Ziua Mondiala fara Tutun

ziua-mondiala-fara-tutun.jpgAcest viciu ucide anual in lume peste cinci milioane de oameni. Cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun (mâine 31 mai), Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau trage un nou semnal de alarma privind pericolele la care se expun victimele acestui viciu, prin informare stradala, consiliere, determinari respiratorii sau distribuire de materiale informative in unitatile de invatamânt.
„Pentru anul acesta, Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS a propus sloganul «Iata adevarul: aceste imagini si avertismente salveaza vieti!», cu referire la avertismentele si imaginile care descriu efectele nocive ale consumului de tutun, afisate pe pachetele de tigari. România s-a aliniat acestei conventii a OMS de anul trecut – lucru imbucurator intr-o tara in care aproape jumatate din populatie fumeaza”, a declarat ieri directorul DSP Mihaela Popescu. Potrivit spuselor sale, sondajele de opinie demonstreaza ca avertismentele (text sau imagine) de pe pachetele de tigari pot declansa puternice reactii emotionale negative (teama sau dezgust), unii fumatori reducând consumul de tutun sau chiar gândindu-se sa se lase de fumat.

Cifre alarmante
Specialistii avertizeaza ca fumatul ucide anual in lume peste cinci milioane de persoane, riscând sa devina in anii urmatori principala cauza de moarte prematura la nivel mondial. In Europa, la fiecare sase secunde un om isi pierde viata din cauza tigarilor. Debutul fumatului are loc in general inainte de 18 ani. Chiar si nefumatorii sunt afectati daca stau in preajma fumatorilor (fumatul pasiv este la fel de nociv ca fumatul propriu-zis), cele mai nevinovate victime fiind copiii din familiile de fumatori. Fiecare zece ani de intârziere a renuntarii la fumat dupa vârsta de 35 de ani reduc viata fumatorului cu câte trei ani.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*