Daca autoritatile locale isi vor mentine personalul din aparatul propriu peste normativul stabilit la dezbaterile de la Busteni, nu vor mai beneficia de fonduri de la bugetul de stat. Reprezentanti ai Guvernului si ai administratiei publice s-au reunit la Busteni, pentru a stabili standardele de cost, de calitate, normativele de personal, precum si cheltuielile de functionare pentru autoritatile locale.
Afirmatia facuta de ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, la Busteni, la sfârsitul saptamânii trecute, vine sa bage spaima printre autoritatile locale. „O primarie, daca va avea angajati peste norma stabilita, va putea sa pastreze acelasi numar de personal dar, din momentul respectiv, nu mai poate sa mai ceara bani de la bugetul de stat, pentru ca înseamna ca are suficient de multe resurse sa plateasca si un personal pe care-l considera ca fiind necesar si nu mai poate sa ceara bani pentru orice fel de alte tipuri de activitati sau intra în standardele de cost, asa cum sunt ele stabilite pentru toate autoritatile locale care sunt matematice”, suna declaratia lui Dan Nica.
Norme doar pentru comune
S-a propus ca primariile din comunele cu până la 1.500 de locuitori sa aiba angajati, în medie, 12 functionari, iar cele din localitatile cu 1.500 – 3.000 de locuitori, 14. În primariile cu o populatie cuprinsa între 3.000 si 5.000 ar urma sa activeze 16 functionari, în cele cu 5.000 – 10.000, 21 de functionari, iar în comunele mai mari, cu 10.000 – 20.000 de locuitori, 24 de functionari. In judetul Bacau, comuna cu populatia cea mai mica este Oncesti, cu putin peste 1.700 locuitori, in timp ce, Sascut este comuna cu cea mai numeroasa populatie, peste 10.000 locuitori.
Primariile bacauane, in grafic
In general, masura ce se prevede a fi luata de Guvern n-a luat pe nepusa masa Primariile din comunele bacauane. In urma unui sondaj efectuat de redactia cotidianului nostru, s-a constatat ca, cu foarte putine exceptii, incadrarea se inscrie pe linia trasata de Guvern. Nu-i mai putin adevarat ca acest lucru se datoreaza si faptului ca, nu cu mult timp in urma, Guvernul a blocat orice angajare in sistemul financiar si, din acest motiv, multe primarii n-au nici numarul necesar de functii, sau chiar n-au acoperite posturi de mare necesitate. Asa se petrec lucrurile la Valea Seaca, unde primarul Ion Pravat spune ca n-a putut angaja om la cadatru sau ca nu are agent agricol. „In total, daca avem 16 angajati, aici intrând si patru muncitori de la apa sau gospodarie. Oricum, ne inscriem in normativ, nu depasim numarul de 16 angajati cât trebuie sa aiba o comuna cu o populatie intre 3 si 5.000 locuitori”, declara Ion Pravat. Aceeasi situatie si la Parincea, primarul Guta Stiuca declarând ca are in prezent doar 16 angajati, „exact atât cât trebuie. Pe noi nu ne va afecta masura, nu va trebui sa facem reduceri de personal”. Primaria din Prajesti are in prezent pâna in 14 angajati. „Este, potrivit normativului, numarul pe care trebuie sa-l aiba comuna noastra, care are o populatie de peste 2.500 locuitori”, spune Relia Amelia Tofan, secretarul Primariei Prajesti. Comuna Sascut are in jur de 30 de angajati, potrivit declaratiei primarului Cristinel Bostan. „Ar trebui sa avem 24, dar in aceste zile vom stabili cu exactitate numarul angajatilor. Exista si o situatie confuza deocamdata, nu se stie cine poate figura ca angajat al primariei, functionar public sau contractual. Ramâne sa ne lamurim”, spune primarul comunei Sascut. In comuna vecina, Orbeni, primarul Viorel Fantu declara ca acum are doar 12 angajati, dar, in mod normal, conform normativului, ar trebui sa fie 16. „Pentru noi nu este nicio problema. Daca ni se va permite, vom completa numarul angajatilor Primariei. Numai ca, nu se prea stie ce statut au acestia si, mai ales, cine se poate numara printre cei 16 angajati”.
Confuzia este cea care domina
Primartioile au primit inm aceste zile notificari. Trebuie sa prezinte siotuatia angajatilor. Foarte multi primari ezita sa completeze situatia, intrucât ceea ce li se cere nu este exprimat in termeni clar.Cine sa se nuimere priontre angajatii Primariilor? Primarii si viceprimarii nu stiu daca si ei pot fi consdiderati angajati. Nu stiu nici daca cei de la politiile cominitare facv parte dintre angajati. Sau muncitorii carte efectueaszza difderite luycrari. Exista putina confuzie.
Boc a uitat ca si-a angajat rudele la Guvern!
Premierul Emil Boc a precizat, la sfârsitul lui iulie, ca standardele de functionare în administratie vor prevedea numarul personalului cuvenit, respectiv al cheltuielilor cu personalul în cazul primariilor, în functie de numarul de locuitori. „De exemplu, se va stabili ce personal obligatoriu trebuie sa aiba si pe care statul se obliga sa-l plateasca o primarie cu pâna la o mie de locuitori. Daca vrei sa angajezi în plus, am vazut pe unul care si-a angajat soacra, îti angajezi pe banii personali sau daca ai resurse suplimentare, dar nu pe banii publici”, a avertizat Emil Boc. El a sustinut ca, în ultimii 20 de ani, lucrurile „au scapat de sub control” si s-a ajuns ca unele primarii sa se confrunte cu o lipsa de personal, în timp ce altele sa fie supradimensionate. Un singur lucru a uitat premierul, ca el insusi si-a angajat la Guvern, rudele! In ceea ce priveste orasele, inca nu s-a precizat ce numar de functionari poate fi angajat intr-o Primarie.
Dan MINDIRIGIU