Navigatorul Marius Albu pregateste un al treilea ocol al pamantului pe apa, insa nu inainte de a-si incerca puterile si cu varful Aconcagua. Daca pentru unii oameni, o excursie in Ceahlau reprezinta aventura vietii, un “alergator de cursa lunga†precum Marius Albu nu se multumeste nici macar cu un ocol al lumii, si nici chiar cu doua. Asta ca sa nu mai punem la socoteala si faptul ca navigatia ocupa doar jumatate din viata sa.
Totul a inceput pentru Marius dupa revolutie, cand, in 1990, a reusit sa-si cumpere un corp de barca. In 5 ani de zile de munca in Grecia, a reusit sa si-l transforme in velier si l-a botezat Phoenix. Nu a mai putut astepta nici macar cateva luni, si, la inceputul anului 1995, a si plecat in primul sau inconjur al lumii.
Pornirea a fost din portul Tomis din Constanta, iar traseul, de 35.000 de mile marine (1 mila marina=1.858 metri) efectuat pe parcursul a 2 ani de zile a fost urmatorul: Constanta – Marea Marmara (via stramtoarea Bosfor) – Marea Mediterana (via stramtoarea Dardanele) – Oceanul Atlantic (via stramtoarea Gibraltar) – Marea Caraibelor – Oceanul Pacific (via Canalul Panama) – Australia – Marea Java – Oceanul Indian – Marea Rosie (via Bab el Mandeb) – Marea Mediterana – Marea Marmara – Marea Neagra.
Si Marius Albu nu s-a multumit doar cu atat. Dupa doi ani, a plecat din nou pe mare, pentru un al doilea inconjur al Pamantului.
Muntele – prima dragoste
Daca navigatia i-a ocupat tot timpul lui Marius din 1990 pana in 2000, alpinismul este prima sa mare iubire, la care a revenit cu cativa ani in urma, dupa doua ocoale ale lumii. Iar marea sa incercare de dupa anul 2000 a fost cel mai inalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6893 metri).
Dar aceasta nu a fost singura sa incercare in America de Sud, Marius Albu dorind sa cucereasca si virful Aconcagua, cel mai inalt masiv muntos al Americilor. Din pacate, prima incercare a fost una nereusita, vremea neprielnica trimitand expeditia acasa mult prea repede.
Mesagerii Bacaului
Acum insa, pentru Marius Albu, vine o noua sansa. Consiliul Judetean Bacau sponsorizeaza cu 5.000 de euro o noua epeditie in America de Sud. In schimbul unei noi sanse de a urca pe Aconcagua, Marius trebuie sa incerce sa stabileasca o serie de legaturi diplomatice intre orasul Bacau si orasul argentinian Mendoza.
Astfel, luni, expeditia s-a pus in miscare, la intoarcere, urmand sa fie organizata o expozitie fotografica, in care doritorii sa poata vedea imagini pe care, probabil, nu ar avea altfel ocazia sa le priveasca.
Adi ENASOAIE