Tinerii supradotati ai Romaniei, confirmati in marile competitii internationale, zboara spre universitatile Vestului deloc salbatec, spre a-si desavarsi acolo, fiindca se poate, o cariera performanta. Vremurile din tara le sunt potrivnice, mediul este naclait de toate sosurile levantine in care prospera fudul relatiile, iresponsabilitatea, traficul de influienta si cate alte tare subterane ce promoveaza cu nerusinare veleiterismul, nepotismul, nonvaloarea.
Acasa intelighentia se simte descalificata, iar daca nu este dispretuita pe fata atunci este subminata prin dos prin solidarizarea tenace a invidiei si dispretului. Vedetele zilei sunt fesele, manelele, sanii, cancanurile.
Subminarea valorilor autohtone este un „talent” mai vechi pe malurile Dambovitei, exacerbat astazi: cabala suficientei aliata cu prostia si iresponsabilitatea (vezi si guvernarea actuala!) a facut imposibila viata multor nume ilustre ale spiritualitatii romanesti; recunoasterea noastra se aplica indeobste asupra excelentelor moarte cand la catafalc, se aduna lingusitorii spre a onora meritele defunctului. Disparand fizic nu mai superi pe nimeni si tot mediocrul e multumit fiindca lui ii place aurita cale de mijloc. Supradotatii ne confera o stare de disconfort si inferioritate; ei ne pun in pericol suficienta, postul caldut, obtuzitatea, imobilitatea noastra intelectuala. Asa ca „duca-se!”.
Curand vom deveni un corp social fara cap, o masa amorfa, fara nici o sansa de evolutie. stim asta si totusi nimeni nu ridica un deget pentru a ameliora handicapul subdezvoltarii. Exodul creierelor confera o energie fatala acelui perpetuum mobile cunoscut sub formula „subdezvoltarea se reproduce singura, de la sine”. Actualul ministru al invatamantului, o persoana fara relief caci nu-i retinem nici numele, nu ne ofera nici un proiect pentru stabilizarea in tara a tinerilorsupradotati, iar recompensele oferite acestora prin mila sponsorilor sunt rusinoase. Ne-ar trebui un sistem persuasiv care sa permita evolutia si absorbtia intelighentiei; nu-l avem, guvernul nu se gandeste la asta, guvernul nostru macinat de lupte fratricide; e un guvern care arata ca o macelarie de interese divergente, fara coeziune, obtuz, lipsit de perspectiva viitorului.
La fascinatia dintotdeauna a Occidentului exercitata in mod natural asupra romanilor, se adauga si agresiva politica de racolare a intelighentiei planetare promovata prin sloganul „stiinta nu are granite”, adica, mai pe sleau spus, „veniti la noi, fireste nu toti, numai varfurile de calitate ireprosabila”. Elitele globalizante ale noii ordini mondiale, clameaza cosmetic, dar noi stim ca discriminatoriu, deci selectiv, ca „fiecare persoana este libera sa-si aleaga tara in care sa-si poata realiza cat mai deplin personalitatea in datele ei esentiale”. Sloganul „stiintei fara granite manuit cu abilitatea ca un concept umanist si generos are din nefericire un sens unic: foloasele acestui tip de migratie se rasfrang doar asupra „primitorilor”.
Furnizand anual un numar de Nadia Comaneci in matematici, chimie, fizica, informatica, toti acestia fara exceptie vor impodobi briliant doar coroana Statelor…Cat priveste repatrierea elitelor, sub forma simbolica a bunurilor stiintifice asa cum sustine sloganul, acestea se vor intoarce in Romania sub forma inventiilor, a licentelor sau a tehnologiilor de varf pentru care vommplati bani, foarte multi bani. Mallcom Ashlez, un analist din Statele Unite definea migratia creierelor drept „cel mai ieftin transfer de valori exceptionale spre polul bogatiei”. Altfel spus, competitia nu are scrupule, ambalajul „umanist” al chestiunii fiind doar pentru inocenti. Tinerii nosti n-au nici o vina, e firesc sa-si aleaga destinul; ei insisi se asaza in bataia pustii vanatorilor pentru a fi vanati, selectatia si valorificati. Aiurea intrucat la ei acasa, in afara unei fotografii electorale de grup cu Presedintele populist, nimeni nu-i trateaza in cleiul dulce-acrisor-fanariot decit cu o baclava-de foame- si cu o braga – de sete.
Ovidiu Genaru