La doar 150 de kilometri de Bacau, o cetate veche de peste sase secole a rasunat din nou, in weekend-ul trecut, de cântece medievale si sunete de batalie. Cetatea de Scaun a Sucevei a gazduit in perioada 17-23 august cea de-a patra editie a Festivalului de Arta Medievala „Stefan cel Mare”.
Un moment reprezentativ al evenimentului din ruinele cetatii ridicate de Petru I Musat a fost ziua de sâmbata, al carei program a inceput la orele 10 cu spectacole pentru copii si s-a incheiat târziu in noapte cu teatru, dans si focuri. Sutele de spectatori, de la familii cu copii pâna la tineri pasionati de muzica rock, au urmarit cu sufletul la gura „Turnirul armelor cavalerilor”, dupa care au participat cu entuziasm la extraordinarele momente oferite de trupele Truverii si „Gladius Dei” si „Ordinul Cavalerilor” din Sibiu. Turnirul a impresionat prin costumele si coregrafia care, gratie jocului actoricesc si muzicii bine alese, transportau sufleteste publicul in vremuri apuse. Au urmat Truverii cu un concert de muzica medievala de mare frumusete si sensibilitate, ce a rasunat nu doar intre zidurile batrâne, ci si in sufletele celor prezenti. „Gladius Dei” a pornit apoi „In cautarea Graalului” printr-un spectacol cu focuri, legende cavaleresti si dansuri medievale la care publicul s-a catarat chiar si pe ziduri pentru a putea prinde un strop din atmosfera unica. In „Amurg”, artistii din „Ordinul Cavalerilor” au dezvaluit prin dans si focuri inca o varianta a eternei lupte dintre Bine si Rau.
Cei care au parasit cetatea dupa ora 23, tulburati inca de incursiunea spirituala in vremea Marelui Stefan, au avut ocazia sa asiste si la un „spectacol” cât se poate de modern si tot atât de indoielnic. Restaurantul de la iesirea din cetate se umpluse de zeci de mirese furate si insotitorii lor, multi din categoria „andiamo Gheorghe”, care dansau cu foc pe manele cu versuri desucheate si blocau accesul masinilor pe o distanta de peste un kilometru.
Alin LEANCA