Pe cine preferă ţânţarii

tintar.jpgO seară de vară la grătar, o plimbare în natură sau o partidă de pescuit pot fi total compromise de roiul de ţânţari sâcâitori care vă dau roată.

În timp ce unii se înroşesc imediat acolo unde au fost ciupiţi, alţii par păziţi ca de un scut în faţa acestor insecte. Să fie oare din cauză că ţânţarii îi preferă pe unii oameni în locul altora? Răspunsul este „da”, iar experţii încearcă să spargă codul care explică de ce ţânţarii îi ciupesc mai mult pe unii oameni, spre deosebire de alţii. „Unul din zece oameni este atractivi pentru ţânţari, însă nu din considerente culinare. Femelele de ţânţar – masculii nu ciupesc – au nevoie de sânge uman pentru a-şi dezvolta ouăle şi se pare că nu toţi oamenii se califică pentru aceasta”, explică profesorul Jerry Butler de la Universitatea din Florida.

Cine sunt favoriţii

Deşi nu au fost formulate păreri clare cu privire la motivul pentru care ţânţarii preferă doar sângele unor oameni, se consideră că „prima cauză este aceea a mirosului emanat de pielea acestora, care poate fi atractiv pentru ţânţari”, este de părere Joe Conlon, cercetător în cadrul American Mosquito Control Association. Oamenii cu o concentraţie mare de steroizi sau colesterol atrag ţânţarii. De asemenea, o ţintă predilectă a acestor insecte sunt cei care produc în exces diferite tipuri de acizi, cum ar fi acidul uric. Aceste substanţe stimulează simţul mirosului la ţânţari, conducându-i astfel către „victime”. Însă, procesul de atracţie începe cu mult înainte de aterizare, întrucât aceste insecte pot percepe mirosul sângelui de la o distanţă de 50 de metri, explică entomologul John Edman. În plus, persoanele supraponderale sunt expuse unui pericol mai mare de a fi ciupiţi de ţânţari, deoarece emană mai mult dioxid de carbon. Aceeaşi situaţie este valabilă şi în cazul femeilor însărcinate. De asemenea, persoanele cu grupa sangvină 0 sunt considerate preferatele ţânţarilor.

Care sunt efectele ciupiturii de ţânţar

În cele mai multe cazuri, spune medicul
primar dermatolog Mihaela Leventer, ciupitura de ţânţar nu are urmări grave şi se soldează cu mici umflături roşiatice la nivelul tegumentului însoţite de prurit (mâncărime – n.r.) intens. Aceste manifestări pot să dispară în cel mult două-trei zile. Există, însă, anumite specii de ţânţari care pot duce la borelioză, însă în acest caz pericolul nu este foarte mare, deoarece boala este transmisă mai ales prin muşcătura de căpuşă, spune medicul dermatolog.

Ce să faceţi

Dacă doriţi să evitaţi să fiţi ţinta atacului ţânţarilor atunci când sunteţi în aer liber, trebuie, în primul rând, să nu vă agitaţi foarte tare. Micuţele insecte sunt foarte receptive la dioxidul de carbon eliminat, precum şi la acidul lactic degajat prin transpiraţie. În cazul în care aţi fost muşcat de ţânţari, medicul primar dermatolog Mihaela Leventer recomandă folosirea cremelor de tipul Fenistil gel sau a soluţiilor şi mixturilor pe bază de alcool mentolat. Există şi unguente cu cortizon blând, însă aceasta subliniază că ele nu trebuie adminstrate după ureche, fără o consultare prealabilă a medicului.

Adauga un comentariu

*