Gigacalorie de urgie la Onesti

Furnizorul de agent termic din Onesti a obtinut majorarea tarifelor de trei ori pentru a compensa pierderile.

Producatorul si furnizorul de energie termica din Onesti, SC Termon SRL, societate aflata in subordinea Consiliului Local, a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energetic (ANRE) sa aprobe un tarif de 3, 46 milioane de lei vechi pentru o gigacalorie, fara TVA, tarif ce va fi valabil numai pentru energia termica produsa in cogenerare la centrala mare, preluata de la Termoelectrica.

Noul tarif este de 3 ori mai mare decat cel incasat in prezent de la populatie, de 1,075 milioane lei per gigacalorie, si a fost motivat de pierderile mari inregistrate anul trecut de Termon, care se ridica la 3,8 milioane de euro.

Consilierii locali au aprobat, la ultima sedinta, noul tarif, dar s-au aratat ingrijorati de efectele asupra populatiei. “Cu noul tarif, cheltuielile pentru un apartament cu doua camere ar ajunge la peste 8 milioane de lei; cine va suporta aceasta diferenta? – a intrebat consilierul Mihai Sova. Si cine se face vinovat pentru pierderile de 3,8 milioane de euro?”.

Mihai Sova, la fel ca si alti consilieri, este convins ca strategia de termoficare a orasului a fost gresita, iar centralele de cartier reprezinta “cea mai paguboasa solutie”. ~n replica, primarul Emil Lemnaru a precizat ca nu centralele de cartier au produs paguba, ci vechea centrala, de la CET Borzesti. “De la poarta CET au plecat 70.000 de gigacalorii, iar la populatie au ajuns doar 32.000 de gigacalorii, restul fiind pierdut pe traseu – a afirmat Emil Lemnaru.

Energia electrica produsa la CET nu a adus nici ea beneficii, intrucat exista, pe langa tariful aprobat de ANRE, de 70 de dolari pe un megawatt ora, si un tarif al pietei libere, de 28-45 dolari/MWh, iar consumatorii nu mai cumpara de la noi; si-au facut surse proprii”.
Prezent in fata consilierilor locali, administratorul unic al Termon, Marcel Iordache, a subliniat si el “dimensiunea colosala a pierderilor” si ineficienta actualului sistem de termoficare.

Iordache a intocmit un plan de reorganizare a sistemului de termoficare, pe care urmeaza sa il prezinte legislativului local, noua strategie fiind gandita in doua variante: fie construirea a inca 4-6 centrale de cartier, fie construirea unei noi centrale in cogenerare, similara cu CET Borzesti, dar mai mica si mai moderna. ~nsa nu exista surse de finantare. “Suntem complet impotmoliti din acest punct de vedere”, a spus Marcel Iordache.

Cert este ca, pana la urma, CET Borzesti se va inchide, pentru ca produce pierderi mult prea mari. Pentru a le compensa pe cele inregistrate pana acum, s-a propus noul tarif, insa Marcel Iordache a avertizat ca ANRE ar putea sa nu-l aprobe.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*