Românii economisesc pe termen scurt de frica inflaţiei

fond1.jpgÎn timp ce austriecii preferă, în medie, depozitele bancare pe doi până la patru ani iar cehii economisesc la termene de doi ani, românii îşi pun, de regulă, banii la bancă cu scadenţe de până la trei luni, reiese dintr-o analiză realizată de Erste Group în Europa Centrală şi de Est. Faptul că scadenţele pe termen scurt, până la trei luni, rămân opţiunea preferată a românilor este pus de analiştii BCR pe seama faptului că oamenii îşi doresc să poată avea acces la sumele depuse fără a pierde veniturile din dobânzi.
Analistul economic Dragoş Cabat pune acest comportament de economisire pe seama mai multor factori. „Economia românească nu este stabilă. Neştiind cât va fi inflaţia la anul şi care va fi cursul de schimb, toată lumea investeşte pe termen scurt”, a explicat el pentru Gândul. Pe de altă parte, Cabat spune că băncile nu au avut încă timp să lucreze suficient în domeniul educaţiei populaţiei şi că abia peste doi-trei ani de zile vom ajunge la depozite cu scadenţe medii care să depăşească un an.
Tocmai în zona educaţiei depunătorilor vrea să acţioneze şi BCR, membră a Erste Group. „În perioada următoare dorim să ne încurajăm clienţii să ia în considerare o perspectivă pe termen lung şi să aleagă scadenţe pe termen mai lung”, spune Sorin Mititelu, director executiv al Direcţiei de dezvoltare afaceri din cadrul Băncii Comerciale Române. În acest sens, banca a lansat un depozit la termen care, deşi are scadenţa la un an, oferă şi o marjă de siguranţă în cazul în care clientul doreşte să aibă acces la bani mai devreme.
Potrivit lui Dragoş Cabat, în ultimii ani s-au făcut ceva progrese în ceea ce priveşte economisirea, depozitele cu scadenţa la o lună fiind înlocuite treptat de cele la trei luni. „Imboldul creşterii scdenţei la depozite va fi dat, fără îndoială, de intrarea României în zona euro”, a concluzionat el.
Dincolo de deosebirile de comportament în zona economisirii, în întreaga regiune s-a constatat o tendinţă comună: populaţia se îndreaptă cu precădere spre produse conservatoare, cu risc scăzut, ocolind investiţiile cu randamente ridicate. Depozitele la termen cu dobândă fixă par să fie dominante în toate ţările, oferindu-le clienţilor protecţie împotriva incertitudinilor într-un context economic dificil, notează analiştii grupului bancar.

Adauga un comentariu

*