Ieri, a luat sfârsit a zecea editie a Taberei Nationale de Arta „George Apostu”, organizata la Valea Budului in perioada 13-19 iulie. Peste 100 de elevi de la cele mai prestigioase licee de arta din tara au invatat tehnici moderne de pictura si au prezentat, la final, expozitii cu lucrari realizate in aceasta perioada. Tablourile, de diferite dimensiuni, de la foarte mari si pâna la cele ale unei cartele telefonice vor face obiectul unor viitoare expozitii de anvergura in tara. „Unele picturi reprezinta diferite forme aleatorii. Fiecare elev picteaza dupa cum doreste, iar, la final, se formeaza serii, in functie de diferite elemente comune care apar”, a explicat pictorul Traian Oancea, director adjunct al Liceului de Arta „George Georgescu” din Tulcea. „Aceste picturi au dimensiunea unei cartele telefonice si sunt realizate de cei opt elevi tulceni. Acest tip de pictura a fost descoperit de unul dintre marii artisti elvetieni. Picturile nu se comercializeaza, ci sunt destinate doar schimbului de la un artist la altul”, a mai adaugat pictorul Oancea.
Tablouri din hârtie manuala si textile
O noua tehnica a artei moderne o reprezinta hârtia manuala, pe care artistii o modeleaza conform imaginatiei fiecaruia. Tablourie sunt apoi colorate de la cele mai comune culori, pâna la foita de aur. „Copiii au udat hârtia, apoi au asezat-o in diferite forme si au au colorat-o. Tablourile realizate de ei reprezinta natura deltei, iarba, insecte, pesti”, a mai explicat acesta. Elevii afirma ca toate lucrarile reprezinta o abordare moderna a artei. „Ne-am desprins de real. Aici este imaginatie pura. Ne exprimam in mod propriu, neconstrânsi”, a explicat Edwina-Teodora Oprea, o eleva a Liceului de Arta din Tulcea. „Nu am avut o tema exacta. Fiecare a facut ce a vrut. Am folosit culori de apa, culori care, in mod normal, se folosesc pe sticla. Este a patra expozitie din viata mea”, a explicat Maria Hrisca, eleva Colegiului National de Arta „Octav Bancila” din Iasi. „Tablourile mele reprezinta un joc de linie si puncte, alaturi de alte elemente de limbaj plastic folosite intr-o maniera cât mai libera cu acuarele si tus”, a afirmat Mihaela Dumitriu, eleva a aceluiasi colegiu dn Iasi. O parte din lucrarea de licenta a masterandei Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, Irina Oprea, a fost expusa in tabara de la Valea Budului. „Panourile sunt realizate din bucati textile. Tehnica este inspirata din «street art-ul bucurestean», din arta de pe ziduri. Acesta fac parte din lucrarea mea de licenta”, a explicat Irina Oprea.
Lucrari din cartofi, pânza si pantofi vechi
Sapte tineri al Centrului Regional de Educatie Ecologica Arta si Turism „Veniti cu noi” au avut ideea refolosirii deseurilor in scop artistic. Cele 30 de lucrari au fost realizate din hârtie, tabla, cioburi, lemn, cartofi, pânza, pantofi sau haine vechi. „Tinerii de la clubul nostru nu au pregatirea artistica necesara, dar si-au dat seama ca pot face arta. In schimb, cei cu pregatire artistica au inteles ca pot folosi obiecte vechi in scop creator. Am realizat aici «Camera de terapie intensiva pentru copaci», «Telefonul de urgenta», «Crima asupra padurii», «Omul invizibil», «Rochia de balerina»”, a explicat Remus Lupu, presedintele asociatiei „Veniti cu noi”.
„Mai sunt copii interesati de arta!”
Pictorul Aurel Stanciu, coordonatorul taberei, a afirmat ca incearca sa transforme taberele de arta in tabere de creatie, de lucru. „Elevii trebuie sa invete aici tehnici noi si toate «smecheriile» care nu se invata la scoala. La final lucrarile vor fi expuse pentru a se vedea exact ce au invatat elevii. Munca, pasiunea, daruirea – toate acestea imbinate – inseamna obtinerea succesului”, a spus pictorul Stanciu. „Aceasta tabara reuseste sa invete tinerii sa nu treaca pe lânga valorile frumosului fara sa le observe si ca atentia lor trebuie sa fie indreptata spre natura, traditii, folclor, arta. Atunci când se deruleaza actul de creatie – fie ca picteaza, sculpteaza sau foloseste culoarea ori hârtia – tânarului i se formeaza rabdarea, indemânarea, simtul estetic, trasaturi care ii vor implini personalitatea si, chiar daca nu a ajunge artist, va avea viata sufleteasca mai bogata, va fi mai sensibil si mai fericit”, a declarat Margareta-Monica Vlase, director coordonator-adjunct a Directiei Judetene pentru Tineret (DJT) Bacau. „Am ramas placut impresionat de tot ce au realizat acesti copii, mai ales ca termenul a fost foarte scurt. Sunt impresionat ca, in ziua de azi, mai sunt copii interesati de arta. Vom face tot posibilul ca aceasta tabara sa se desfasoare si la anul”, a declarat Stelian Ungureanu, directorul coordonator al DJT Bacau. (Olimpia FILIP)