FCM Bacau a fost preluat de Consiliul Local

dscf1276.jpgEste greu de spus de ce clubul bacauan a redevenit dupa 18 ani al comunitatii. Poate ca povara cheltuielilor a fost prea apasatoare pentru fostul patron, Dumitru Sechelariu, iar asta l-a determinat sa predea cheile. Poate ca autoritatile locale vor sa-si demonstreze capacitatea si sa-si mareasca popularitatea, prin preluarea unei echipe de mare traditie. E un risc, totusi. Cert este ca de ieri, prin infiintarea unei noi societati comerciale cu numele FCM Bacau, in care CL are 90% din actiuni, iar vechea fundatie-club doar 10%, s-a incheiat o epoca in fotbalul bacauan. E un sfârsit in care „partile” – reprezentate de Romeo Stavarache si Dumitru Sechelariu – au dat dovada de patriotism local. Tot razboiul care a fost intre ei chiar nu mai conteaza acum.

„Copilul” de suflet al lui Sechelariu

Fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a preluat FC Bacau in toamna anului 1992, la câteva luni dupa ce tentativa sa se a deveni patron la echipa de handbal feminin Stiinta a esuat. Istoria acestor evenimente este lunga si complicata. Atât doar, trebuie amintit ca in momentul in care Sechelariu a capatat-o de la Constar, FC Bacau avea patru infrângeri in campionat (cu Gloria Bistrita, Steaua, Rapid si Petrolul), o situatie financiara grea si un lot de strânsura, condamnat la Divizia B. Prima grija a lui Sechelariu a fost sa intareasca lotul, astfel ca au fost adusi sau readusi de urgenta Firici, Motroc, fratii Skala, Alexa, Profir, Scânteie si altii. Situatia la echipa s-a mai redresat, dar FCM Bacau tot n-a izbutit sa evite retrogradarea. Echipa a produs insa surpriza campionatului, invingând in deplasare pe Dinamo, golul lui Condurache rapindu-le Câinilor Rosii bucuria unui titlu de campioana. Penitenta in Divizia B a durat doi ani. In 1995, FCM Bacau a reintrat in prima liga, dupa o lupta lunga si foarte dura cu FC Braila. Galben-albastrii au scapat de rivalii lor doar in urma scandalului de coruptie Cananau-Trifina, spre finalul returului. Oricum, eforturile financiare in vederea promovarii au fost extrem de mari pentru firma Selena, care-si daduse numele formatiei. Pâna in 2006, echipa a ramas in Divizia A, sub numele Selena, AS si FCM, cum este in prezent. Dumitru Sechelariu a fost pâna ieri in spatele a tot ceea ce s-a intâmplat – bun sau rau – in acest rastimp la FCM Bacau. A fost mai intâi o perioada de realitva crestere, cu locurile 10 – 1996 (si un 5-1 in Ghencea, surpriza all-time a campionatului României!), 5 – 1997, 13 – 1998, 5 – 1999, 8 – 2000; a urmat retrogradarea din urma barajului dureros cu Farul, in 2001, si cumpararea locului de prim esalon de la Baia-Mare, in aceeasi vara. Sezonul 2001-2002 a inceput cu mari ambitii, cu investitii uriase pentru o echipa din România, cu nume relativ mari in lot si pe banca, cu extazul acelui 4-2 cu Dinamo – cine poate uita „foarfeca” lui Cursaru? – si deceptiile de final care au adus doar un loc 6. Dupa 2002, FCM Bacau a fost numai in subsolul clasamentului, pâna la retrogradarea din 2006. Nu de putine ori, Sechelariu s-a referit la FCM Bacau numindu-l „copilul meu”, uneori „drag”, alteori „handicapat”. Indubitabil insa, a iubit cu patima si acest copil. De esecurile din ultima perioada este insa responsabil, dupa cum meritele perioadei de inceput i-au adus o popularitate uriasa. Istoria clubului bacauan dintre anii 1992-2009 a fost extraordinar de agitata si a urmat fidel contururile patronului sau. Pâna la urma, a fost un amestec zbuciumat de vointa, frumusete si dezamagire crunta.

Drumul „nationalizarii”

Incercari de parteneriat intre FCM Bacau si Consiliul Local au fost inca din 2005. S-a batut mult toba pe chestia respectiva, dar legea nu le-a permis lui Gheorghe Chivorchian si Romeo Stavarache sa puna in practica o astfel de intentie. In plus, asperitatile intre fostul si actualul primar au fost foarte mari, asa ca Stavarache a incasat-o in presa, iar Sechelariu pe toate celelalte planuri. Timpul a domolit judecata partilor, iar legea s-a modificat in beneficiul fotbalului. Si iata ca in 2009, dupa o incercare de creare a unei contraponderi in Stiinta Bacau, s-a creat o societate comerciala dupa modelul care functioneaza la Iasi. „Nu stiu foarte multe amanunte, juristii Primariei si cei ai FCM au pus la punct totul, conform legii. Noi trebuia sa rezolvam si aceasta problema, deoarece FCM Bacau este un simbol al obstii si un nume respectat in România. Sa speram ca va fi bine”, a declarat dupa sedinta de ieri a CL primarul Stavarache.

Certificat de nastere cu data de 1 iulie

Conform votului Consiliului Local, noua societate are ca actionari CL, cu 90% din actiuni, si fundatia FCM Bacau, cu 10%. Prima a capatat numele si palmaresul celei de-a doua. Capitalul noii societati a fost majorat cu 800.000 lei, prin aportul CL. Finantarea se va putea face insa, de-acum inainte, mult mai usor decât prin legea 350. Probabil ca FCM Bacau va beneficia de un buget mult mai mare, insa si transparenta cheltuielilor – fiind vorba de bani publici – va fi totala. Sef al Consiliului de Administratie al FCM Bacau a fost ales, pentru o perioada de 2 ani, actualul presedinte al clubului, Relu Damian. Din CA mai fac parte Liviu Goian, Corneliu Costinescu, Constantin Radu, Vasile Mocanu, Leonard Padureanu, Adrian Dospinescu. Membri ai Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sunt Lucian Ciubotaru, Mihai Sustac, Mircea Fechet, Nicolae Nechita, George Bogatu, Liviu Curca, Marius Capusa, Mihai Slic, Ionel Floroiu si Marius Rotaru. „Formalitatile de inregistrare a noii formatiuni la Registrul Comertului si FRF vor dura pâna la 1 iulie. Dupa aceea, la treaba!”, a anuntat Relu Damian. „Nu stiu ce buget va fi alocat in primul an, dar cu siguranta ca vom atrage si mai multi sponsori. Sarcina finantarii nu va apasa doar pe bugetul local”, a precizat primarul Stavarache. Trebuie amintit ca Ceahlaul Piatra-Neamt a avut un buget pentru promovare in valoare de 1,5 milioane euro. (Cornel PINTER)

Adauga un comentariu

*