Carantina la Podu Turcului din cauza unei vaci turbate

Din cauza unei vaci turbate depistate de veterinari, un sat din comuna Podu Turcului a intrat in carantina. Toate animalele din zona vor fi vaccinate. Persoanele care au intrat in contact cu animalul au ajuns la spital.

In satul Lehancea, din comuna bacauana Podu Turcului, medicii veterinari au confirmat un caz de tubare. Analizele de laborator efectuate pe probele de creier luate de la vaca unui gospodar din sat au aratat ca este vorba despre temuta boala. Directorul Directiei Sanitar Veterinare si de Siguranta a Alimentelor Bacau, dr. Vasile Zaharia, a declarat ca la inceputul saptamanii, medicul veterinar din comuna Podu Turcului a anuntat ca, in urma sacrificarii unei vaci, s-a constatat ca este vorba de turbare (rabie).

„Vaca a fost sacrificata in gospodaria persoanei respective, ne-a explicat dr. Zaharia. S-au descoperit forme nervoase specifice bolii. In urma anchetei de la fata locului s-a constatat ca vaca respectiva a pasunat in apropierea unei paduri sau chiar in padure si mai mult ca sigur a fost muscata de un animal salbatic, probabil o vulpe. Vaca a fost arsa imediat si s-au instituit masuri de prevenire prin vaccinare in zona.

Toate animalele – vaci, oi, cai, vor fi vaccinate antirabic – s-a instituit imediat un cordon de vaccinare, iar oamenii si medicii care au manipulat vaca vor fi vaccinati de Autoritatea de Sanatate Publica”. Aceasta pentru ca perioada de incubatie a virusului turbarii se poate extinde, in functie de varsta, de la o luna la 20 de luni.

Joi dimineata, la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau au fost aduse cu o ambulanta cinci persoane din zona Podu Turcului. Era vorba de intreaga familie (sot, sotie, baiat adult), proprietarii vacii, si doi vecini, care i-au ajutat la taierea animalului. Acestia au primit tratament antirabic pentru 28 de zile.

In satul Lehancea s-a instituit carantina. Cazul este primul de acest gen inregistrat in judetul Bacau, in anul in curs.

Boala mortala

Rabia este o boala produsa de virusul rabiei, care ataca ireversibil sistemul nervos. Dupa o perioada de incubatie de minimum sapte zile, animalul infectat parcurge distante mari si ataca orice ii cade in cale, iar sau omul infectat paralizeaza.

Dupa cateva zile de manifestari violente, moare. Vaccinarea contra rabiei constituie singurul mijloc de a preveni in mod eficient maladia. Aceasta poate fi administrata cu titlu preventiv, si totodata cu titlu curativ la persoanele care au fost in contact cu un animal, potential, turbat. La om, virusul rabiei este puternic atras de tesuturile nervoase si se multiplica foarte putin in muschiul din apropierea locului de inoculare.

Daca acesta nu a fost inactivat printr-un raspuns imunitar, progreseaza lent catre sistemul nervos central dintr-o celula nervoasa in alta si scapa astfel oricarei recunoasteri imunitare. Odata depasita aceasta etapa, este considerat invulnerabil la raspunsul imunitar indus prin vaccinare.

Evolutia catre moarte este atunci inevitabila, deoarece nu exista nici un tratament curativ eficient.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*