Comunicare si…. comunicare (2)

„La inceput a fost CUVÂNTUL si CUVÂNTUL era cu Dumnezeu si Dumnezeu era CUVÂNTUL.” Evanghelia dupa Ioan.

In toate grupurile umane este prezent fenomenul comunicarii. Cei care conduc, vizeaza de la caz la caz starile si reactiile sufletesti ale celor care asculta exprimându-se sugestiv si plastic. Alteori sunt persuasivi urmarind sa obtina de la receptor un anumit raspuns. Conducatorii organizatiilor recurg adesea la retorica, acea arta a construirii discursurilor persuasive.
Exista elemente specifice, de la o categorie socio- profesionala la alta. De exemplu, profesorii sunt adeptii functiei poetice a comunicarii, centrându-si discursul pe mesaj, inginerii sau informaticienii sunt adeptii limbajului stiintific iar actorii comunica prin metalimbaj facându-ne sa întelegem dincolo de sensul cuvintelor, printre rânduri sau sa fim atenti la subântelesul cuvintelor spuse.
Pentru a fi eficienţi în comunicare suplinim confirmarile verbale cu miscarea capului, jocul privirilor, pozitia corpului, gestica si mimica. Oamenii comunica între ei oral sau scris, verbal sau nonverbal. Ei tin discursuri formale sau informale, ocazionale sau cu scop consultativ. Indiferent de tipul discursurilor, acestea trebuie sa aiba unele trasaturi comune: claritate, corectitudine din punct de vedere gramatical, puritate, concizie, natruralete si armonie.
Comunicare la televizor
Daca privim cu atentie la televizor, observam ca aceste reguli sunt ignorate în mod sistematic si se recurge adeseori la folosirea stilurilor de comunicare solemne, publicistice, administrative (folosirea de clisee), stiintifice, adesea prea familiare si uneori neutre.
Aceste situatii îi face pe unii telespectatori sa devina indiferenti si neinteresati iar pe altii, dornici de senzatii tari, de filme de groaza sau de filme cu multa violenta.
Televizorul ne ofera, în general toate formele de comunicare orala: monologul, dialogul, relatarea, discursul, toastul, alocutiunea, pledoaria, predica, interventia, interpelarea, interviul si altele. Tot la televizor întâlnim comunicare politica, didactica, culturala, economica, stiintifica sau religioasa.
Indiferent de tipul comunicarii oamenii isi transmit, prin vorbe, unii altora, gândurile lor. O vorba din popor spune însa, ca Dumnezeu le-a dat oamenilor vorbele, ca sa-si ascunda gândurile. Sub acest aspect, foarte multi oameni politici ne ofera noua teatru de comedianti si foarte mult circ. Sincer, suntem un popor destul de inteligent ca sa ne placa asa ceva.
Comunicare de jos in sus
Încerc, din postura unui om simplu, sa comunic cu oamenii politici si sa le transmit gândurile mele care suna cam asa: am trait senzatia ca s-a realizat cea mai naturala coalitie între PSD si PDL, ca au venit la guvernare doua partide care au cei mai buni specialisti pe care România îi poate folosi în conducerea treburilor tarii, ca sunt si foarte buni organizatori, ca sunt oameni politici valorosi, ca au experienta, ca sunt mai buni, cred eu si acuma, decât Adomnitei, Chiuariu, Remes, Cioroianu sau Vozganian. Avem un prim-ministru, un ardelean echilibrat si de mare bun simt care stie sa colaboreze si cu Mircea Geoana si cu Traian Basescu si nu are orgoliul exagerat a lui Tariceanu care pleca la evenimente comune cu presedintele tarii cu alt avion.
Poporul cred ca s-a saturat de cearta si smecherii. Încercati, dragi oameni politici, ca în campania electorala sa nu va mai atacati. Nu stiu da ati aflat ca pentru fiecare atac va depunctam. Nu ne mai credeti fraieri, vrem sa auzim propuneri legate de economie, de locuri de munca, de bani, investitii, productivitate, fonduri europene etc. Nu va mai tot atacati, pentru ca noi stim exact cum sunteti, dar vrem sa stim mai exact ce stiti voi despre conducerea si treburile acestei tari. Cei care ne vor arata ce stiu si ce pot, vor avea votul nostru. Cei care se ataca reciproc, vor deveni istorie. Ma mai adresez si unora din opozitie si ii rog sa nu o faca pe prosti si sa tot înlocuiasca efectele crizei cu asa-zisa incompetenta a guvernantilor. Va spun cu certitudine ca avem cei mai buni ministri ai actualului cabinet de dupa 1989.
Comunicare prin manipulare si… socialiam în loc de capitalism
Înlocuiti încercarile jalnice de manipulare prin comunicare cu ceea ce se numeste empatie sau simpatie. Nu mai tot promovati egalitarismul în salarizare, ca nu mai vrem sa ne întoarcem la comunism. Dati oamenilor salarii, dupa cantitatea de munca, dupa competenta, dupa rezultate si nu dupa cum se crede fiecare de destept sau cât de tare striga.
uitat, oare, că în socialism se practica galitarismul? Unii stau la umbră, alţii muncesc doar 3,5 ore pe zi, alţii vin în sicrie din teatrele de operaţii, alţii fac cercetare ştiinţifică sau invenţii premiate în toată lumea , alţii mătură doar strada , pentru că atâta ştiu să facă dar toţi vor salarii mari , şi dacă se poate egale. Dumneavoastră ,dragi oameni poiltici , chiar plecaţi urechea la ce spun toţi tupeiştii ? Şi vreţi să le daţi mai mult celor mulţi care dau şi multe voturi ? Oare acestea să fie criteriile?
Ati dat legea care se refera la cumulul de pensie si salariu de la stat. Stiti ce ati realizat? Ati facut dreptate la foarte putini si ati pierdut oameni de valoare care puteau sa faca multe pentru comunitate. Ia gasiti o forma de comunicare cu ei si o sa vedeti câte veti afla.
Campanie electorala si comunicare publica
V-am tot urmarim ce ne comunicati in campania electorala si nu spuneati nimic clar despre marile noastre asteptari, ca de exemplu: niste linii clare de politica externa care sa ne faca sa ne simtim cu adevarat europeni, o politica economica a cresterii exporturilor si a fondurilor europene care sa acopere anual macar miliardul de dolari pe care de doi ani il platim drept tribut ca pe vremea turcilor, o politica perseverenta de integrare a Republicii Moldova în UE, reluarea constructiei canalului Bucuresti Dunare, recumpararea agentilor economici eficienti care au fost dati strainilor pe spaga s.a., s.a.
Chiar daca au fost alegeri europarlamentare nu ne-am fi suparat daca am fi auzit ca va propuneti ca sa cereti permisiunea UE sa ne lase sa reînfiintam cooperativele de productie si fostele SMA-uri în care sa se practice remunerarea dubla: în produse si în bani, sa refacem sistemele de irigatii devastate dupa revolutie, sa continuam campania de reîmpaduriri, sa refacem viile si mai ales livezile distruse. Nu credeti ca aceste subiecte sunt mai interesante pentru noi, cei pe care probabil ne considerati multi si prosti, decât gâlceava voastra?
Comunicarea voastra cu toate categoriile de public ar fi mai frumoasa, mai interesanta si mai credibila.

Comandor (r) dr. Vasile FLOREA

Comentarii

  1. Am citit un text exemplar de COMUNICARE A SERVILISMULUI fata de PUTERE si de confuzii in propriile pareri !
    De ex., fata de opozitie:
    „….am trait senzatia ca s-a realizat cea mai naturala coalitie între PSD si PDL, ca au venit la guvernare doua partide care au cei mai buni specialisti pe care România îi poate folosi în conducerea treburilor tarii, ca sunt si foarte buni organizatori, ca sunt oameni politici valorosi, ca au experienta, ca sunt mai buni, cred eu si acuma, decât Adomnitei, Chiuariu, Remes, Cioroianu sau Vozganian. Avem un prim-ministru, un ardelean echilibrat si de mare bun simt care stie sa colaboreze si cu Mircea Geoana si cu Traian Basescu si nu are orgoliul exagerat a lui Tariceanu care pleca la evenimente comune cu presedintele tarii cu alt avion.”
    „Ma mai adresez si unora din opozitie si ii rog sa nu o faca pe prosti si sa tot înlocuiasca efectele crizei cu asa-zisa incompetenta a guvernantilor. Va spun cu certitudine ca avem cei mai buni ministri ai actualului cabinet de dupa 1989.”
    Si fata de putere:
    „Chiar daca au fost alegeri europarlamentare nu ne-am fi suparat daca am fi auzit ca va propuneti ca sa cereti permisiunea UE sa ne lase sa reînfiintam cooperativele de productie si fostele SMA-uri în care sa se practice remunerarea dubla: în produse si în bani, sa refacem sistemele de irigatii devastate dupa revolutie, sa continuam campania de reîmpaduriri, sa refacem viile si mai ales livezile distruse. Nu credeti ca aceste subiecte sunt mai interesante pentru noi, cei pe care probabil ne considerati multi si prosti, decât gâlceava voastra?”
    Confuz ! Spre ce se indreapta simatul autor ?

Adauga un comentariu

*