Generalul de brigada in rezerva Vasile Doros a creat in 2007 Societatea Româna de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga” Bacau. Colectia sa „George Enescu in suita muzicii universale” a fost distinsa cu premiul Vermeil Mare in cadrul Expozitiei Mondiale de Filatelie EFIRO 2008 din Bucuresti
Un filatelist bacauan a fost declarat recent Membru de Onoare al Asociatiei Maximafilistilor Francezi, prima si cea mai importanta organizatie de acest gen din lume. Generalul de brigada in rezerva Vasile Doros, de profesie jurist, fost ofiter de informatii, este presedinte fondator al Societatii Române de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga” Bacau. Colectia sa de suflet, „George Enescu in suita muzicii universale”, a fost distinsa cu premiul Vermeil Mare la Expozitia Mondiala de Filatelie EFIRO 2008 din Bucuresti.
„Cea mai tânara fiica a filateliei”
„Maximafilia este o disciplina in cadrul filateliei, fiica cea mai tânara si mai frumoasa a acesteia. Prima sa forma organizata a fost asociatia «Les Maximaphiles Francais», aparuta in 1947, dar disciplina e veche de un secol. Un rol esential in maximafilia româneasca l-a avut medicul Valeriu Neaga, care a infiintat la Bacau, in 1957, prima «grupa de maximafilie»”, a explicat Vasile Doros. Ca forma de exprimare, a detaliat el, maximafilia consta in reunirea unei carti postale ilustrate, a unui timbru cu aceeasi imagine si unei stampile speciale (ambele aplicate pe fata cartii postale). Având cele trei elemente, cartile postale devin „ilustrate maxime” – realizate de administratiile postale, de asociatii si cluburi de maximafilie sau – personal – de maximafilisti.
Centrul maximafiliei românesti, stabilit la Bacau
Cinci decenii dupa aparitia „grupei” lui Valeriu Neaga, un grup de initiativa condus de Vasile Doros a fondat in Bacau Societatea Româna de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”. La ora actuala, aceasta are 43 de membri maturi (dintre care 23 fondatori), 22 de membri tineri si sase membri de onoare (mai exact presedintele Federatiei Internationale de Filatelie FIP Joseph Wolff, presedintele Academiei Mondiale de Filatelie Jean-Pierre Mangin, presedintele Comisiei de Maximafilie din cadrul FIP Nicos Rangos, secretarul Comisiei de Maximafilie a FIP Anny Boyard, precum si românii Valeria Scarlatescu si Petru Pitea, fondatori ai Societatii Române de Maximafilie).
Un militar indragostit de filatelie
Pasiunea lui Vasile Doros pentru filatelie si maximafilie a inceput o data cu cariera sa in serviciile secrete. „Marcat de tablourile pe care le-am admirat in muzee ca Louvru sau Vatican, mi-am dorit o mica pinacoteca a mea. Prima ilustrata maxima pe care am realizat-o a fost cu George Enescu, in 1967. Tocmai ii vizitasem Casa Memoriala din judetul Botosani si ma impresionase personalitatea acestui geniu al muzicii. M-am gândit apoi sa realizez o colectie de ilustrate maxime despre Enescu si marii muzicieni ai lumii pe care i-a cunoscut, carora le-a interpretat operele sau care i-au interpretat operele”, a povestit bacauanul.
Vermeil Mare la Mondialele Filatelice
O munca permanenta, care tine deja de peste patru decenii, colectia a fost expusa pentru prima oara in 2003, la o expozitie nationala din Timisoara, unde a fost distinsa cu medalia de aur. A fost expusa apoi la UNESCO (sediul din Paris), in clasa de onoare la Campionatul European de Maximafilie de la Corbeil Essonnes – Paris (in 2005) si la Expozitiile Mondiale de Filatelie din Petersburg (2007), Tel Aviv (2008) si EFIRO 2008 din Bucuresti. La acest din urma eveniment, Vasile Doros a primit cel mai important premiu al sau ca filatelist – Vermeil Mare (intre argint si aur).
O altfel de carte
Pasionatul filatelist nu s-a oprit insa la Enescu. CV-ul sau filatelic cuprinde si colectii privind marii compozitori, impresionismul in pictura, lumea câinilor si a pisicilor.
In 2005, Vasile Doros si-a transformat colectia intr-o carte bilingva, dedicata comemorarii a jumatate de secol de la moartea marelui artist si intitulata „George Enescu in constelatia muzicii universale”. Presedintele Academiei Mondiale de Filatelie Jean-Pierre Mangin a declarat despre lucrare ca „suntem mândri de ea”, iar revista „Les Maximaphiles Francais” a numit-o „o reusita perfecta”.
„ExpoMax Bacau 600”
Vasile Doros a avut prima sa expozitie in 1972. Cea mai importanta manifestare de acest tip in care s-a implicat pâna acum este insa Expozitia Nationala de Maximafilie (cu participare internationala) „ExpoMax Bacau 600”, desfasurata la Arena Mall anul trecut, cu ocazia implinirii a sase veacuri de la prima atestare documentara a municipiului nostru. Impactul expozitiei se poate sesiza in articolele publicate despre ea in revistele „Flash” (apartinând FIP) si „FEPA News” (a Federatiei Europene de Filatelie), dar si in aprecierile personalitatilor din domeniu: „forma originala de desfasurare a expozitiei ar putea servi drept un bun exemplu pentru asociatiile de maximafilie din toate tarile lumii”, a declarat presedintele Comisiei de Maximafilie din cadrul FIP.
„Singur nu puteam face atâtea, dar avem o echipa buna in Bacau si colaboratori apropiati in tara, care ne-au transformat orasul in cel mai important centru maximafil din tara”, a mai spus Vasile Doros.
Alin LEANCA