Dezastrul de la Cernobâl a creat plante rezistente la radiaţii

Explozia care a avut loc la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl în urmă cu peste 20 de ani şi care a trimis în atmosferă şi în sol o pulbere înalt radioactivă afectează încă oamenii şi animalele, însă ajută plantele să evolueze, relatează News Scientist. Martin Hajduch de la Academia de Ştiinţe din Slovacia a studiat, împreună cu colegii săi, flora din pădurile ce înconjoară Cernobâlul, pentru a vedea cum supravieţuiesc plantele în solul contaminat. Plantelor le-a luat câţiva ani să se adapteze pe deplin la noile condiţii de viaţă, spune Hajduch. Echipa de cercetători a mers însă mai departe şi a cultivat un lot de soia la doar cinci kilometri de miezul topit al reactorului 4 şi un alt lot la aproape 100 de km de centrala nucleară, unde nivelul de contaminare este doar nesemnificativ. În studiul publicat ulterior în Journal of Proteome Research, Hajduch a explicat că soia crescută în solul radioactiv cântărea de două ori mai puţin decât cea normală şi că prezenta “anomalii moleculare”.
Planta radioactivă conţinea un nivel mult mai ridicat din zeci de proteine, printre care cisteina sintaza, proteină care împiedică la plante absorbţia metalelor grele. Soia “de Cernobâl” conţine şi cu 32% mai mult din enzima BADH, un compus care reduce anomaliile cromozomiale din sângele uman expus la radiaţii.
Astfel, plantele au evoluat pentru a se proteja singure de radiaţii, dar nimeni nu poate şti deocamdată cum modificările acestea vor conduce la supravieţuirea plantelor sau dacă acestea vor trasmite modificările la generaţiile următoare (cea studiată a fost doar prima până la această oră).

Adauga un comentariu

*