Directorii de scoli intr-o mare dilema
Ori membri de partid, ori functie!

colegiul-alecsandri-1.jpgGuvernul a decis, directorul unei scoli nu va putea sa faca parte dintr-un partid politic. In termen de 45 de zile el va trebui sa aleaga între aceasta functie si cea de membru de partid.

Directorul unei scoli nu va putea sa faca parte dintr-un partid politic si va trebui sa opteze, în termen de 45 de zile, între aceasta functie si cea de membru de partid, s-a decis în sedinta de Guvern, în care a fost definitivata Legea Educatiei. Au fost admise peste 50 de amendamente ale parlamentarilor, dintr-un numar total de peste 1.700. Executivul a stabilit ca directorul unei scoli va fi ales de un Consiliu de Administratie, iar acesta nu trebuie sa facă parte dintr-un partid politic. Consiliul de Administraţie al scolii va cuprinde o treime cadre didactice, o treime reprezentanti ai parintilor si o treime reprezentanti ai autoritatilor locale si va alege directorul ca parte a procesului de descentralizare. Directori care in prezent sunt membri de partid au termen 45 de zile pentru a opta între functiile de director si cea de membru de partid. Totodata, s-a stabilit ca persoanele care ocupa functie de demnitate publica nu pot exercita niciuna dintre funcţiile de conducere din cadrul universitatii si trebuie sa aleaga între cele doua functii.

Reactia directorilor

Reactiile directorilor de scoli din Bacau au fost in functie de faptul daca sunt sau nu membri de partid, cei mai multi dintre ei afirmând ca nu au treaba cu politica. Am contactat patru directori scolari din municipiul Bacau, dintre care doi sunt membri ai unor partide politice iar ceilalti doi nu sunt, pentru a le afla parerea despre noul amendament inclus de parlamnentari in Legea Educatiei. Gabriel Andrei, directorul Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”: „In principiu, posturile de conducere din unitatile scolare nu trebuie sa fie politizate, pentru un plus considerabil de stabilitate. Eu am fost director si sub conducerea PSD, si sub conducerea PNL si acum, când la guvernare se afla Alianta PSD-PDL. Consider ca stabilitatea este deosebit de importanta in invatamânt, vânturarea directorilor si a inspectorilor scolari pe criterii politice aducând mari prejudicii sistemului educational”. Constantin Lupu, directorul Colegiului National Pedagogic „Stefan cel Mare”: „Eu nu sunt membru al vreunui partid politic, am facut si fac numai politica invatamântului si a matematicii. Consider insa absolut normala aceasta decizie de depolitizare a invatamântului românesc”. Vasile Cautis, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri”: „In ce ma priveste, daca sunt pus sa aleg, ramân la prima dragoste, care a fost, este si va fi invatamântul. Daca mi se va cere sa optez, voi demisiona din partid, oricât de profund ar fi regretul pentru acest demers. In consecinta, conform legii, va trebui sa demisionez si din functia de consilier judetean si mi-ar parea rau, pentru ca, la toate sedintele Consiliului Judetean, m-am implicat nu numai in rezolvarea unor probleme privind invatamântul, ci si in celelalte probleme ale comunitatii. Evident, insa, voi respecta prevederile legii”. Ion Balcan, directorul Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron”: „Voi demsiona din partid, daca asa prevede l;egea. Personal, consider, insa, ca aceasta noua prevedere este o ingradire a libertatii de opinie, a dreptului fiecarui cetatean de a se implica sau nu in politica. Insa, unde-i lege nu-i tocmeala. La urma urmei, si prefectii au fost initial membri aui unui partid politic si au fost obligati pe urma sa demisioneze din partid pentru a ramâne reprezentantii Guvernului in teritoriu”.

Statul va finanţa si invatamântul particular acreditat!

Conform unuia dintre amendamentele aprobate, statul va finanta gradinitele si învatamântul obligatoriu, clasele I -X, inclusiv institutiile de învatamânt particular acreditate, pe principiul „finantarea urmeaza prescolarul sau elevul“. Un articol al noii Legi a Educatiei a fost completat cu un amendament ce prevede ca programele scolare sa acopere maximum 75 la suta din numarul de ore alocat disciplinelor, iar restul de 25 la suta din numarul de ore sa fie alocat cadrului didactic pentru individualizarea modului de predare. In acest se fel, profesorul va putea sa se focalizeze pe elev si pe nevoile acestuia de învatare. Cabinetul Boc a mai decis ca, in consiliile locale, sa se faca analize de nevoi în ceea ce priveste optiunile elevilor pentru o unitate de învatamânt sau alta, evolutiile demografice, situatia spatiilor de scolarizare si a surselor de finantare. Pe baza acestor analize, consiliile locale vor aproba proiectele planurilor de scolarizare pentru toate unitatile de învatamânt din aria geografică proprie. Un alt amendament admis de Executiv se referă la obligatia de a frecventa învatamântul obligatoriu de 10 clase la forma de zi care înceteaza la 18 ani. De asemenea, un alt amendament acceptat se refera la un articol referitor la învatamântul pentru copii si tineri capabili de performante deosebite. In acest sens, vor fi create programe, care sa le respecte particularitatile de învatare. Executivul a mai stabilit ca posturile nationale publice de radio si televiziune vor difuza zilnic cel putin patru ore de emisiuni cu caracter educational.
Dan MINDIRIGIU
Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. Scolile de stat sunt subfinantate. Nu înțeleg de ce ar trebui finanțate școlile particulare.Mi se pare o aberație.Probabil că la bază stau niscaiva interese.

Adauga un comentariu

*