Chemare la lupta impotriva violentei domestice

eveniment-violenta-domestica-2.jpgDirectia Muncii Bacau a prezentat ieri la Palatul Administrativ un „Ghid de interventie in cazurile de violenta in familie”

Autoritatile bacauane intaresc frontul comun de lupta impotriva violentei domestice. Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) a prezentat ieri, intr-o sedinta extraordinara desfasurata la Palatul Administrativ, un „Ghid de interventie in cazurile de violenta in familie”, cu informatii despre problematica generala a fenomenului, institutiile responsabile si chiar recomandari pentru victime. In cadrul intrunirii – la care au participat si reprezentanti ai consiliilor locale, Prefecturii, Directiei de Sanatate Publica, Inspectoratului de Politie Judetean, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Serviciului de Probatiune Bacau – s-a discutat de asemenea despre serviciile sociale (acreditate) pe care trebuie sa le asigure autoritatile locale.

Cifre alarmante

Potrivit prezentarii facute de noul director al DMPS, Silviu Mazilu, violenta domestica poate afecta orice persoana, indiferent de religie, sex, culoare, situatie economica sau tara de rezidenta. Statisticile Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei indica pentru anul 2008 inregistrarea la nivelul României a 11.534 de cazuri de violenta in familie si 137 de decese din cauza fenomenului. La nivelul judetului nostru, DMPS a inregistrat anul trecut 87 de cazuri si 12 decese. „Numarul real de cazuri este insa mult mai mare deoarece unele victime nu se adreseaza institutiilor competente sau nu declara problemele reale, iar unele institutii nu incadreaza faptele de violenta in familie ca atare sau nu le raporteaza”, a avertizat oficialul. In aceste conditii, a continuat el, se recomanda o colaborare mai buna a institutiilor abilitate, dar si a actorilor importanti din comunitate – primar, preot, politist, profesor, medic. De asemenea, „trebuie luptat cu mentalitatea unora ca este mai bine sa nu ne implicam, chiar daca ceva ne afecteaza in mod direct, si sa lasam asta in seama institutiilor si a celor abilitati, transformând astfel pasivitatea si indiferenta intr-un factor ce faciliteaza si intretine violenta in familie”, a mai spus Silviu Mazilu.

Ce e de facut

Conform Ghidului de Interventie, violenta domestica este de mai multe feluri: fizica, psihologica, sexuala, economica, sociala, prin neglijare sau exploatare prin munca. In societatea româneasca, surse importante ale fenomenului sunt mentalitatea traditionala privind statutul superior al barbatului in familie, tranzitia de la familia traditionala la cea moderna si dezorganizarea sociala la nivelul familiei. Sunt prezentate de asemenea foruri la care pot apela victimele violentei in familie: Politie (pentru plângere), medici de familie sau spital (ingrijiri medicale), Medicina Legala (certificat medico-legal), DGASPC sau ONG-uri (servicii sociale). La final, documentul contine recomandari generale pentru victime, de exemplu sa aiba bagaje facute (acte, lucruri strict necesare, o suma de bani) in cazul in care trebuie sa plece imediat din casa pentru a-si salva viata, sa stie exact de unde sa ceara ajutor, unde sa se adaposteasca si ce sa faca daca situatia scapa de sub control, sa-si faca un plan de securitate (schimbarea sau adaugarea de incuietori, informarea cunoscutilor), sa refuze ulterior orice intâlnire cu agresorii sau sa tina un jurnal scris al abuzurilor, cu datele incidentelor si eventualii martori.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*