Comisia Europeană (CE) a acordat, ieri, aviz favorabil propunerii statului român de a acorda garanţii de stat. „Măsura propusă de România facilitează accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a încuraja investiţiile în afaceri şi redresarea economică, fără a se denatura în mod nejustificat concurenţa”, a declarat, într-un comunicat al CE, comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes.
Astfel, companiile vor putea beneficia de garanţii din partea statului la creditele accesate pentru investiţii sau capital de lucru încheiate până la 31 decembrie 2010. „În cazul în care durata creditului subsidiar depăşeşte doi ani, primele safe-harbour (de siguranţă) prevăzute în anexa la cadrul temporar, astfel cum a fost modificată, se pot aplica pentru o perioadă suplimentară maximă de patru ani. Schema nu se aplică companiilor care se aflau deja în dificultate la 1 iulie 2008 (înainte de criza creditelor)”, se mai arată în comunicat.
Pachet de 1,5 miliarde euro
Conform OUG 34/2009, privind rectificarea bugetară pe acest an şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, limita valorică a garanţiilor de stat a fost prevăzută la 6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro). În luna aprilie, surse guvernamentale, citate de Mediafax, au anunţat că executivul va acorda un pachet de garanţii de stat în valoare totală de peste 1,5 miliarde euro, în principal firmelor din industria auto, energie, agricultură, construcţia de locuinţe şi sectorul petrochimic.
Mai mulţi analişti chestionaţi de EVZ au menţionat că avizul CE nu este unul surprinzător, întrucât, în perioadă de criză, mai multe state europene au acordat sprijin, sub diferite forme, firmelor din domenii-cheie. Cu toate că multe companii se vor înghesui să beneficieze de această măsură, numărul celor care vor fi acceptate va fi redus din mai multe considerente, precum situaţia financiară anterioară crizei financiare, proiecte nesustenabile şi reticenţa instituţiilor bancare la acordarea de împrumuturi.