AMR 36 de zile…
România trebuie sa închida gropile de gunoi neecologice

gunoi2.jpgRomânia trebuie sa închida înca 65 de gropi de gunoi neecologice pâna la 16 iulie, pentru a evita declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana. In judetul Bacau, cele doua gropi ecologice, de la Bacau si Onesti, se afla doar pe hârtie.

„Cred ca ne paste declansarea procedurii pentru ca pâna la 16 iulie trebuie sa se închida 139 de astfel de gropi, din care 74 si-au sistat activitatea, ramânând alte 65 de unitati”, a declarat de curând ministrul Mediului. România are peste 200 de depozite destinate deseurilor. In februarie, ministrul Mediului spunea ca, din 2010, România va fi penalizata de catre Comisia Europeana cu 200.000 de euro pe zi, daca nu va rezolva problema gropilor ecologice. Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste în angajamentele asumate de România fata de Uniunea Europeana, iar actul normativ care reglementeaza modul în care românii sunt obligati sa sorteze deseurile este Legea 27/2007. In orasele si municipiile din judetul Bacau, la aceasta ora, cu 36 de zile inainte de data fixata de UE pentru inchiderea gropilor de gunoi neecologice, se discuta doar despre proicte implementate pentru infiintarea statiilor de colectare si sortare, proiecte care, in marea lor majoritatate, vor fi finalizate, dupa declaratiile primarilor, la toamna.

Doar la Tg. Ocna functioneaza o statie de colectare

Din declaratia viceprimarului orasului Tg. Ocna, Costache Nutu, reiese ca in aceasta localitate functioneaza deja o statie de colectare, sortare si transportare a deseurilor. „Tg. Ocna s-a numarat printre primele localitati din judet care au o astfel de statie. Am incheiat contracte cu SOMA pentru transportarea deseurilor. Groapa de gunoi din oras este inchisa de aproape doi ani”, spune viceprimarul Costache Nutu. In celelalte orase, situatia nu este deloc roza. La Buhusi, primarul Ionel Turcea spune ca ar trebui ca si Guvernul sa vina si cu solutii. „O sa vedem ce-om face cu gunoiul doar n-o sal lasam in strada, daca inchidem groapa”, declara Ionel Turcea. Primarul municipiului Moinesti, Viorel Ilie, spune ca „exista un proiect pentru construirea unei statii de colectare si sorare a deseurilor, pe care credem ca vom reusi s-o finalizam intr-o luna. Speram sa ia fiinta groapa ecologica din Bacau, sa depozitam si noi gunoiul acolo”. La fel se petrec lucrurile si la Comanesti, unde primarul Viorel Miron crede ca statia de colectare si sortare a deseurilor va incepe sa functioneze de la 1 septembrie.

Groapa de gunoi de 20 milioane euro de la Bacau… se sapa!

Pe locul fostei gropi de gunoi din Bacau, aflata inca in…viata, va fi construita o groapa de gunoi ecologica valorând aproximativ 20 de milioane euro. Banii vor fi asigurati în proportie de 75 la suta din fondurile ISPA, puse la dispozitie de Uniunea Europeana, si de Consiliul Local Bacau, care va asigura restul banilor. Proiectul cuprinde, pe lânga constructia depozitului de deseuri, realizarea unei statii de sortare si compostare, dar si a unor puncte ecologice de colectare a resturilor menajere. Depozitul va deservi, pe lânga orasul Bacau, si 22 de comune limitrofe municipiului. Viitoarea groapa de gunoi are termenul de finalizare stabilit pentru sfârsitul lui 2010. Deocamdata, mai e pâna la sfârsitul lui 2010!

Depozit ecologic si la Onesti

Depozitul ecologic de la Onesti ar fi trebuit sa fie gata pâna in iulie, insa lucrarile nici nu au inceput, pentru ca nu au fost finalizate demersurile privind locul in care va fi amenajat. Locatia a fost stabilita, pe un teren de circa 33 de hectare, situat intre Sucursala Electrocentrale Borzesti si Chimcomplex, care apartine Primariei Onesti, dar pe care se afla depozitul de zgura si cenusa, in care Termoelectrica sustine ca a investit circa 27 miliarde de lei vechi. Pentru a fi preluat gratuit de municipalitate si sa fie transformat in depozit ecologic, este necesara o hotarâre de guvern. Procedurile la nivelul guvernului ar putea sa intârzie foarte mult, iar sansele ca depozitul ecologic sa fie finalizat la termenul stabilit de Uniunea Europeana sunt foarte mici.

Românii, gunoierii Europei!

Potrivit unei statistici întocmite recent de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, un român a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape în întregime depozitat, doar unu la suta din întreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza România pe ultimele locuri din zona Uniunii. Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate în gropi de gunoi au fost Bulgaria, 100 la suta, România, 99 la suta, Lituania, 96 la suta, Malta, 93 la suta, si Polonia, 90 la suta.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*