– interviu cu Gheorghe Manole CHIRIAC,
presedintele S.L.I. Bacau si vicepresedinte al F.S.L.I. –
* salariile cadrelor didactice sunt blocate sine die * pâna in ultima zi a lunii iunie inca nu au intrat in conturile cadrelor didactice banii cuveniti pentru lunile iunie, iulie si august si se pare ca vor fi mari probleme cu „banii pe vara” * nici acum nu se stie daca profesorii implicati in examenul de bacalaureat vor mai fi sau nu remunerati * bani pentru investitii in invatamânt nu sunt * programul „cornul si laptele” va fi restrâns doar la nivelul judetelor sarace * Ministerul Educatiei nu are bani nici pentru manuale, nici pentru perfectionarea cadrelor didactice * premierul Emil Boc vorbeste despre invatamânt dupa dictarea lui Pogea, iar Ecaterina Andronescu actioneaza dupa dictarea lui Boc * presedintele Traian Basescu inca mai agita ideea performantei in invatamânt, intr-un context social-politic in care ar trebui sa cânte prohodul invatamântului românesc.
– Domnule presedinte, ca unul care ati participat la mai multe runde de negocieri cu ministrul Educatiei si ministrul Finantelor, cum vedeti situatia actuala in care a ajuns sistemul românesc de invatamânt?
– Ma deranjeaza foarte mult faptul ca ambii ministri, ba chiar si premierul Boc incearca sa ne abureasca, sa ne tina in ceata. Am câteva casete inregistrate de la negocieri. Sa vedem ce-a declarat doamna ministru Andronescu. Dânsa a spus la negocieri – si a reluat ulterior aceste informatii si la doua posturi de televiziune – ca Tariceanu a mintit, alocând in mod real invatamântului doar 3 la suta din PIB si nu 6 procente, cât a declarat. A mai zis ca actualul guvern a alocat invatamântului 6,2 la suta din PIB. La rândul lui, Emil Boc a afirmat ca deficitul bugetar pe 2009 va fi cuprins intre 4 – 6 la suta. Daca punem cap la cap toate aceste informatii, obtinem un buget aproape dublu pentru Educatie, chiar dintr-un PIB diminuat cu 5 la suta. Conform ideilor avansate de Boc si Andronescu, bugetul alocat Ministerului Educatiei ar trebui sa fie cu cel putin 75 la suta mai mare decât cel din 2008. Si daca-i asa, atunci nu mai poti sa spui ca nu ai bani. Iar daca intr-adevar nu sunt bani, atunci, din doua una: ori Guvernul Tariceanu a alocat mult mai multe fonduri pentru invatamânt, ori Guvernul Boc a dat acum mult mai putin decât a declarat. Este cert, insa, ca saracia a devenit lucie la nivelul Ministerului Educatiei si asta pentru ca de la Educatie s-a tot luat. Actualul Guvern si doamna ministru stau pe prispa casei si se plâng ca nu sunt bani din cauza „grelei mosteniri Tariceanu”, dar intre 2004 – 2008 au fost majorari salariale majore in invatamânt, au fost investitii si Guvernul Tariceanu nu s-a plâns de „greaua mostenire”. Ca sa concluzionez, pot spune ca niciodata, din 1989 incoace, invatamântul românesc n-a fost batjocorit ca acum. Si ceea ce-i mai rau, nimeni nu stie, la ora actuala, de ce fonduri dispune in mod real Ministerul Educatiei.
– Presedintele Traian Basescu a vorbit de o cârdasie intre Ministerul Educatiei si sindicatele din invatamânt, in detrimentul elevilor. Ce-a avut in vedere?
– Presedintele Basescu isi face cu orice prilej campanie electorala si, de fiecare data când situatia e critica intr-un anumit domeniu, el gaseste tapi ispasitori si-i arata cu degetul. Pai ce argument mai solid impotriva acestei afirmatii iresponsabile putem avea decât faptul ca, in toata tara, cadrele didactice s-au prezentat la centrele de bac, ca supraveghetori, ca evaluatori, desi Guvernul si, implict. Ministerul Educatiei si-au batut joc de cadrele didactice, reducându-le indemnizatiile de examen cu mai mult de 50 la suta fata de 2008? Si stati sa vedem daca si acesti bani putini vor fi dati la termenele stabilite de Minister…
– La ultima intâlnire cu doamna Andronescu ati ridicat cumva si problema acelor 100 Euro pentru carti?
– Am ridicat-o chiar eu, am intrebat-o pe doamna ministru de ce nu s-au dat acesti bani cadrelor didactice pâna la sfârsitul lunii mai, asa cum promisese la o intâlnire anterioara si ne-a raspuns ca au fost unele probleme dar ca acesti bani vor fi dati cadrelor didactice pentru procurarea de carti si material didactic. Ma tem, insa, ca si aceste fonduri vor fi amânate sine die. Noi, federatiile sindicale reprezentative din invatamânt, intentionam ca, la inceputul toamnei, sa ne reunim si sa punem la punct o stategie dura contra Guvernului, pentru ca sistemul românesc de invatamânt se scufunda. Slujitorii scolii nu si-au primit inca salariile pe iunie, iulie si august, salariile cadrelor didactice sunt blocate sine die, primarii nu mai deconteaza naveta cadrelor didactice conform legii, consiliile locale au ajuns sa fure pe fata din banii alocati invatamântului, Ministerul Educatiei se plânge acum ca nu are bani pentru investitii, pentru manuale si pentru programele de perfectionare a cadrelor didactice … Vrem sa discutam foarte ferm cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Boc despre starea dezastruoasa a invatamântului românesc si-i vom provoca la dialog chiar in cursul lunii septembrie.
A consemnat Stefan OLTEANU