Un peştişor prezintă capacităţi de învăţare asemănătoare celor umane

Un peştişor care trăieşte în râurile şi lacurile din Europa prezintă o surprinzătoare capacitate de învăţare, asemănătoare celor umane, potrivit cercetătorilor britanici, al căror studiu a fost publicat în revista Behavioral Ecology.
Peştişorul Pălămida-de-baltă ar putea fi primul animal care prezintă o strategie de învăţare extrem de importantă, similară celei umane, care îi permite să compare comportamentul celorlalţi peştişori din jurul lui cu propria lui experienţă şi să facă ulterior alegerea care să îl conducă către o sursă de hrană mai bună.
„Peştii de talie mică, deşi au un creier mic, prezintă anumite capacităţi cognitive suprinzătoare”, a explicat Jeremy Kendal de la Universitatea Durham (Marea Britanie).
Alături de colegi de la St. Andrews University, Jeremy Kendal a descoperit că 75% dintre peştişorii din specia Pălămidă-de-baltă erau suficient de inteligenţi pentru a înţelege, privindu-i pe ceilalţi peştişori din jur, că o anumită momeală din bazin reprezintă o sursă bună de hrană, chiar dacă în trecut ei au consumat de puţine ori acel gen de hrană.
Această abilitate a peştişorilor din specia Pălămida-de-baltă reprezintă o sofisticată capacitate socială de învăţare, ce nu a mai fost descoperită la nicio altă specie de animale până în prezent.

Adauga un comentariu

*