S-a nimerit sa-mi petrec si in acest an concediul la mare, tocmai in vremea in care valurile destul de spalacite ale marii ii alintau si piciorusele Elenei Udrea, ministrul unui turism pentru a carei promovare aceasta ar fi cheltuit vreo 14 milioane de euro. O vedeam la televizor pe ilustra doamna cum justifica cheltuielile facute pentru promovarea turismului românesc in lume si, mai ales, a litoralului, si ma distram copios. Unde naiba sa vina strainul pe litoral? In care loc? In cele doar vreo doua sau trei hoteluri de cinci stele care, atentie, n-au acces direct la mare, ci sunt situate la distante apreciabile de plaja? Si ce sa vada? O plaja infecta, plina de scoici, cu urme de nisip, sau o mare verde, colorata de alge? Sau cât sunt de emancipati câinii in România, acestia facând in fiecare dimineata aerosoli, intinsi pe cearsafurile turistilor aflati pe malul marii? Ce naiba sa promovezi cu atâtia bani? Nu ar fi fost mai bine sa fi investit acele milioane de euro in reamenajarea litoralului care arata, de la an la an, tot mai jalnic, si a devenit locul unde românii se jefuiesc, fara mila, unii pe altii?
Ai ajuns de trei stele?
Ce face românul când ajunge pe litoral? Mai intâi are grija sa-i scape receptionerei bancnota care sa-i permita sa fie cazat intr-o camera in care sa se simta ca acasa. Acuma depinde si de cât costa camera, daca e de peste doua milioane, te faci de râs cu o hârtie de o suta de mii, iar dupa aceea, când vezi ce camera ti-a dat, injuri. Apropo, de când merg la mare, n-am vazut in viata mea o receptionera bronzata! Pe corp, ca in buzunare…! Mâncare ca mâncarea, daca n-ai bonuri valorice, inghiti ce ti se da. Nu e prea rea, dar nici sa-ti spuna chelnerita “la câti bani ai platit pe bilet, ce mai vrei?”. Hai ca-i tare! Hotelurile de trei stele au fost cele de pe vremea lui Ceasca, pe când nu era moda stelelor, cu camere inguste, incât de-abia ai loc sa te misti. Au fost dotate cu un fel de frigider, televizor si aer conditionat. Aerul conditionat are motorul instalat pe balcon, asa incât, daca aparatul merge, nu poti sta pe balcon, de caldura! Unde mai pui ca scurgerile perntru condens sunt asa de scurte incât fiecare balcon e plin de apa de la cel de deasupra lui! Intr-o zi, in fata unui hotel ajuns de trei stele mai zilele trecute, doi turisti, mucaliti, se uitau la el si se minunau. “Ai ajuns de trei stele, da? Dumnezeu’ matii…!”
Atac la buzunare
Nu prea am timp sa cred ca toti cei care isi petrec concediul pe litoral arunca banii in dreapta si-n stânga, fara sa se uite la ei. Dar, oricum, ti-i iau, fara nicio jena, comerciantii de orice fel. Daca pâna mai anul trecut preturile incepeau cu 1 sau 2, acum incep, mai toate, de la trei in sus! Trei lei porumbul de orice fel, copt sau fiert, trei lei inghetata, trei lei apa, plata sau minerala! Totul cu trei in fata. Doar micii costa 2 lei, chiar daca “misca”, adica nu sunt prajiti ca lumea! Ba nu, am gasit un loc unde pretul e de un leu, la w.c.-ul de pe plaja!
Plaje interzise pentru muritorii de rând
Era vorba ca fiecarui hotel sa i se atribuie câte o bucata de plaja pe care administratorii acestuia trebuiau s-o intretina. S-a vorbit, dar interesele sunt prea mari. Si astfel s-a ajuns in situatia in care, un hotel din care cobori direct pe plaja, cum sunt cele trei din Saturn, Sirena, Balada sau Hora, sa nu beneficieze de plaja, deoarece totul a fost privatizat. Iar portiunile ramase pentru muritorii de rând care n-au 20 lei pentru un sezlong arata jalnic. Nu le-am vazut greblate sau curatate niciodata. Dar nici cu cele privatizate nu se petrec lucrurile altfel, pentru ca, in afara de sezlong si umbrela, nu-ti ofera nimic in plus! La Venus, românul care nu are 20 lei sa-si inchirieze un sezlong trebuie sa faca plaja pe…mare! Am ajuns s-o vad si pe asta, anunturi prin care sa fie interzis cearsaful pe plaja!
Tot litoralul tine cu…Dinamo!
Credeam ca an acest an n-am sa mai vad picior de câine pe litioral, chit ca sunt dinamovist. M-am inselat amarnic, nu numai ca au disparut, ci chiar s-au inmultit! Si s-au obraznicit de nu stii ce sa mai faci. Dimnieata, pe la rasaritul soarelui, fac plaja alaturi de tine! Fara nicio jena se scarpina de purici in fata ta, iar daca stai la malul marii, cu picioarele in apa, se duc si se tolanesc pe cearsaful tau, ca si cum ti l-ar pazi! Cred ca aceasta ar trebui sa fie una dintre preocuparile Elenei, sa faca ceva sa dispara câinii macar de pe plaja. Desi pare comica, situatia petrecuta intr-o dimineata, când un câine i-a luat un papuc unei femei, te pune pe gânduri. Alaturi de câini, pe plaja aceiasi comercianti ambulanti de porumb fiert sau namol, care nu sunt deranjati decât rareori de câte un politist aflat, probabil, in trecere, pe plaja!
Cutremurul n-a lovit unde trebuie
Spre deosebire de Elena Udrea, am prins si cutremurul de pe litoral. Dar mai bine il prindea ea, si cu alte urmari, care, intr-adevar, s-o fi cutremurat! Toti cei aflati pe plaja ne-am uitat mai intâi spre mare, sa vedem daca nu vine vreun Tsunami! Dar, multumim lui Dumnezeu, n-am avut parte de asa ceva. In schimb, vreo doua zile, marea a fost extrem de agitata, valurile napadind mai bine de jumatate din plaja. Sa fi fost acest cutremur destinat altcuiva? Ca doar cu vreo câteva zile inainte ministrul Turismului vizitase litoralul. Poate ca “tsunami”-ul va ajunge in Parlament, la comisia care-o ancheteaza pe cea care cheltuie banii aiurea, promovând ceva care nu prea exista, mintind europenii!
Dan MINDIRIGIU