In doi ani, Iulian Sabau a parcurs peste 40.000 de kilometri – in Europa, America, Africa, Asia si Australia – el considera ca aceasta experienta i-a schimbat viata
Un bacauan a avut in ultimii doi ani o experienta despre care spune ca i-a schimbat viata. Iulian Sabau, in vârsta de 40 de ani, un inginer pasionat de sport, a facut inconjurul lumii pe bicicleta. In extraordinara sa calatorie de peste 40.000 de km, a vizitat tari de pe continentele Europa, America, Africa, Asia si Australia.
Cadou la „schimbarea prefixului”
Nascut in Bacau, Iulian Sabau a emigrat in 1990 si s-a stabilit in Elvetia. „Am inceput sa fac sport când multi altii se lasa, la 32 de ani. La inceput a fost doar un hobby, apoi a devenit o parte a vietii de zi cu zi”, a povestit barbatul. A facut triatlon, apoi s-a orientat spre ciclism. „Ciclismul nu-mi place ca sport, e un sport de echipa si nu-l vad prea curat. Ceea ce-mi place este calatoria cu bicicleta, care-ti ofera o mare libertate, contact strâns cu natura si cu oamenii si posibilitatea de a vedea o multime de lucruri”, a explicat el.
Marea calatorie a lui Iulian Sabau a inceput in 2007, chiar de ziua lui. „Am vrut sa vad lumea, s-o descopar in felul meu. Turul lumii pe bicicleta timp de doi ani, acesta era cadoul pe care voiam sa mi-l fac la schimbarea prefixului”, a mai spus inginerul.
Europa
Iulian Sabau a plecat in lume intr-o zi de mai. Prima tinta a fost cea mai apropiata – Europa. „Turul de incalzire” a cuprins Italia, Grecia, Macedonia, Bulgaria, România, Ungaria, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Belgia, Germania si Spania. „Voiam sa vad mai ales partea rurala, acolo sunt mai multe de descoperit decât in marile orase”, a explicat calatorul. Dupa luni de pedalat pe batrânul continent, a concluzionat ca „un aspect reprezentativ pentru Europa este cel cultural”. Si-a facut foarte multi prieteni, iar Spania a lasat o amprenta deosebita in sufletul lui. Din punct de vedere financiar, „când nu folosesti cortul, e destul de costisitor sa strabati Europa”.
America Latina
Calatoria lui Iulian Sabau a continuat, dar cu sacrificii dureroase. Ajuns in America Latina, a aflat ca sotia l-a parasit. „A fost un moment dificil, mai ales ca nu m-am intors acasa. Ma simteam singur, iar problemele cotidiene – alegerea traseului si locurilor pentru innoptat, asigurarea unei alimentatii adecvate, evitarea zonelor periculoase – imi pareau mai complicate”, a relatat el. A trecut prin Argentina, apoi prin Uruguay, Brazilia, Chile si Bolivia. „Am trecut Anzii. Pe acolo aveam senzatia ca sunt pe alta planeta. Oamenii gasesc resurse in aproape nimic. Nu sunt strazi si nici electricitate. Satele sunt mici, iar distantele intre ele – mari. O zona destul de salbatica”, a continuat el. Episodul America Latina s-a incheiat in Mexic. „A fost o experienta frumoasa, desi in Europa statele sud-americane au o reputatie proasta – asa de proasta incât unii m-au avertizat ca nu voi reusi sa trec pe acolo, ca voi fi ucis pentru câtiva lei”, a concluzionat Iulian Sabau.
SUA si Canada
Incursiunea in Statele Unite si Canada i-a adus lui Iulian Sabau doua surprize. „Cea placuta a fost SUA, unde oamenii sunt altfel decât mi-i imaginam inainte. M-au primit foarte bine – mi s-au facut si reduceri la cazare – si au inteles de ce faceam aceasta calatorie. Pe de alta parte, la trecerea in Canada am avut un soc: oamenii mi-au parut mai reci si preturile foarte mari. Canada nu e asa cum o descriu cei din Europa. Abia m-am descurcat acolo”, a explicat ciclistul. Sederea in Canada i-a fost totusi indulcita de vizita a doi prieteni din Elvetia, care au petrecut o saptamâna cu el – „perioada de pauza de bicicleta”.
Africa
Deoarece continentul african i s-a parut prea intins si dificil de traversat, Iulian Sabau a vizitat din el doar Africa de Sud. „Desi tara nu e prea bine vazuta in Occident, oamenii s-au dovedit a fi impresionant de primitori si foarte civilizati. A trebuit sa respect totusi anumite reguli, mai exista unele probleme acolo, sunt cartiere in orasele mari unde un alb nu are ce cauta. In zonele rurale, am avut parte de cazare ieftina sau chiar gratuita. Peisajele si rezervatiile naturale sunt splendide”, a explicat ciclistul. Crestinii din Africa de Sud, considera el, mai spala din pacatele celor din America Latina, de exemplu, unde „au distrus culturile si religiile care le-au iesit in cale si au ridicat catedrale din pietrele templelor darâmate”.
Australia
„Cangurul, simbolul continentului, nu e totusi prea indragit de australieni, din cauza accidentelor rutiere pe care le provoaca”, a explicat calatorul. O tara cu distante foarte mari intre localitati – unde „pedalam in medie 80 de km pe zi si de vreo doua ori a trebuit sa dorm sub cerul liber” – si cu „multe locuri unde natura a ramas in stadiul salbatic”, asa a descris Iulian Sabau Australia.
Asia
Episodul Asia a cuprins vizite in Singapore, Thailanda, India, Malaysia, Filipine, Taiwan, Hong Kong, China, Orientul Mijlociu, Coreea de Sud si Japonia. „India e o alta lume. Nu prea se poate descrie, trebuie vazuta. Acolo oamenii se simt foarte bine sau foarte rau, nu exista intermediar. Populatia e extraordinar de numeroasa, oamenii ies de peste tot, cât am stat acolo nu am avut mai deloc intimitate. Mi-a facut mare placere sa o descopar si cu mare placere am parasit-o. Pe de alta parte, China e un adevarat continent. Oamenii au o putere de munca fantastica, nimeni nu se plânge ca un lucru e greu de facut sau nerentabil, lumea e intr-o continua miscare si pare sa nu se odihneasca niciodata”, a povestit Iulian Sabau.
Impresiile din ultimele tari vizitate, Coreea si Japonia, i-au fost oarecum afectate de o gripa si de starea de epuizare ce incepuse sa-l cuprinda. Coreea i s-a parut mai dezvoltata decât Japonia, iar japonezii i-au aparut destul de putin primitori. Si limba a fost o problema – cu oamenii de la sate, de exemplu, nu se putea intelege nici macar ca sa afle unde se poate dormi peste noapte.
Un nou inceput
Sfârsitul calatoriei in jurul lumii a insemnat un nou inceput pentru Iulian Sabau – omul. „A fost o lectie de viata, o incercare cu greutati dar si mari satisfactii, o experienta care m-a transformat. La inceputul calatoriei, credeam ca un om desavârsit e acela cu «mens sana in corpore sano». Am descoperit insa ca inima are si ea un rol important, ca o persoana cu adevarat echilibrata trebuie sa-si lase inima sa dicteze unele reguli”, a declarat el. Experienta câstigata in cei doi ani, crede barbatul, il va ajuta in fiecare zi, pâna la sfârsitul vietii. „Oricine are posibilitatea sa calatoreasca, sa nu mai stea pe loc! Oricine vrea sa se cunoasca cu adevarat ar trebui sa se izoleze din când in când in mijlocul naturii si sa mediteze”, a incheiat el.
Alin LEANCA
Admirabil ! Eu nici nu visez la o calatorie de o asemenea anvergura.Nici pe sfert.Un concediu , fie si de trei luni , m-ar face sa-mi pierd sursa de trai.Am 47 de ani .
http://bacaulsportiv.wordpress.com/: un nou blog bacauan.