Ziua de 24 februarie, cand biserica ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan, este consemnata in calendarul popular ca Ziua Indragostitilor – Dragobete, cunoscuta si sub denumirea Cap de Primavara. Pe vremuri, cand aceasta zi era sarbatorita din plin, Dragobete era tinut la date variabile, incepand cu 24 februarie si pana pe 1 martie, in diferite zone ale tarii.
In traditia romaneasca, Dragobete, fiul babei Dochia, este considerat a fi o divinitate mitologica, patron al tinerilor indragostiti, ce poate fi comparat cu zeitatile dragostei de la vechii greci si romani – Eros si Cupidon. Chiar daca astazi aceasta traditie s-a pierdut in timp, in numele dragostei de pretutindeni, este frumos sa rascolim din nou trecutul si sa amintim totusi cum se sarbatorea aceasta zi, in spatiul carpatic, undeva in secolele XVIII – XIX.
De ziua Dragobetelui toata lumea petrecea
Inca de dimineata, tinerii, imbracati in haine de sarbatoare, se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii si, daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi in diverse farmece de dragoste.
Tot in aceasta zi, femeile tinere si fetele strangeau zapada, din a carei apa, prin topire, isi faceau rezerve pentru a se spala peste an – ca sa ramana intotdeauna frumoase si sa fie mereu iubite. Dragobete era si patron al bunei dispozitii: tinerii petreceau la o casa, in limitele unei morale desavarsite, fetele se infruntau cu acuzatii de farmece facute pe ascuns pentru atragerea iubitilor, dar totodata se rosteau juramintele iubirii, Dragobete fiind de multe ori punct de plecare pentru viitoarele casnicii.
Dar Dragobete era si un fel de „nas cosmic” al pasarilor de padure, din moment ce se credea ca acestea incepeau sa se imperecheze din aceasta zi, iar abia dupa aceea isi cautau cuiburile. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.
Dragobete – fiul babei Dochia
Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sarbatorit, in majoritatea zonelor tarii, pe 24 februarie. Ca sa inteleaga si tinerii, Sarbatoarea de Dragobete este echivalentul romanesc al sarbatorii Valentine’s Day sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoarea iubirii.
Probabil ca 24 februarie insemna pentru omul arhaic inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul trebuie sa participe si el la aceasta bucurie a naturii. Entitate mitologica, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes, un neastamparat si un navalnic.
Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, romanii au transfigurat Dragobetele in protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, asa cum si pasarile â€se logodesc†in aceasta zi.
Dragobeti
Sunt numiti asa atat feciorii cuprinsi de fiorii dragostei, cat si mugurii culesi de fete de pe crengile copacilor si pusi la ureche, precum ciresele in luna mai. Dragobetii se intreceau sa invarta fetele in brate. In unele sate, femeile scoteau din pamant radacina de spanz folosita in practicile de medicina populara. De frica sa nu „ciricaie” toata viata, de Dragobete nimeni nu lucra. Se spunea ca acest patron al dragostei, cu infatisare de flacau iubaret, ar umbla prin padure sa pedepseasca fetele care au lucrat in ziua lui.
Valentine’s Day, Ziua Indragostitilor si Dragobetele
Ziua Indragostitilor dateaza din timpul Imperiului Roman, cand era o sarbatoare in cinstea Iunonei, sotia lui Jupiter. In data de 15 incepeau Lupercaliile. In data de 14 februarie (Valentine’s Day), numele fetelor erau scrise pe biletele, fiecare baiat tragea un biletel si astfel baiatul si fata al carei numele il trasese constituiau o pereche pe perioada Lupercaliilor.
In timpul imparatului Claudiu al II-lea, acesta a interzis casatoriile in Imperiul roman. El credea ca barbatii refuza sa se inroleze in armata din cauza sotiilor si logodnicelor lor. Sfantul Valentin, care traia in perioada aceea, a ajutat crestinii si pe cei casatoriti pe ascuns, ceea ce i-a adus pana la urma moartea – a fost adus in fata Prefectului, condamnat la moarte in data de 14 februarie 270 d.H.
Pe 24 februarie se iubeste
In traditia noastra, Ziua Indragostitilor este insa data de 24 februarie, ziua in care se sarbatoreste Dragobetele. Daca nu se facea Dragobetele se considera ca este un semn rau, ca tinerii nu se vor indragosti in anul ce va urma.
Pe 24 februarie se iubeste. Se iubeste in stilul dulce romanesc, in cel mai curat si mai intens mod. Este zi de primavara, iar natura revine la viata, pasarile presara bucurie, florile anotimpului ne incanta simturile, voia buna e la ea acasa, pe plaiurile mioritice.
Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele reprezinta una dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman. Din pacate, Dragobetele este o sarbatoare de care uitam putin cate putin, si de cele mai multe ori, despre ea nu mai vorbesc decat batranii. Poate reusim sa o salvam…Sa-l salvam pe Dragobete!
Roxana NEAGU