Cinci puncte, dintr-un total de sapte prinse pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de Consiliu Judetean au vizat investitii in sistemul sanitar al judetului.
Consilierii judeteni, adunati de prin concedii si-au dat acordul prin vot la toate proiectele propuse dezbaterii. Intâlnirea de la Bucuresti, dintre Guvern si autoritatile judetului- prefect Constantin Dorian Pocovnicu, presedinte Dragos Benea si primarul Romeo Stavarache- a inceput sa dea roade. Nu a fost o intâlnire banala, informala, bifata in agendele de lucru. Atunci, la Palatul Victoria, printre altele s-a discutat despre viitorul spital regional. S-au avansat mai multe propuneri si s-a convenit de comun acord sa se gaseasca o locatie acceptabila unei astfel de investitii. Noul spital regional va fi construit in cartierul CFR, in imediata vecinatate a Centrului de Afaceri. A fost identificat un teren de 17 hectare care se afla in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Apararii Nationale. Terenul este mai mult decât suficient in conditiile in care pentru construirea spitalului regional ar fi fost nevoie de sapte hectare. Odata identificata locatia si obtinerea acordului Directiei de Sanatate Publica, cei de la judet, Institutia Prefectului si Consiliul Judetean trebuie sa solicite Guvenrului României trecerea terenului din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al judetului Bacau si in administrarea Consiliului Judetean. Cum la nivel de Guvern acest aspect s-a discutat deja, promovarea unui act normative in acest sens ar trebui sa fie o banalitate. Construirea unui spital regional de urgenta la Bacau va permite decongestionarea actualelor spitale si asigurarea pentru acestea a unor circuite functionale la standarde europene.
In luna aprilie, ADI Euronest a depus la ADRNE prima cerere de finantare pentru proiectul care a fundamentat asocierea a sase consilii judetene, in 2007. Este vorba despre proiectul “Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat”. In iulie, cele sase judete si-au “impartit” echipamentele care vor fi achizitionate cu fonduri europene. Bacaul va primi doua autoutilitare ultramoderne de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta, sase ambulante de prim ajutor si doua ambulante de reanimare, valoarea totala fiind de 1200 mii euro. Contributia Consiliului Judetean la acest proiect va fi de aproximativ 103.000 lei.
Ambulatoriul de specialitate de la SJU Bacau intra in reparatii capitale
Cu fonduri structurale care vor atinge 11.000 mii lei se va reabilita si moderniza ambulatoriul de specialitate (corp A) al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Studiile de fezabilitate si proiectul tehnic au fost realizate, urmeaza licitatia pentru desemnarea constructorului. Cel mai probabil, in luna octombrie lucrarile vor demara si se spera ca in maximum 18 luni ele sa fie finalizate.
Companiile Baran România si Laurus Medical doresc sa implementeze la Bacau un proiect intitulat “Planificarea si dezvoltarea unui nou centru de oncologie”. Oferta celor doua companii propune realizarea acestui proiect pe scheletul sectiei de oncologie a SJU Bacau. Implementarea acestui proiect implica realizarea unui Master Plan, pe care cele doua companii se ofera sa-l pregateasca in timp de opt saptamâni si al carui cost se ridica la suma de 30.000 de euro.
Salvati “Crucea Rosie”
Profesorul universitar Dumitru Bontas, consilier judetean PSD si membru al Comitetului “Crucea Rosie” Bacau a solicitat colegilor din legislativul judetean sa sprijine financiar proiectul prin care se doreste consolidarea sediului filialei si a depozitului zonal. “In urma rapoartelor de expertiza tehnica a rezultat ca starea actuala a constructiei este degradanta cu nivel redus de protectie la actiuni seismice si s-au propus efectuarea de urgenta de actiuni de consolidare si modernizare a sediului . Pâna in prezent dispunem de finantare din partea Bancii Mondiale in valoare de 150 000 RON, ramânând ca suma de 358.000 lei sa fie acoperita din surse de la bugetul local si judetean. Problema este ca banii de la Banca Mondiala trebuie folositi in acest an, cel târziu in primavara lui 2010. Avem promisiuni de la Ministerul Dezvoltarii ca nu vom pierde finantarea daca se reuseste atragerea de fonduri de la Consiliul Judetean sI Consiliul Local”, a afirmat Dumitru Bontas. Acest lucru presupune promovarea unui proiect de hotarâre care sa fie dezbatut pe 31 august, conform caruia de la bugetul judetului sa se aloce doua miliarde de lei vechi pentru lucrarile de consolidare. Urmeaza ca si municipalitatea sa adopte o decizie similara. F.CRETU