„Prima prioritate a mea va fi, intotdeauna, ELEVUL”

adrian-fuioaga.jpg* interviu cu prof.ing. Adrian FUIOAGA, inspector scolar general

Inginer specializat in industrie extractiva, prof.ing. Adrian Fuioaga a venit, prin concurs, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, la 1 septembrie 1990. In intervalul 1 septembrie 1997- 4 mai 2001 a indeplinit functia de director adjunct, apoi, de la 4 mai 2001 pâna la 12 mai 2009, fiind director al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, a carui baza materiala a imbogatit-o substantial an de an, indeosebi prin parteneriatul cu Asociatia Româno – Olandeza „Betania”. A absolvit, succesiv, cursurile organizate de Departamentul de Pregatire a Personalului Didactic de la Universitatea „Transilvania” Brasov si numeroase cursuri de formare continua organizate de Directia Audit a Consiliului National pentru Finantarea Invatamântului Preuniversitar de Stat si Departamentul pentru Dezvoltare Internationala de pe lânga Guvernul Marii Britanii, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau (cursurile Managementul organizatiei scolare si Managementul Grupului – Comunicare). Membru in Comitetul Local de Dezvoltare a Invatamântului Tehnic si Profesional, metodist al I.S.J. Bacau, autor si coautor al unor proiecte de integrare europeana, atestat operare PC. Autor (in colaborare) al lucrarii „Stiinta si tehnologie: de la teorie la aplicatii practice” – auxiliar curricular avizat M.E.C., Editura Corgal Press, Bacau, 2001. Distins cu Ordinul „Meritul pentru Invatamânt” in grad de Ofiter. Vorbeste fluent limbile engleza si franceza.

– Domnule inspector general, care sunt obiectivele dumneavoastra prioritare, ca diriguitor al invatamântului bacauan?
– Mi-am propus, chiar din primele zile de când am fost instalat oficial ca inspector scolar general, sa realizez un parteneriat cu presa, bazat pe un dialog sincer, deschis, in cursul caruia fiecare problema sa fie tratata cu obiectivitate de ambele parti. Mi-am propus, de asemenea, un parteneriat cât mai fructuos cu sindicatele. Dar prima prioritate este si va fi intotdeauna, pentru mine, ELEVUL. Consider ca, preocupate de problemele salariale reale, dureroase chiar, multe cadre didactice au cam uitat ca elevul ramâne prioritatea numarul unu a invatamântului.
– Si ce va propuneti, in acest sens?
– Doresc sa realizam, la nivelul judetului Bacau, un invatamânt centrat pe elev. Elevii trebuie invatati cum sa foloseasca informatiile primite, nu numai sa le inregistreze mecanic, si pentru aceasta este nevoie, inainte de toate, de un nou tip de dialog profesor – elev. Am avut mai multe discutii pe aceasta tema cu profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic, privind pregatirea unor cursuri de perfectionare a cadrelor didactice din judet in sensul realizarii unui invatamânt centrat pe elev, un sistem de perfectionare prin mentorat. Avem mentori deosebiti, formatori ca Mihaela Cojocaru si Dana Kaetana Palaghita, de exemplu, si as mai putea cita câteva nume. Trebuie sa scoatem cadrele didactice din amorteala, din rutina, trebuie sa le stimulam schimbarea spre un nou tip de relatii profesor – elev.
– Ati facut deja schimbari la Inspectoratul Scolar?
– Da, am facut deja unele schimbari. La nivelul inspectorilor scolari, sedintele au devenit mult mai scurte, la obiect, fara divagatii. Ne intereseaza problemele concrete si, mai ales, propunerile pentru rezolvarea lor. Imi doresc sa realizam, impreuna cu inspectorii, un stil de munca in echipa, sa ne completam unul pe altul, sa colaboram permanent, sa devenim din ce in ce mai eficienti. Am operat si unele schimbari in structura Consiliului de Administratie, in comisia judeteana de bacalaureat si in comisia de contestatii. In ce priveste structura corpului de inspectori scolari, a intervenit o singura schimbare, pe care dumneavoastra deja ati anuntat-o in presa: readucerea profesorului Petre Botezatu ca inspector scolar de management, in locul vacantat prin promovarea inspectorului Liviu Botezatu ca inspector scolar general adjunct. Petre Botezatu are o bogata experineta ca inspector scolar de management si, intr-adevar, a preluat foarte usor problemele, din mers.
– Ati facut câteva deplasari in judet, la multe unitati scolare din mediul rural. Ce ati urmarit indeosebi?
– Am avut unele reclamatii privind investitiile din invatamânt, mai exact, modul in care au fost repartizate fondurile de investitii. Imi pare rau sa spun ca unele reclamatii s-au dovedit a fi reale. E prea devreme acum sa ma pronunt ce masuri voi lua. Dar trebuie sa folosim banul public in interesul scolii, al elevilor, al comunitatii, nu sa-l dirijam in functie de alte interese. Am urmarit, de asemenea, sa cunosc cât mai bine, la fata locului, toate problemele cu care se confrunta unitatile de invatamânt din mediul rural.
– Luni incepe sesiunea iunie – iulie a examenului national de bacalaureat. Au fost puse toate lucrurile la punct?
– Eu zic ca da, au fost puse toate lucrurile la punct, au fost luate toate masurile pentru ca examenul de bacalaureat sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Asa cum au fost luate toate masurile si in cazul tezelor cu subiect unic, si in cazul miscarilor de personal didactic si la aceste capitole n-am avut probleme. Sper sa nu avem probleme nici la Bac.
A consemnat Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. uite ,na a zis:

    D-le Oltenu ,”baiet „de treaba…
    Aoleu,a aflat d-l inspector ce este „invatamintul centrat pe elev”,cu siguranta invatamintul bacaoan e OK deacum .Auzi ,ma titca,cica venii inspectorul prin concurs?!ei,hai da ,de.A venit adus de Mihai Constantin de la Trustul de Constructii,el le avea cu membrii de partid la acea vreme….ei,si acum da,mai pe nv.asa…discret ,acu ii zice concurs ma blegule.
    Maaaaa,si ce de-a cursuri ,cind lo facut,ma bade,ca cica statea in scoala din zi pina in sara si tragea la trabuce.Destept om.Auzi ma,nea olteneeee, i-a pune pe inspector la o coversatie sau ii zici matale interviu la tv ,breee ,ia–a vezi stie a vorbi?
    Da cum e cu prioritatea ,cu elevul,cum ii tine el in clase de iti vine sa fugi de la ore?care e temperatura optima pentru elev? 2 grade mai mult ca afara?ba,destept om,asta face cariera de piatra.
    Daca ati sti voi ma ,ce priete era Botezatu asta,s-a „descalecat „de el,saracu, dupa ce facu atitea faradelegi pentru el.
    Ete ma cite accesari 957 ,si nimeni nu scrie de d-m inspector cit e de destept,ce peformant a devenit ….ma ,vere ma.
    Ma neneeeeee,vrei sa scoti profesori din amorteala?iar pe cei care ii vrei matale sa ii bagi in amorteala,ca de, is pre buni si ii e fata sau nu fac cum vrei matale.
    Ce mai,un ins-pe-(a)ctor ce joaca bine!!!????

  2. Prin concurs poate acum dupa ce o fi masluit dovezile….

Adauga un comentariu

*