In primavara acestui an, cu surle si trâmbite, executivul bacauan anunta ca, in patru luni, groapa de gunoi de la Nicolae Balcescu, veche de 35 de ani, va fi inchisa. Asa promitea primarul, asa sustinea si constructorul, consortiul format din Bilfinger Berger, Iridex Group si Hidroconstructia SA Bucuresti. Afirmatia a fost facuta si in prezenta reprezentantilor Fichther GmbH si Ramboll, ai antreprenorului general si Agentiei Regionale de Protectia Mediului. Ni se spunea ca viitorul depozit de deseuri va deservi populatia judetului Bacau si ca investitia se va ridica la aproximativ 20 de milioane de euro, din care 15 milioane de euro au fost atrase de municipalitate printr-un proiect ISPA. Conform declaratiilor vremii, sustinute de executiv si constructor, in prima faza va fi inchis depozitul existent precum si 193 depozite necontrolate din comunele judetului. In a doua etapa urmeaza sa se stabileasca tariful de transport si se vor cumpara utilaje care vor fi cedate operatorului regional de colectare a deseurilor. Tot pâna in iulie urma sa se construiasca prima celula, dintr-un total de patru, unde sa se depoziteze gunoiul menajer. In ultima etapa, conform calendarului stabilit, proiectul se va extinde si pe partea de vest al judetului.
Una vorbim, alta facem
Datele stabilite din respectivul calendar nu au fost respectate de nici una din partile semnatare a contractului. Cei din Bacau, in frunte cu primarul Romeo Stavarache dau vina pe birocratia europenilor. Cei de la Bruxelles spun ca noi ne miscam preau greu si ca de vina este birocratia româneasca. Pâna ieri, 17 iulie, lucrarile la prima celula de la rampa ecologica nu au fost finalizate. Cel mai optimist termen este 1 octombrie. In paralel cu lucrarile la prima celula se va lucra la inchiderea actualei gropi de gunoi.
La data de 16 iulie a expirat perioada acordata statelor membre UE de a lua masurile necesare pentru ca depozitele de deseuri existente neconforme sa sisteze activitatea de depozitare. Cei de la municipala spun ca Bacaul va fi exceptat de la Directiva Consiliului Europei si ca nu exista riscul primirii de sanctiuni. In judetul Bacau sunt prevazute masurile de sistare a activitatii de depozitare la cele sapte depozite urbane, patru industriale si 193 spatii de depozitare declarate de administratiile din mediul rural dar nu pot fi aplicate din cauza intârzierilor de la rampa ecologica Bacau. Aici se va depozita tot gunoiul colectat in judet si, de moment ce lucrarile la prima celula, nu mai vorbim de celelalte trei, nu au fost finalizate, logic ca nici depozitele urbane si cele rurale nu pot fi inchise. Unde sa duci gunoiul dintr-un judet? Chiar si asa, unele primarii din mediul rural au respectat prevederile Directivei CE si calendarul stabilit de Agentia pentru Protectia Mediului Bacau. 171 de spatii de depozitare au fost declarate inchise , la 100 dintre ele lucrarile sunt finalizate iar la 71 sunt in derulare lucrari de compactare si acoperire. Florin CRETU