„Smecheria” radarelor ilegale aduc primarii in instanta

primari-123123.jpgPeste 100 de primari din tara, care au instalat radare fixe pe teritoriul comunelor, vor fi dati in judecata de controlorii Guvernului. Acestia sunt acuzati ca au incalcat legea achizitiilor publice. Toti au fost sanctionati contraventional cu amenzi de 122.500 de euro.

Echipele de inspectori ai achizitiilor au inceput controalele privind legalitatea amplasarii radarelor de in martie, dupa ce intreaga presa a sesizat ilegalitatile flagrante comise de unii reprezentanti ai autoritatilor locale. Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) ii acuza pe primarii din judetele judetele Mures, Arad, Suceava, Cluj, Maramures, Satu Mare, Brasov, Galati, Vrancea, Braila, Alba, Timis, Hunedoara, Constanta, Bacau, Neamt si Iasi ca au semnat contractele pentru radare fixe fara sa organizeze licitatii. Ministrul de Interne, Dan Nica, a catalogat afacerea drept „o smecherie”. Vor urma peste 100 de procese ale ANRMAP cu autoritatile locale. Scopul este de a arata ca legea trebuie respectata, iar specialistii ANRMAP vor sprijini autoritatile locale in implementarea legislatiei achizitiilor publice.
Ancheta a Directiei de Investigare a Fraudei
Ancheta s-a desfasurat de catre Directia de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, sub supravegherea procurorului. Rezultatele s-au concretizat in ordinul ministrullui Administratiei si Internelor, Dan Nica, a suspendat functionarea radarelor fixe pe 24 aprilie 2009, declarând ca „nu cred ca trebuie sa privatizam si activitatea de circulatie si sa dam voie fiecaruia sa-si puna câte un radar, atunci cand vrea el si unde vrea. Este un atribut exclusiv al Politiei Rutiere si radarele vor functiona in România numai daca aceasta actiune e desfasurata de Politia Rutiera, autoritati ale statului care sunt responsabile, si nu de tot felul de initiative private. Eu cred ca smecheria asta de a privatiza niste radare pe ici-pe colo, ca unii sa ia cota-parte din amenzi, nu are nicio treaba cu actiunile de prevenire a celor care circula ori cu viteza foarte mare, ori care incalca reguli de circulatie. Eu o plasez in zona smecheriilor”.
Cine va fi tras la raspundere la Nicolae Balcescu?
Un asemenea aparat radar a activat pâna in aprilie si in comuna Nicolae Balcescu. Cotidianul „Observator de Bacau” a intreprins o ancheta privind legalitatea sau ilegalitatea acestui functionarii acestui aparat. Cota negociata de fostul primar al comunei Nicolae Balcescu, Francisc Tancau, cu cei care instalasera radarul era de 35 la suta din incasari, care reveneau Consiliului Local, iar 65 la suta firmei care a instalat aparatele! Din iunie si pâna in septembrie 2008, când am realizat noi acheta, fusesera aplicate 95.687 amenzi, din care 55.536 pentru depasirea vitezei de 70 kilometri pe ora cu zece kilometri, 27. 496 pentru depasirea cu 20 km/h, 8.894 pentru depasirea cu 30 km/h, si 3.768 cu peste 30 km/h! „Pentru doua luni s-au virat prin Trezoreie in contul Consiliului Local Nicolae Balcescu 650 milioane lei”, declara actualul primar al comunei, Anton Siler. In patru luni s-au strâns peste un miliard si trei sute de milioane lei vechi, bani care au intrat in contul Consiliului Local. „Nu le mai virez si banii pentru celelate doua luni si ii astept la renegocierea contractului, pentru ca le voi cere 50 la suta din incasari. Le convine, sa ramâna, nu le convine, sa-si ia radarele si sa plece”, spunea in septembrie primarul Siler, demonstrând, intr-un fel, lacomia de care au dat dovada cei peste 100 de primari din tara care si-au instalat radare fixe in comunele lor. „Din câte cunosc eu, fiind mai vechi in Primarie si consilier local de mai multi ani, nu a fost organizata nicio licitatie in acest sens. Noi am aprobat doar proiectul de hotarâre initiat de fostul primar Francisc Tancau, si atât”, a declarat in septembrie 2008, Anton Dobos, viceprimarul comunei Nicolae Balcescu. Primarul comunai Nicolae Balcescu, Anton Siler, a aflat de la redactorii cotidianului „Observator de Bacau” despre iminenta sa actionare in instanta de Guvern. „Nu stiu nimic, aud de la d-voastra. In ceea ce ma priveste, eu nu am avut de-aface cu aceste radare decât vreo câteva luni, pâna s-au desfiintat. Din câte imi amintesc, fostul primar, Francisc Tancau, a intocmit doar procedura. Nu stiu daca s-a organizat licitatia. Nici nu am habar daca am fost amendati, poate nu a ajuns inca procesul verbal. Daca vom fi dati in judecata, vom vedea cum vom reactiona, desi parerea mea este ca nu au fost ilegalitati”, a declarat Anton Siler, primarul comunei Nicolae Balcescu.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*