Parchetul ramâne fara procurori

parchet.jpgLa mijlocul lui iulie, Parchetul de pe lânga Tribunal Bacau ar putea ramâne fara niciun procuror. Schema de incadrare prevede 15 posturi, insa, in prezent, doar doi procurori fac munca celorlalti colegi! Cei doi vor parasi, cu siguranta actualul loc de munca pentru ca s-au inscris la concurs pentru ocuparea unor functii la Moinesti si Cluj.

Drama Justitiei din România se accentueaza pe zi ce trece. Tot mai multI procurori, nemultumiti de noua orientare a politicii Guvernului fata de magistrati, fie ca ies la pensie, fie ca refuza sa paraseasca localitatile unde domciliaza si au un loc de munca la o unitate de Parchet, pentru a alege sa fie procuror in orasele resedinta de judet. Asa stau lucrurile si la Bacau unde, Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau are in momentul de fata doar doi procurori si ambii s-au inscris la concursuri pentru a ocupa functii in cadrul Parchetelor din Moinesti sau Cluj. Rezultatele se vor da publicitatii la sfârsitul acestei luni, iar de la mijlocul lui iulie, cu siguranta ca acestia se vor deplasa la noile locuri de munca. Cine sa vina in locul lor? Criza de personal este evidenta si ea a fost subliniata in cadrul unei conferinte de presa de Constatin Botezatu, adjunct al primulului procuror al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacau. Pentru acest lucru trebuie indeplinite mai multe conditii si sunt foarte putini magistrati care sa faca fata cerintelor. In primul rând pentru a fi procuror la Parchetul de pe lânga Tribunal un magistrat trebuie sa aiba cel putin patru ani vechime ca procuror si sa fi fost evaluat, calificativul fiind neconditionat de foarte bine. Apoi, timp ce trei ani, procurorul respectiv trebuie sa nu fi fost sanctionat disciplinar.

Dezastru si la Moinesti

Parchetul de pe lânga Judecatoria Moinesti are doi magistrati, iar din sapte posturi aflate in schema de personal, sunt ocupate doar patru. Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau avea ocupate doar 11 posturi din 16. Ar fi o solutie ocuparea posturilor vacante prin delegatie. “In acest caz, problema este mai delicata, pentru ca nu poti obliga pe nimeni sa ocupe un post de procuror prin delegatie daca nu consimte el. Aproape toti refuza si din pricina faptului ca s-au sistat unele sporuri, nu se mai dau diurne”, spune Constantin Botezatu. De altfel, taierea sporurilor si iminenta disparitie a pensiei speciale ii determina pe procurorii care au peste 25 de ani vechime in meserie, sa se pensioneze.

Solutii? Doar pe hârtie

Oricum, in acest an nu se mai organizeaza niciun concurs. Doar in 2010. Consiliul Superior al Magistraturii spera sa repartizeze catre Parchete cei 120 de absolventi si sa scoata la concurs 50 de posturi pentru juristii cu minim 5 ani vechime, iar 30 de procurori sa fie numiti direct. Doar Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau si-a mai completat, cât de cât, schema. Insa situatia de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau este, intr-adevar, de necrezut. Cum pot fi rezolvata aceasta problema de vreme ce zilnic, la instante este nevoie de cinci sau sase procurori? Câte dosare ii revin fiecaruia din cei doi procurori? Nu stim daca se pot masura prin numarare, ci doar cu…vraful! Si poate si de aici, acele sentinte atât de contestate, uneori.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*