în aceeaşi unitate medicală. Confirmarea rezultatelor analizelor a fost dată de laboratorul de analiză de la Institutul Cantacuzino.”Analizele femeii au fost trimise la Londra. Sistemul de alarmare a intrat în acţiune”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, care a mai spus că Institutul Matei Balş este pregătit să facă faţă acestui caz. Bazac a anunţat că femeia s-a prezentat la medic luni seară şi că toate persoanele cu care ea a venit în contact, inclusiv ceilalţi pasageri ai cursei New York – Bucureşti, vor fi supuşi unei anchete epidemiologice. „Simptomele femeii au fost la început tuse şi rinoree (scurgeri ale nasului – n.r.), iar apoi febră de peste 38 de grade. Pe 26 mai, i s-au recoltat probele, iar astăzi, după confirmarea infectării cu virusul H1N1, s-a luat măsura de izolare a familiei, respectiv trei persoane, tatăl femeii şi cei doi copii ai săi. Starea de sănătate a femeii este bună. În prezent i se face tratament cu antivirale”, a afirmat ministrul. Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că Institutul Cantacuzino va putea, în maxim trei luni de la momentul în care această tulpină este izolată, să producă vaccinul în România. Potrivit ministrului, în prima lună, Institutul Cantacuzino va putea produce 2,5 milioane de doze. „Capacitatea de fiolare în România este mult mai mare, motiv pentru care nu ne-am pus problema încheierii niciunui fel de contract cu nicio altă companie. Dacă putem produce vaccin în România, trebuie s-o facem în România”, a punctat Ion Bazac. Ministrul a avertizat însă că, odată contactat virusul, cel mai important lucru este să se ia legătura cu Institutul sau cu cele mai apropiate secţii sau spitale de boli infecţioase. „În felul acesta, vom putea avea o raportare cât mai exactă a cazuisticii, inclusiv clinice, şi putem lua imediat măsuri de izolare dacă acest lucru se impune”, a precizat el, avertizând, totodată, că „efectele sunt extrem de severe dacă respectivul caz nu se prezintă de urgenţă într-o secţie de boli infecţioase”.

Autoritatile bacauane se declara pregatite

Potrivit informatiilor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, Aeroportul International „George Enescu” si Vama au amenajate puncte de inspectie sanitara, unde actioneaza reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare si de Siguranta Alimentelor, DSP, Inspectoratului de Politie Judetean, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului si Politiei de Frontiera. In Aeroport au fost amplasate afise cu masurile de igiena pentru prevenirea imbolnavirii si se organizeaza zilnic triajul calatorilor din cursele directe externe, toate cazurile suspecte fiind dirijate imediat catre Spitalul Judetean – sectia Boli Infectioase. Vama, Politia de Frontiera si tot personalul medical implicat in lupta impotriva noului tip de gripa au primit echipamente de protectie (masti, manusi). La trecerea prin punctul de frontiera, calatorii completeaza un chestionar cu privire la starea lor de sanatate. Sectiile de boli infectioase au fost informate despre necesitatea de a investiga si pentru gripa persoanele cu simptomatologie non-respiratorie, revenite de mai putin de o saptamâna din zone geografice cu suspiciuni sau cazuri de gripa porcina, precum si despre investigarea cu laboratorul a pacientilor cu simptomatologie respiratorie acuta si trimiterea urgenta a probelor la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „I. Cantacuzino” Bucuresti. Inspectoratului Scolar Judetean, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Centrului Bugetar de Crese li s-a solicitat intensificarea masurilor de igiena si efectuarea triajului zilnic al copiilor. Spitalele si medicii de familie trebuie sa raporteze zilnic la DSP afectiunile respiratorii inregistrate si orice suspiciune de gripa porcina. Unitatile medicale au fost pregatite pentru a face fata inclusiv la pandemie.
Alin LEANCA

BILANT INGRIJORATOR IN LUME

Gripa porcină, cel mai recent bilanţ: 92 morţi şi 13.000 contaminaţi, în 46 de ţări

De la apariţa sa la sfârşitul lunii aprilie, gripa porcină s-a răspândit în toată lumea. Primul caz de îmblonăvire cu virusul AH1N1 a fost confirmat în Mexic, iar apoi rând pe rând autorităţile din mai multe ţări au confirmat apariţia unor noi îmbolnăviri. În prezent, virusul gripei porcine a contaminat aproape 13.000 de persoane, în 46 de ţări şi a provocat moartea a 92 de persoane. Bilanţul total din Europa a ajuns la 414 îmbolnăviri, în 19 ţări. Gripa porcină a fost confirmată prima dată pe continentul american, în Mexic, la sfârşitul lunii aprilie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a intrat în alertă după ce autorităţile mexicane au confirmate sute de cazuri de îmbolnăviri cu virusul AH1N1, printre care şi câteva cazuri mortale. Alte 10 cazuri de gripă porcină au fost confirmate în acelaşi timp în Statele Unite. Situaţia a devenit din ce în ce mai gravă în Statele Unite unde gripa s-a răspândit rapid şi noi cazuri de îmbolnăviri fatale au fost confirmate. La mai puţin de o săptămână de la confirmarea virusului în Mexic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă la 5, ceea ce însemna că riscul unei pandemii devenea iminent. Nivelul de alertă a rămas până în prezent la 5 din 6. Organizaţia a subliniat că nivelul maxim de alertă pandemică nu va fi declarat decât atunci când un nou focar de gripă porcină, separat de cel de pe continentul american va fi semnalat. De atunci, gripa porcină a continuat să se răspândească. Cele mai multe cazuri confirmate au fost însă importate, adică îmbolnăviri apărute la persoane care au călătorit în statele afectate. La câteva zile după confirmarea primului caz în Mexic, gripa porcină a fost semnalată şi în Europa. Primul caz a fost confirmat în Spania, la un tânăr care tocmai se întorsese din Mexic. Spania a continuat să fie ţara europeană cea mai afectată, alături de Marea Britanie. În ciuda numeroselor cazuri de gripă porcină semnalate în toată lumea, producerea unui vaccin antigripal stă încă sub semnul întrebării. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că are nevoie de mai mult timp, pentru a decide dacă trebuie produs un vaccin, împotriva gripei AH1N1. Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au discutat cu productorii de antivirale posibilitatea lansării unui nou vaccin, dar nu au ajuns la o concluzie. În prezent, virusul gripei porcine a contaminat aproape 13.000 de persoane, în 46 de ţări şi a provocat moartea a 92 de persoane. Bilanţul total din Europa a ajuns la 414 îmbolnăviri, în 19 ţări. (sursa: Antena 3)

Adauga un comentariu

*