Municipalitatea onesteana se lupta sa salveze sistemul de termoficare din oras

onesti1.jpgProblemele de la firma de termoficare din Onesti, SC Termon CT SA, nu au fost remediate in totalitate, dar s-a trecut la aplicarea planului de masuri vizând eficientizarea activitatii societatii, iar primele rezultate pozitive au inceput sa se vada. Prin infiintarea compartimentului de recuperare a creantelor, Termon a reusit sa mai adune din banii neplatiti la timp de populatie si agentii economici, sume care au fost virate furnizorului de gaz, in contul facturii restante. Astfel, centralele termice de cartier au inceput sa fie repornite rând pe rând, iar in prezent functioneaza cam jumatate din numarul lor total. Au ramas nepornite mai ales centralele care asigura energia termica in blocurile care au ramas in vechiul sistem, cu distributie pe verticala si fara contorizare individuala, care vor fi repuse in functiune in momentul in care locatarii isi achita integral restantele. Totusi, planul de masuri prezentat de primarul Emil Lemnaru la Consiliul local are si inconveniente, cum ar fi punctul referitor la reducerea numarului de salariati de la firma sI eliminarea unor drepturi banesti.

Masurile propuse sunt vitale, considera executivul onestean

Edilul-sef din Onesti a sustinut ca masurile incluse in planul pe termen scurt sunt obligatorii, pentru ca, in caz contrar, sistemul risca sa intre in colaps si sa nu mai poata asigura incalzirea locuintelor in iarna care urmeaza. “Pe 2009, trebuie un buget la aceasta societate comerciala; vrem, nu vrem, trebuie un buget, pentru ca ne trezim la sfîrsitul anului ca nu sunt bani, ca s-au cheltuit – a spus primarul. Termon si-a propus sa diminueze salariile cu un numar de procente si va crea un scandal cu sindicatul. Si-a propus sa taie din tichetele de vacanta si din tichetele-cadou. Toate acestea sunt masuri obligatorii, pentru ca, în perioada urmatoare, sa mearga societatea. Termon si-a propus ca paza care este facuta la statia de 0,50 megawati sa fie preluata de Primarie. Si-a propus ca, de la 106 persoane angajate, sa ramâna 82 de persoane. Si-a propus sa formeze un colectiv care sa alerge din apartament în apartament si sa-i oblige pe cei care nu si-au achitat obligatiile la Termon sa vina sa si le plateasca. Sunt lucruri pertinente, clare, pe care domnul administrator le-a prins in acest plan de masuri. Trebuie sa ne preocupe pe fiecare aceasta problema, pentru ca timpul trece, se duce iulie, se duce august, iar din septembrie intram în deriva si nu stim cum sa o scoatem, dupa aceea, la capat. Va trebui sa blocam multe alte lucruri pentru a trimite fonduri la SC Termon CT SA. Este o chestiune foarte grea. Sa nu patim ca la Pitesti, unde au fost disponibilizati 700 de oameni, cu data de 1 iulie, iar sistemul a cazut. Este o problema si, cred eu, este cea mai mare a orasului. Este utilitatea care trebuie sa ne dea de gândit cum facem sa o scoatem la capat”.

Argumente pro si contra

Unii consilieri locali, in special cei de la PNL, au sustinut ca unele dintre masurile incluse in planul de redresare a Termon sunt fie inutile, fie daunatoare bunei functionari a sistemului de termoficare. Astfel, contractarea imprumutului de 20 miliarde de lei vechi ar putea sa nu se concretizeze niciodata, la fel si recuperarea subventiilor datorate de la bugetul de stat, iar refacerea bransamentelor de la intrarea in blocuri si cresterea pretului platit de onesteni ar putea sa alunge clientii. Insa planul de masuri, care a fost propus de conducerea Termon si a fost inclus in proiectul initiat de primarul Emil Lemnaru, a fost apreciat favorabil de consilierii PD-L si PSD. “Cred ca este ceva laudabil, atât din partea domnului primar, cât si a domnului administrator de la Termon, pentru ca, în situatia asta de criza, dumnealor au venit cu un plan de masuri – a apreciat avocatul Nicolae Enache (PD-L). Trebuie sa apreciem aceasta încercare de a redresa firma de termoficare. Functionând într-un mediu concurential destul de puternic, pe fondul acesta de criza, desigur ca Termonul a avut si va avea mari probleme, dar haideti sa le dam o mâna de ajutor, dupa puterile noastre”. Aprecieri similare a facut si avocatul Gheorghe Ene (PD-L). “Nu stiu daca toate aceste masuri vor avea rezultatul scontat, dar o parte dintre ele vor ajuta la redresarea situatiei economice a SC Termon CT SA”. Dezbaterile legate de redresarea firmei de termoficare au avut loc la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, iar planul de masuri a fost aprobat, cu 13 voturi pentru si 6 abtineri, insa absolut toti consilierii si reprezentantii executivului onestean au recunoscut ca salvarea firmei de termoficare este un obiectiv foarte greu de indeplinit, dar nu imposibil.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. BAETI PROSTIA SE PLATESTE ACEST ORAS NU TREBUIA SA AIBA CENTRALE DE CARTIER DAR VOTATI AN CONTINUARE CUM ATI VOTAT CA O SA AJUNGEM CA AN COMUNA PRITIVA UN ORAS CA AN VALEA JIULUI O SA VINDEM PE O BERE APARTAMENTUL CU Altuala conducere a orasului

  2. tot un fel de golan a zis:

    trecerea la sursele de energie alternativa… cu siguranta acesta este viitorul onestenilor. (arderea deseurilor,energia eoliana, sau in cel bai bun caz,panourile solare). timpul le va rezolva pe toate…???!!!

  3. gheorghe tigru a zis:

    Isi salveaza lor conturi pe prostia amaratilor!
    Sunteti ziarul lui nea Lemnaru sau al partidului rosu?
    Halal propaganda : Termon SRL, Termon CT , Termon……..firme de spalat bani in familia PSD
    Solutia??

    Disolutia autoritatii, nimeni nu va mai crede ,, brasoavele ”in Onesti!

Adauga un comentariu

*