Universităţile româneşti înmatriculează anual zeci de mii de studenţi la specializări al căror termen legal de funcţionare este expirat.
Întrucât fie nu şi-au depus dosarele în vederea acreditării, fie nu şi-au reevaluat programele, la fiecare 5 ani, aşa cum prevede legea, instituţiile de învăţământ superior menţin pe piaţă specializări ce se află în afara cadrului legal. 500 de astfel de programe sunt derulate de universităţile de stat, în timp ce privaţii au uitat să facă evaluarea a 157 de specializări. Conform Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) – organismul însărcinat cu evaluarea şi acreditarea programelor de studii, rectoratele au fost sesizate în fiecare an despre necesitatea intrării în legalitate, situaţia rămânând însă neschimbată.
Aceasta şi din cauza faptului că nimeni nu a luat până în prezent vreo măsură, ARACIS declinându-şi obligaţia de a interveni, pe care o pune în sarcina Ministerului Educaţiei (MECI). „Specializările autorizate provizoriu, care, după trei promoţii, nu depun dosarele în vederea acreditării se află în afara cadrului legal. La fel şi cele care nu au trecut prin evaluarea periodică. Noi nu avem autoritatea să solicităm universităţilor să depună dosare. Ministerul trebuie să facă acest lucru, iar în cazul în care rectoratele refuză, ar trebui să le interzică să mai facă înscrieri la specializările neevaluate, astfel încât acestea să intre în lichidare”, ne-a declarat Oprea Călin, vicepreşedintele ARACIS.
De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei spune că a anunţat universităţile că nu vor mai primi locuri pentru specializările neevaluate şi că situaţia se va rezolva până în toamnă.
„Este obligaţia rectoratelor să respecte legea, în caz contrar apar situaţii neplăcute. Într-o primă fază, 16 universităţi vor intra în evaluare, dar totul depinde şi de capacitatea ARACIS de a face această evaluare într-un timp foarte scurt. Problema va fi rezolvată până la începerea noului an universitar, deoarece marea majoritate a instituţiilor de învăţământ superior au pregătite dosarele”, ne-a declarat Corneliu Munteanu, directorul Direcţiei generale strategii şi programe universitare a MECI. În tot acest timp, universităţile acuză lipsa de bani care le-a făcut să aştepte oportunitatea evaluării pe bani europeni.
„Trebuie să ne gândim la varianta avantajoasă economic pentru că efortul financiar e destul de ridicat. O parte dintre programe vor fi evaluate pe fonduri structurale”, ne-a spus Romiţă Iucu, prorectorul Universităţii din Bucureşti.