Parinti, bunici, unchi, vecini au venit cu mic cu mare la Gradinita „Crai Nou” sa isi vada odoarele costumate intr-un spectacol special. Robotei argintii, greieri sau tarancute la brat cu badita au aparut curajos pe scena, recitand sau dansand aprins, obisnuiti cu aplauzele si „bliturile” entuziaste ale publicului.
Cam asa se petrec lucrurile la momentele festive organizate intr-o gradinita romaneasca. Modul de manifestare tonic-inflacarat este in mare, aceleasi peste tot. „Nu e un secret pentru nimeni ca, la noi, copiii, ca si parintii lor, sunt in general vulcanici, spre deosebire de cei din Spania, Germania sau multe alte tari, unde sunt mai linistiti”, spune Mariana Sturzu, educatoare la „Crai Nou”. Constatarea de mai sus vine dupa o serie de sedinte de lucru in gradinite din strainatate.
Limbi straine in costum popular
Colectivul de cadre didactice de la Gradinita „Crai Nou” si-au „largit orizontul de cunoastere si intelegere a educatiei prescolare” calatorind in strainatate, printr-un proiect de colaborare cu mai multe gradinite europene.
Spectacolul „costumelor” mentionat mai sus face parte din proiect. Asta pentru ca, spun educatoarele, se doreste si promovarea traditiilor romanesti pentru ca in UE nu ne opreste nimeni sa ne pastram costumul popular, asa cum in acelasi timp nu ne opreste nimeni sa invatam limbi straine.
La lansarea proiectului, care a avut loc pe 1 decembrie, inspectorul scolar pe probleme de integrare europeana, Angela Sterpu a tinut ca directorii de gradinite aflati in sala sa retina faptul ca in scoli si licee se deruleaza multe proiecte Comenius, dar „Crai Nou” este singura din judetul Bacau care s-a aliniat pana acum gradinitelor europene.
Cei prezenti au mai aflat ca proiectul, intitulat „1+1=3”, nu a fost finantat anul trecut de Agentia Socrates, dar gradinita s-a hotarat sa mearga pe autofinantare. Anul acesta, proiectul e finantat de UE.
Zidul
„Am fost in Spania, Austria, Letonia…si cel mai mult m-au impresionat lucrurile simple de care se bucura copiii acolo. Noi vrem prea multe, suntem pretentiosi, dar ei nu au nici un stres. Am observat, spre exemplu, cum educatorii lipeau afis sa iasa la iarba verde toata lumea, cu catel, cu purcel, cu masinile, ne intanim acolo la ora cutare si puneau pe un bat, la prajit, aluat lucrat de copii in gradinta.
Prajeau paine, apoi crenvursti… Lucruri simple… Din nimic faceau ceva si se bucurau de orice moment. Mamele sau tatii vin cu copiii zilnic la gradinita si lucreaza cu ei la diferite ore, cu educatoarea, sau aduc produse si gatesc la bucataria gradinitei.
In Romania, parintii nu mai pot de griji din cauza banilor, il ia de la gradinita pe la 4 seara, pana face un pic de mancare, copilul sta la televizor sau scrie.
E un fel de zid al stresului pe care nu-l putem darama, intre educatori, parinti si copii”, explica Marian Sturzu, care alaturi de directoarea gradinitei, Mariana Mitrut, coordoneaza proiectul.
Aida PULPAN