Grup infractional transfrontalier anihilat la Bacau

infractiuni-11.jpgPolitistii din cadrul BCCO Bacau, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau, au destructurat unui grup infractional organizat cu caracter transfrontalier. Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridica la 55 miliarde lei vechi.

Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau, coordonati de procurorii din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau, au reusit anihilarea unui grup infractional organizat, cu caracter transfrontalier, constituit din zece membri, cetateni români si moldoveni, care a actionat in judetul Bacau si municipiul Bucuresti, precum si la nivel international, cercetati pentru savârsirea de infractiuni grave din sfera marii criminalitati economico-financiare. iNfractiunile se refera la initierea si constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala cu consecinte deosebit de grave, înselaciune prin mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, folosirea activelor societatii în interes personal, fals privind identitatea, fals în înscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual la regimul contabilitatii, delapidare în forma continuata, cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.

Fratie moldo –basarabeana!

In urma actelor si lucrarilor de urmarire penala administrate de politisti si procurori, au rezultat date certe de incriminare penala privindu-i pe G.I., de 45 de ani, cetatean din Repoublica Moldova, G.E.C., de 35 de ani, si R.V., de 36 de ani, ambii cetateni romni, domiciliati im judetul Bacau, precum si pe alti tapte, trei romni si patru moldoveni, constatati probational ca au desfasurat, în mod organizat, activitati infractionale în domeniul economico-financiar si fiscal, cu rezultat de prejudiciere grava a bugetului de stat, prin folosirea unui complex algoritm infractional, care concretizeaza semnificativ continutul infractiunilor enumerate anterior. Gruparea infractionala a uzitat o serie de mecanisme – delict, printre care preluarea administrarii faptice a unor societati comerciale prin folosirea de persoane interpuse si folosirea acestora ca “firme fantoma”, prin declararea fictiva a sediului si folosirea unei identitati false; achizitionarea de marfuri, în numele si pe seama firmelor “fantoma”, urmata de revânzarea acestora la preturi mult mai mari catre societatile proprii, în scopul acumularii la firmele interpuse artificial a debitelor, reprezentând impozit pe profit si TVA, operatiuni ce au avut ca rezultat sustragerea de la urmarire, atât din punct de vedere fiscal, cât si penal; efectuare de operatiuni economice si financiare fictive; decapitalizarea artificiala a firmelor „fantomă” prin efectuarea de plati nedatorate, mascate în creditari financiare catre societati comerciale din România si plati în avans în vederea achizitionarii de marfuri catre agenti economici din strainatate, în cea mai mare parte societati de tip “off shore”, neidentificabile si neurmaribile; provocarea deliberata, organizata si frauduloasa a insolventei firmelor „fantomă”, în momentul declansarii verificarilor de catre organele abilitate. Relatiile comerciale si financiare derulate în numele si pe seama celor doua societati fantoma au adus grupului un beneficiu ilicit, ce reprezinta prejudiciul produs la bugetul consolidat al statului, impozit pe profit si TVA, sume neevidentiate în raportarile contabile si neachitate, stabilite, conform lucrarilor de expertiza contabila si economico-financiara, în sumă totala de aproximativ 55 miliarde lei vechi. Printre alte metode folosite, pentru asigurarea beneficiilor ilicite obtinute, gruparea infractionala organizata a spalat sumele de bani externalizând fraudulos aproximativ 1,3 milioane USD si 900.000 EUR.

Capii organizatiei au fost arestati

Savârsirea unui numar mare de infractiuni, actiunea concordanta si organizata a activitatii delictuoase, soldate cu prejudicierea substantiala a bugetului de stat, denota un potential criminogen ridicat si un pericol social major pentru societate, aspecte ce au impus riposta autoritatilor judiciare. G.I., G.E.C. si R.V. au fost retinuti, marti 23 iunie, pentru 24 de ore, iar miercuri, 24 iunie, au fost prezentati Tribunalului Bacau cu propunere de arestare preventiva, masura care a fost insusita de instanta de judecata, care a emis pentru cei trei mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Cercetarile continua în vederea tragerii la raspundere a tuturor persoanelor vinovate.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*