Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR a initiat si coordonat, în perioada martie – aprilie, o actiune la nivel national în domeniul produselor de protectie a plantelor utilizate în agricultura si silvicultura. O astfel de acitivitate s-a desfasurat si in judetul Bacau.
Actiunea, denumită generic „FITOS – PPP 2009”, a urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale de catre agentii economici autorizati sa efectueze diverse operatiuni cu produse de protectie a plantelor, în special cu cele toxice si foarte toxice. De asemenea, politistii au actionat si pentru prevenirea si descoperirea faptelor penale si contraventionale, precum si a altor nereguli ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sanatatea populatiei si mediul înconjurator. Controalele efectuate de politisti, împreuna cu specialisti din cadrul institutiilor publice cu responsabilitati în domeniu, Inspectoratele Teritoriale de Munca, Agentiile Judetene de Protectie a Mediului, Unitatile Fitosanitare Judetene si comisariatele judetene ale Garzii Nationale de Mediu au evidentiat faptul ca, la nivel national, exista un numar de 2.848 agenti economici autorizati pentru a desfasura diverse operatiuni cu produse de protectie a plantelor, din care 1.042 sunt înregistrati la formatiunile specializate ale politiei. Din totalul acestora, 9 sunt înregistrati ca producători, iar 38 executa operatiuni de import, aprovizionând piata interna cu o gama diversificata de astfel de produse. De asemenea, cu ocazia verificarilor efectuate, politistii au constatat o crestere a numarului operatorilor înregistrati/autorizati fata de perioada similara a lui 2008, respectiv 1.713 înregistrati/autorizati pentru comercializare, 940 pentru prestari servicii si 956 pentru utilizare. În ceea ce priveste depistarea situatiilor de risc generate de conditiile necorespunzatoare de depozitare a pesticidelor si a deseurilor periculoase, în urma efectuarii verificarilor a 2.368 de agenti economici, politistii, împreuna cu celelalte institutii abilitate, au constatat 85 fapte de natura penala confiscând 6.040 Kg si 826 litri produse de protectie a plantelor si substante chimice.Totodată, s-au dispus masuri de cercetare a 94 de persoane care au participat la savârsirea acestor infractiuni, o pondere însemnata reprezentând-o infractiunile comise la regimul juridic al protectiei mediului, respectiv cele referitoare la regimul substantelor toxice.
Pentru alte nereguli constatate, politistii au aplicat 239 sanctiuni contraventionale în valoare de 475.225 RON.
Peste 70 de operatori in judetul Bacau
In judetul Bacau exista 77 operatori inregistrati si autorizati pentru a desfasura operatiuni diverse cu produse de protectie a plantelor, dar numai 12 sunt autorizati sa desfasoare operatiuni cu cele toxice si foarte toxice. Politistii din cadrul Serviciului Arme, Explozive si Munitii, inmpreuna cu reprezentanti ai celorlalte institutii asbilitate, au efectuat 61 de controale si au aplicat 9 sanctiuni contraventionale. „Nu au fost semnalate definciente majore si semnificative. In special, acestea s-au referit la depozitarea deseurilor sau la comercializarea fara certificate de inregistrare a substantelor toxice”, ne-a declarat subinsp. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau.
Abateri grave in judetul Timis
În urma verificarilor efectuate la un agent economic din Timisoara, politistii au constatat ca societatea a livrat, întocmind documente false, unei firme din Jimbolia, cantitatea de 175 litri LANIRAT, produs clasificat ca foarte toxic, desi aceasta din urma nu era autorizata pentru asemenea operatiuni. Fara a dispune de personal autorizat, administratorul firmei din Jimbolia a preparat, împreuna cu angajatii proprii, momeli cu grâu pe care le-a administrat pe o suprafata de 645 hectare, producând moartea a 35 cervide, 26 iepuri, trei bursuci, trei vulpi si doua raţe! Prejudiciul total a fost evaluat la 166.770 euro. Administratorul vinovat
este cercetat sub aspectul savârsirii infractiunilor de distrugere si al celei de folosire de momeli periculoase, iar unul dintre asociatii sai si administrator la societatea comerciala din Timisoara, este cercetat sub aspectul savârsirii infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si evaziune fiscala.
Dan MINDIRIGIU