Dupa cea de-a doua runda de negocieri, finalizata joi seara, liderii federatiilor sindicale din invatamânt au anuntat ca Ministerul de Finante a refuzat sa suplimenteze fondurile destinate bac-ului si ca aceasta decizie ar atrage refuzul mai multor cadre didactice de a supraveghea elevii în salile de clasa si de a corecta lucrarile. Asadar, profesorii nu vor primi nici un ban în plus pentru participarea la bacalaureat fata de sumele initiale stabilite de Ministerul Educatiei, indiferent daca sunt supraveghetori sau evaluatori. Mai mult chiar, sumele au fost considerabil diminuate fata de anul 2008, cu peste 50 la suta. Astfel, o zi de supraveghere va aduce dascalilor un câstig de 25 de lei, în conditiile în care anul trecut tariful era de 64 de lei iar corectarea unei lucrari va fi remunerata cu 4 lei, fata de 7,5 lei cât era anul trecut.
Ce spun sindicatele din invatamânt
In aceste conditii, liderii sindicatelor reprezentative din invatamânt nu exclud posibilitatea ca multi dintre profesori, inclusiv profesorii universitari nominalizati de Minister ca presedinti de comisii, sa refuze sa mai faca parte din comisiile pentru examenul de bacalaureat.”Colegii nostri vor decide daca vor participa sau nu la bacalaureat. Este posibil sa nu participe dar ei vor hotarî, fara ca noi sa-i influentam”, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale – FEN. „Riscam sa nu avem colegi din domeniul universitar care sa vina la bacalaureat”, a adaugat Anton Hadar, presedintele Federatiei „Alma Mater”.”Multi dintre colegii nostri nu vor participa la acest examen din cauza faptului ca valorile care se dau în momentul de fata pentru plata acestor examene este mai mica decât în anul 2007, ceea ce este un lucru de neimaginat. Cred ca în mai multe centre vor fi probleme, pentru ca semnalele din teritoriu ne spun ca o serie de colegi nu vor merge la supraveghere si la corectare”, a precizat si Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei „Spiru Haret”. La rândul sau, Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt – FSLI, a declarat ca „decizia de a participa sau nu la examenul de bacalaureat este la latidudinea cadrelor didactice si sunt sigur ca multi colegi vor decide sa ramna acasa sau sa plece in concediu”.
Ce spune liderul S.L.I. Bacau
Liderul S.L.I. Bacau, Gheorghe Manole Chiriac, (foto) care este si vicepresedinte al F.S.L.I., a precizat, la rândul sau: „Trebuie sa se tina cont de faptul ca toate cadrele didactice sunt in concediu legal de odihna si nu pot fi obligate sa se prezinte in comisiile pentru examenul de Bac. Cu atât mai mult in conditiile in care au fost din nou umilite de reprezentantii Guvernului prin diminuarea considerabila a sumelor alocate acestui examen national att de important. Sa nu uitam ca aceste sume mult diminuate sunt si impozitate, asa ca s-a ajuns acum la doar 19 lei pentru un supraveghetor si la 3 lei pentru corectarea unei lucrari, ceea ce este de neconceput. Sa adaug si faptul ca volumul de munca al unui cadru didactic la Bac este mai mare decât al unei zile obisnuite, la catedra, iar câstigul real este acum cu mult sub jumatate din valaoarea unei zile de munca in timpul anului scolar. Cred ca, in noile conditii, foarte multi colegi vor prefera sa mearga in vacanta decât sa fie din nou bataia de joc a Ministerului”.
Ce spune ministrul Educatiei
Nici Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, n-a fost incântata de incapatânarea Ministerului de Fiunate: „Nici eu nu sunt multumita. Mi-as fi dorit sa avem resurse mai multe dar acestea sunt sumele de care dispunem acum. Îmi doresc sa începem examenul de bacalaureat în conditii cât se poate de normale fata de parinti si fata de elevi. Adresez cu tot respectul rugamintea profesorilor sa mearga la examenul de bacalaureat si sa-l desfasuram în conditii cât se poate de bune, pentru ca pentru elevi si familiile lor examenul acesta este deosebit de important”. Toate bune si frumoase, dar de ce se fac mereu reduceri numai in domeniul Invatamântului, in timp ce se majoreaza pe sest, cu sute de milioane de lei, salariile – si asa umflate – de la agentiile nationale si din alte sectoare? De ce sunt cadrele didactice mereu victimizate de toate guvenele postdecembriste? Sunt intrebari la care sindicatele din invatamânt trebuie sa forteze raspunsul corect. Altfel, Educatia va ramâne mereu marginalizata, asa cum a fost mereu din 1989 incoace. (St.O.)