Bucataria Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a intrat recent in reparatii capitale. „Blocul alimentar, construit in 1975, nu mai corespundea normelor actuale in domeniu, asa ca s-a demarat modernizarea sectiei de la zero – o parte a sa fiind destinata continuarii prepararii hranei pentru pacienti”, a declarat directorul administrativ al SJU, Teofil Rosu. Potrivit explicatiilor sale, noua bucatarie a spitalului va avea depozite separate pentru carne (pe tipuri de carne), preparate din carne, lactate, legume-fructe si oua si sens unic la trecerea alimentelor prin unitate. Luna viitoare ar trebui sa fie aduse si noi utilaje, a caror utilizare, preconizeaza Rosu, „va antrena economii majore, scaderea consumului de energie pâna la o treime din cel de pâna acum”. Lucrarea ar trebui sa fie gata pâna in luna octombrie si costa aproximativ 2,4 milioane lei (din care 868.000 utilajele), suma asigurata integral de Consiliul Judetean (CJ). „Pâna la finele anului vom introduce si sistemul catering la servirea pacientilor, acestia primind mâncarea in caserole, cu tacâmuri de unica folosinta”, a adaugat oficialul.
Despre starea in care se afla pâna mai ieri blocul alimentar al SJU vorbeste clar atitudinea de acum un an a directorului spitalului, Dan Stoica, care a interzis accesul jurnalistilor in blocul alimentar pe motiv ca acesta nu corespunde standardelor actuale si ca, daca ar aparea in mass-media imagini din interior, se teme ca populatia nu ar mai apela la serviciile unitatii.
Urmeaza Maternitatea
Modernizarea sectiilor SJU nu se opreste aici. „Vom amenaja o rampa noua pentru intrarea la Unitatea de Primire Urgente, rampa veche fiind destinata externarilor. Lucrarea va costa 800.000 lei, suma asigurata tot de CJ. De asemenea, in toamna va incepe renovarea Maternitatii, lucrare de anvergura si de durata, pentru care vom primi sase milioane lei de la CJ si opt milioane de la Ministerul Sanatatii”, a mai spus Teofil Rosu.
Alin LEANCA