Raportul „Freedom House” pentru 2008 releva ca democratia înregistreaza un declin semnificativ în tarile fost comuniste din Europa Centrala si Eurasia, in condiţiile deteriorarii situatiei economice si este mai probabil ca regimurile autoritare sa recurga si mai mult la represiuni, decât sa adopte reformele necesare. În privinta României, autorii raportului considera ca aceasta ramâne pe locul al zecelea, cu o democratie semiconsolidata, din cele 29 de state monitorizate din Europa Centrala, de Est, din Balcani si Eurasia. Studiul Freedom House a monitorizat 29 de tari din Europa si Asia Centrala, în care procesele democratice sunt în tranzitie. Pentru fiecare tara au fost analizate sapte categorii, guvernarea la nivel national, procesul electoral, societatea civila, independenta presei, guvernarea la nivel local, organizarea si independenta Justitiei si coruptia. În analiza acestor categorii este folosită o scala de la 1 la 7, în care 1 reprezinta un nivel înalt de democratizare, iar 7, cel mai scazut nivel. În functie de punctajul obtinut la aceste categorii, pentru fiecare tara este calculat un scor al democratizarii.
Suntem pe locul 10, din 29 de tari monitorizate
Indicele democratic al României este stabilit la 3,36 în raportul organizatiei Freedom House „Nations in Transit“ pe 2009, ramânând neschimbat comparativ cu un an în urma. Acest scor demonstreaza o democratie semiconsolidata, iar tara ramâne pe locul al zecelea, din cele 29 de tari din Europa Centrala, de Est, din Balcani si Eurasia monitorizate de Freedom House. Autorii documentului noteaza ca incepând de la jumatatea lui 2005, viata politica româneasca s-a aflat într-un impas continuu, provocat de conflictul dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu. Introducerea votului uninominal a insemnat o bila alba pentru România. Aceasta initiativa a îmbunatatit indicele cu privire la procesul electoral de la 2,75 la 2,50. S-a înrautatit, în schimb, de la 2,25 la 2,50, indicele privind societatea civila, raportul consemnând mai ales o lege adoptata în 2008 de Parlament, care a permis închiderea mai multor organizatii neguvernamentale. Referitor la independenta presei, în raport se constata ca existenta intereselor de afaceri a afectat buna functionare a presei libere în România pentru înca un an, iar membrii Parlamentului au încercat fara succes sa introduca o lege menita sa cenzureze continutul media. În consecinta, indicele pentru libertatea presei stagneaza la 3,75. Progresul României la „Organizarea si independenta Justitiei“ pentru 2008, fata de 2007, este zero, în conformitate cu scorul obţinut -4, iar autorii raportului considera ca angajamentul pentru reforma al tarii noastre este „îndoielnic“. Si la categoria „Coruptie“ România se mentine la scorul 4, din cauza unor impedimente în calea luptei anticoruptie. Eforturile României de a combate coruptia au fost afectate de initiativa Parlamentului de a reinstaura imunitatea pentru ministrii care au si statut de parlamentar. La categoria „Guvernare la nivel national“ pe 2008, raportul Freedom House mentioneaza faptul ca „coalitia minoritara a adus, în continuare, instabilitate politica, propunând Parlamentului legi care implicau cheltuieli mari si care au si fost adoptate.
În ceea ce priveste perspectivele pentru 2009, raportul evidentiaza ca alegerile prezidentiale vor domina agenda acestui an. „Chiar daca presedintele Traian Basescu continua sa fie cel mai popular politician român, odata cu înrautatirea situatiei economice, actuala criza poate ridica cea mai mare problema pentru cel de-al doilea mandat al presedintelui”. (D.M.)