S-a trezit cu firma in casa

caz-rotaru-romgat-1.jpgO bacauanca a primit prin posta un document potrivit caruia o firma necunoscuta a functionat in apartamentul ei. Femeia s-a adresat instantei. Unul din fostii administratori ai firmei in cauza sustine ca adresa societatii era alta. Afirmatia sa este confirmata de Registrul Comertului. Firma este insa inregistrata cu adresa femeii si in baza de date a unei institutii publice

O bacauanca a avut recent o experienta pe cât de ciudata, pe atât de traumatizanta si costisitoare. Ea s-a trezit intr-o buna zi cu o firma in casa, din cauze ramase necunoscute.

Oaspetele nepoftit

Maria Rotaru, proprietara unui apartament din strada Mioritei blocul 70, a primit pe 26 iunie prin posta o hotarâre judecatoreasca cu care aparent nu avea nicio legatura. A citit totusi documentul si a constatat cu stupoare ca procesul, aflat pe rol la Tribunalul Bacau (Sectia Comerciala si Contencios Administrativ), viza o societate comerciala in curs de radiere – Romgat – care avea sediul inregistrat in apartamentul ei. „Nu mi-a venit sa cred. Era prima oara când auzeam de firma asta”, a povestit femeia. Speriata, ea a depus in prima instanta o sesizare la Tribunal. „Eu sunt proprietara acestui spatiu si nu Romgat, cum scrie in hotarârea judecatoreasca pe care am primit-o. Nu am inchiriat niciodata imobilul la vreo societate si nici nu am avut societate. Vin cu rugamintea sa faceti o verificare, sa vedeti daca e o greseala sau un fals in acte”, a scris in sesizare. „Nu am primit niciun raspuns. Când m-am dus din nou la Tribunal, m-au trimis la Parchet si la Politie”, a continuat Maria Rotaru. Pe 31 august, la recomandarea unui avocat, femeia a sesizat Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau, cerând urmarirea penala a administratorilor Romgat pentru infractiunile de fals si uz de fals. „Treaba asta m-a costat pâna acum nervi si 500 de lei la avocat. Nici nu stiu ce sa cred, mi-e teama sa nu ramân fara apartament, ca se intâmpla atâtea in ziua de azi”, a mai spus femeia.

Cap in cap

Judecatoarea Maria Oborocianu, purtatorul de cuvânt al Tribunalului si presedintele completului de judecata care a emis decizia primita de Maria Rotaru, a explicat ca „pentru asemenea dosare, cerem informatii despre situatia firmei de la Oficiul Registrului Comertului – unde aceasta a fost inregistrata când a aparut – si mergem pe datele respective”.
Am stat de vorba si cu Gheorghita Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Bacau, care a explicat ca „la inregistrarea unei societati comerciale, este necesara prezentarea unei dovezi a detinerii imobilului. Reprezentantii Romgat au venit cu un contract de inchiriere a unui spatiu comercial aflat la adresa Mioritei 70. Aceasta e adresa cu care societatea figureaza in baza noastra de date. Cealalta adresa probabil ca provine de la Tribunal. Oricum, societatea fiind radiata, femeia nu are de ce sa se teama”.
De parca situatia n-ar fi fost destul de incurcata, surse neoficiale dintr-o institutie apartinând Ministerului Muncii ne-au dezvaluit ca in baza de date a unitatii Romgat figureaza cu adresa Mariei Rotaru.
Intrebata despre firma buclucasa, Valeria Lazar, administratorul asociatiei de proprietari care se ocupa de blocul 70 de pe Mioritei, a declarat ca „de când sunt aici, din 2002, nu am auzit de aceasta firma”.

Pe urmele Romgat-ului

Potrivit bazelor de date de la ORC si Ministerul de Finante, Romgat a avut sediul pe Mioritei 70, patroni fiind Lucian Chindrus si Gina Nanescu. Societatea, cu obiectul de activitate restaurante, a fost infiintata in 2002 si radiata in iulie 2009, dupa inchiderea procedurii de faliment. Am apelat numarul de telefon fix din baza de date si am reusit sa vorbim chiar cu Lucian Chindrus. „Firma a avut sediul intr-un spatiu comercial de lânga magazinul Everest, la adresa Mioritei 70. Nu o cunosc pe doamna Rotaru si e prima oara când aud de problema asta cu adresa”, a declarat fostul administrator Romgat.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Cazuri oarecum asemanatoare : BRD deschide cont bancar pentru o persoana care nu a locuit niciodata la o anumita adresa . Mai mult numarul de imobil este inscris cu o particularitate fara corespondent.
    La Oficiu de cadastru se pot face inscrieri de carte funciara de catre persoane care nu au domiciliat niciodata la adresa inscrisa in cererea formulata.
    Vodafone incheie contract de furnizare a serviciilor de telefonie mobila la persoane care niciodata nu au domiciliat la o anumita adresa. Mai mult, ulteriorpe adresa la care a inceiat contractul Vodafone emite in nestire somatii pribvind plata sumei de aprox 4000 lei ce are de recuparat de la clientul cu domiciliul fictiv.
    Daca incerci sa sesizezi neregulile intanlesti doar nesimtire. De ce ? Cine stie?

Adauga un comentariu

*