Cozmin Guşă a afirmat, joi, că Theodor Stolojan ar fi fost „trezorierul Securităţii” ÅŸi „cel mai important om din structurile Securităţii aflat încă în viaÅ£a publică ” ÅŸi că absenÅ£a lui de pe Lista Turcu arată intenÅ£ia de manipulare a fostului ÅŸef CIE, aflat în legătură cu Băsescu ÅŸi Silvian Ionescu.
Guşă a precizat că şi-a cules datele de la jurnalişti ce nu pot scrie despre acest subiect, de la istorici şi de la foştii colegi al lui Stolojan, aflaţi toţi încă în viaţă. Mai mult, el a susţint că datele prezentate de el sunt chiar cele cu care PSD l-au şantajat în campania electorală din 2004, ceea ce a dus la retragerea fostului liberal din campanie şi la ascensiunea lui Traian Băsescu.
Preşedintele PIN a spus că documente în sprijinul afirmaţiilor sale se găsesc în arhiva de microfilme a cărei desecretizare de către CSAT a cerut-o în spetembrie Lavinia Şandru şi în arhiva de cadre a PCR. El a prezentat elemnte din biografia lui Stolojan menite a demonstra, în opinia sa foarte clar, că fostul preşedinte PNL ar fi fost un activist de frunte al partidului şi al fostei Securităţi.
Astfel, potrivit lui Guşă, Stolojan ar fi fost încadrat ca referent de specialitate la o importantă unitate a Securităţii – UM 0107, specializată în aport valutar special. Stolojan era singurul civil într-o unitate compusă doar din securiÅŸti de rang superior, a întărit deputatul PIN, spunând că, prin UM 0107, era sub stricta supraveghere a lui Nicolae CeauÅŸescu ÅŸi a a ÅŸefului Securităţii, întrucât prin ea se derulau toÅ£i banii ÅŸi toate operaÅ£iunile valutare ale Securităţii.
Guşă a mai spus că, în 1986, Stolojan a fost demis de către Nicolae Ceauşescu şi repartizat într-o funcţie de execuţie din Ministerul de Finanţe, unde se ocupa tot de operaţiunile valutare. Demiterea de la UM 0107 i-ar fi provocat o cădere nervoasă lui Stolojan, care a fost internat la Predeal, a mai susţinut Guşă, care a mai precizat că, în 1989, liberalul a fost numit consilier personal al ministrului de finanţe comunist Ion Păţan.
Guşă a subliniat că omiterea lui Stolojan de pe lista lui Liviu Turcu este o dovadă clară a manipulării de care s-ar face vinovat fostul şef din DIE. Potrivit lui Guşă, Turcu a vorbit, înainte de scandalul Vosganian, de Theodor Stolojan, dar l-a ocolit în momentul listei, când, de fapt, cu el ar fi trebuit să deschisă lista, în spatele căreia deputatul PIN a desluşit chipurile lui Silvian Ionescu şi Traian Băsescu.
Guşă a mai arătat că are date care îl fac să presupună că Turcu este ofiţer acoperit al serviciilor, având în vedere că în 1990 a fost reabilitat rapid de foştii securişti. El a prezentat din nou teoria influenţei turco-americane în cazul discreditării lui Varujan Vosganian.
Campania, derulat prin Jurnalul NaÅ£ional, i-ar avea în spate pe Silvian Ionescu, ÅŸef al DirecÅ£iei Europa de Vest din DIE ÅŸi superior al lui Liviu Turcu, care se ocupa de Austria ÅŸi Germania ÅŸi pe Traian Băsescu, ale cărui „informări profesionale” îl aveau ca destinatar tot pe Silvian Ionescu, actual ÅŸef al PD BucureÅŸti.
Guşă a făcut din nou o aluzie la preupusul trecut de colaborator al Securităţii al şefului statului, citându-l pe Turcu, care ar fi spus că 99% din cei de la care primea informări Silvian Ionescu erau colaborastori ai Securităţii. Deputatul PIN a mai adăugat că numele despre lista Turcu sunt un bluf, informaţii despre aproape toţi cei 11 apărând în presă.
Totuşi, Guşă le-a luat apărarea pesediştilor Ioan Mircea Paşcu, Ilie Sârbu şi Adrian Năstase, aflaţi pe lista lui Turcu.
Guşă a cerut CNSAS, pe care l-a acuzat încă o dată că albeşte politicieni la pachet ca urmare a unor trocuri politice, să facă dovada voinţei de deconspirare şi să ceară CSAT microfilmele din depozitul intact semnalat de Lavinia Şandru.
El a mai spus că majoritate dosarelor politicienilor colaboratori ai Securităţii se află în arhivele operaţionale ale SRI şi SIE, singurele scăpări inexplicabile, până în prezent, fiind Şerban Mihăilescu şi Mircea Coşea.
NewsIn