Consilierii locali din Onesti au aprobat, la ultima sedinta, sesizarea Camerei de Conturi Bacau, cu privire la „unele nereguli din activitatea si gestionarea SC Termon CT SA”, dupa cum se precizeaza in textul hotarârii adoptate in acest sens. Decizia a fost propusa de primarul Emil Lemnaru, „având in vedere ca, prin raportul Comisiei de cenzori, au fost sesizate o serie de nereguli in activitatea si gestionarea societatii Termon CT SA”, dupa cum a motivat edilul-sef, care a sustinut ca se impune „sesizarea Camerei de Conturi, pentru a verifica aspectele semnalate”.
Masura de a sesiza Curtea de Conturi a fost precedata de un raport intocmit de cenzorii de la Termon si de o informare facuta de seful executivului local, care au fost urmate de ample controverse la nivelul Consiliului local. Conform cenzorilor, primarului si unor consilieri locali, in special de la PSD si PD-L, la Termon s-ar fi facut achizitii fara licitatii publice, inclusiv pentru combustibil, la preturi mult mai mari decât cele existente pe piata, si s-ar fi produs prejudicii prin desfiintarea bransamentelor de la intrarea in blocuri si masurarea consumurilor la usa apartamentelor, dar si prin angajarea de personal peste numarul aprobat de Consiliul local si prin majorarea salariilor fara fundamentare si fara includerea cheltuielilor in pretul de cost al gigacaloriei. „In privinta sesizarii Curtii de Conturi, ar fi trebuit sa fie o chestiune în care sa actionam cât mai repede, pentru a lamuri unde sunt miliardele de lei care puteau sa asigure functionarea cu apa calda în perioada asta de vara – a sustinut primarul Emil Lemnaru. De ce s-au marit salariile cu 20 % anul trecut, în iulie ? De ce s-a încheiat un contract de munca nelalocul lui ? De ce s-a facut o prelungire a contractului colectiv de munca cu 5 luni înainte ? De ce nu s-a platit redeventa la Consiliul local, de aproape 20 miliarde de lei vechi ? Nu s-a platit redeventa la Primarie, care s-a încasat. O parte s-a încasat si o parte este pe drum de încasare. Astea sunt problemele. De ce nu s-a citit bransamentul, sa se faca facturarea corecta, la bransament, iar cei din condominiu sa plateasca aceasta pierdere, conform Hotarârii de Guvern nr. 133 ?. Nu-i hotarârea lui Lemnaru sau a altcuiva, este Hotarâre de Guvern. Sunt lucruri foarte clare, la care trebuie sa gasim raspunsuri”.
Chestiuni controversate
Unii consilieri locali, in special cei de la PNL au sustinut ca sesizarea Curtii de Conturi nu este o masura eficienta. „Curtea de Conturi efectueaza controale doar la solicitarea Parlamentului”, a sustinut Gelu Nicolcea (PNL), care a mai spus ca „trebuie sa stabilim ce cerem acestui control: un audit financiar si un audit al performantei, sau aceasta sa implice si o descarcare de gestiune”. Nicolcea a mai spus ca, pentru descarcarea de gestiune a fostilor administratori, ar trebui solicitat un audit financiar al activitatii din perioada 2006 – 2009, iar pentru a verifica eficienta sistemului, ar trebui cerut un audit al performantei, din 2002 si pâna in 2009. In replica, avocatul Gheorghe Ene (PD-L), a sustinut ca afirmatiile lui Nicolcea nu sunt corecte. „Nu este adevarat ca numai Parlamentul poate sesiza Curtea de Conturi – a spus Ene. Eu nu cred ca avem ceva de ascuns si nu cred ca cineva dintre noi încearca sa evite anumite controale. Eu am spus ca poate era mai bine ca aceasta sesizare sa o facem direct Parchetului, dar pentru ca trebuie sa analizeze un organ competent anumite masuri economice, este corect sa sesizam Curtea de Conturi cu niste aspecte care au fost sesizate nu de noi, ci de cenzorii de la aceasta societate, care vor aprecia daca masurile luate de fostii sau actualii administratori au fost corecte sau nu au fost corecte. Nu este nimic contrar legii”. Insa alti consilieri liberali au afirmat ca raportul cenzorilor nu este obiectiv, ba chiar este tendentios, si ca trebuie efectuat, mai intâi, un audit financiar si un audit tehnic, si abia dupa aceea sa fie sesizate alte institutii. Chiar si unii consilieri de la PSD au observat ca ceva nu este in regula cu raportul cenzorilor, din care reiese ca desfiintarea bransamentelor s-ar fi soldat cu pierderi de aproape 13 miliarde de lei vechi, desi e vorba de o simpla conducta in fiecare bloc, care este amplasata pe casa scarilor, conducta prin care nu au cum sa se produca astfel de pierderi astronomice. Consilierul Emil Danila (PSD), a cerut sa se faca verificari la izolatiile conductelor centrale, de pe casa scarilor, si sa se stabileasca daca firmele au executat corect lucrarile. Cu 13 voturi pentru si 6 abtineri, proiectul privind sesizarea Curtii de Conturi a fost aprobat, iar documentul urmeaza sa fie semnat de alesii locali si inaintat conducerii Camerei de Conturi din Bacau.
Gheorghe LEU