Noul an scolar sub semnul crizei

img_1849.jpg14 septembrie 2009. Prima zi a noului an scolar. In judetul Bacau, in prim-plan s-au situat cele 8085 cadre didactice si cei 113.976 de prescolari si elevi din invatamântul de masa si din invatamântul special, dintre care 22.794 de prescolari, 30.939 elevi in invatamântul primar, 32.139 elevi de gimnaziu, 22.019 liceeni la cursurile de zi, 2455 liceeni la cursurile serale si cursurile cu frecventa redusa, 214 elevi in clasa a X-a la scolile de arte si meserii si 1526 elevi in anul de completare. La aceasta statistica, a numarului celor de vârsta prescolara si scolara, judetul Bacau se situeaza printre primele judete din tara, ca si la rezultatele obtinute la concursurile si olimpioadele scolare. Nu la fel de bine sta judetul nostru la fondurile de la bugetul national alocate unitatilor scolare pentru reparatii, consolidari si igienizari, sau pentru dotarea laboratoarelor si cabinetelor scolare, la numarul de microbuze scolare pentru naveta elevilor din mediul rural, la conditiile create cadrelor didactice. Cu toate acestea, insa, atât cadrele didactice, cât si elevii, au inceput noul an scolar cu speranta ca va fi mai bine si ca, impreuna, vor face inca un pas important pe drumul pregatirii pentru viata.

Colegiul „Henri Coanda” isi pastreaza optimismul

La Colegiul „Henri Coanda”, festivitatea de deschidere a inceput exact la ora 9.00 si n-a durat mai mult de 45 de minute, tonul general fiind acela de optimism, incredere si responsabilitate. A spus-o, in scurta sa alocutiune, directorul Colegiului, profesoara Carmen Popa: „La inceputul unui nou an scolar, cel mai important lucru este sa ne reamintim ca scoala este spatiul in care fiecare copil, adolescent sau tânar trebuie sa invete cum sa-si pregateasca spiritul si vointa pentru viata …” Directoarea Carmen Popa n-a ocolit problema framântarilor existente la acest nou inceput de drum: „Dupa cum stim cu totii, invatamântul românesc se afla in plina perioada a schimbarii, a cautarii, a definirii sale, printr-o noua aboradare si o noua legislatie. Desi acomodarea poate fi grea, desi exista mereu alte incercari, avem incredere in elevii si dascalii nostri, precum si in sprijinul parintilor si al intregii comunitati. La inceput de an scolar, vreau sa urez elevilor si dascalilor un an plin de impliniri, in care sa ne reamintim toti indemnul lui Brâncusi: < Trebuie sa incerci necontenit sa ajungi foarte sus, daca vrei sa poti sa vezi foarte departe >. ” Au mai luat cuvântul inspectorul scolar Claudia Merticaru, maiorul Marius Taranu, de la Gruparea Mobila de Jandarmi, comisarul Ioan Goaga, de la IPJ Bacau si reprezentantul Comitetului de parinti. (St.O.)

La „Anghel Saligny” mai sunt inca probleme

Colegiul Tehnic „Anghel saligny” a reusit, in cea mai mare parte cu forte proprii, sa depaseasca aproape toate problemele existente inaintea inceperii anului scolar. Si problemele n-au fost nici mici, nici putine, dintre problemele mari ramânând de rezolvat doar aceea a instalatiilor intr-unul din corpurile de cladiri, destinat elevilor interni, problema serioasa, insa, care afecteaza locurile de cazare din camine, in conditiile in care toate locurile din caminul situat lânga Colegiul National „Vasile Alecsandri” au fost ocupate ! Directorul ….. a precizat, in scurta sa alocutiune, ca in toate cele 57 de clase condiitiile create elevilor sunt bune. „Avem in acest an scolar 1310 elevi, repartizati in 57 de clase, dintre care 42 clase la liceu si 15 la scoala de arte si meserii, ne-a declarat directorul … Din cele 15 clase de la S.A.M., toate de-a X-a si de-a XI-a, o clasa este la invatamânt seral si patru clase sunt pe ruta progresiva”. La festivitatea de deschidere a fost prezent si inspectorul scolar general Adrian Fuioaga, fost director al acesui colegiu vreme de doua decenii, care a dovedit astfel ca nu poate uita prima sa dragoste. Dupa festivitatea de deschidere, inspectorul scolar general a vizitat inca o data „sectorul cu probleme”, stabilind, impreuna cu directorul unitatii scolare, un plan de actiune pentru rezolvarea cât mai grabnica a „ultimei probleme”. (St.O.)

Liceul „George Apostu”, intre Arta si Slujba de Sfintire

Liceul de Arta „George Apostu” a facut deschiderea noului an scolar in Sala „Ateneu”. Directoarea Daniela Birzu a motivat simplu: „Ne trebuie acustica, avem si un scurt program muzical, oferit de câtiva dintre elevii nostri laureati la faza nationala a olimpiadei”. Un moment aparte in festivitatea de deschidere a fost oferit de preotul iconom stavrofor Ioan Plescau, care a chemat o fetita din clasa I sa spuna „Tatal nostru” si Madalina a spus foarte frumos rugaciunea, in aplauzele asistentei. „Sunteti un liceu unicat si trebuie sa va puneti talentul, sentimentele si vointa in slujba artei, care se adreseaza sufletului”, le-a spus elevilor parintele Ioan Plescau. Dupa festivitatea de deschidere, parintele Ioan Plescau – secondat de fiul sau, Ionut, student la Institutul Teologic din Iasi – a oficiat slujba de sfintire a apei, sfintind apoi cu aghiazma toate salile de clasa, refacute in timpul vacantei de vara. (St.O.)

Adauga un comentariu

*