De-a lungul timpului, presedintele Traian Basescu s-a remarcat prin declansarea de crize politice, cele mai multe dintre ele fiind provocate de opiniile sale exprimate in interviuri acordate unor importante institutii de presa. Sa le recapitulam pe cele mai importante.
In decembrie 1997, dupa un an de guvernare CDR-USD-UDMR, Basescu provoaca prima criza politica. Pe 28 decembrie, ministrul Basescu acorda un interviu Evenimentului Zilei, in care afirma ca „Guvernul nu are forta sa-si asume marile decizii”, ca „Sunt inadmisibile sedintele de 8 sau 12 ore, in care se bat câmpii”, ca „Presedintele (n.red. Constantinescu) a scapat boii in lupta anticoruptie, in care nu are atributiuni” sau ca „PNTCD este un partid desuet”. PD va iesi primul de la guvernare, mai anunta Basescu, un gest care s-a si produs. Mai intâi, Victor Ciorbea ii cere demisia lui Traian Basescu pentru declaratiile facute in interviu. Pe 30 decembrie, Basescu demisioneaza. PD trebuie sa desemneze un nou ministru. Acesta este, surpriza, tot Basescu. Ceilalti membri ai Coalitiei nu accepta. Pe 29 ianuarie, ministrii PD isi depun in bloc demisiile din guvern, anexând o motivatie in zece puncte asupra gestului lor. PD iese de la guvernare. Dupa o luna de criza si de negocieri esuate in sânul Coalitiei, pe 26 februarie, Victor Ciorbea demisioneaza. PD va reveni la guvernare intr-un nou cabinet, condus de Radu Vasile.
La putin timp dupa ce a ajuns primar general al Capitalei, Traian Basescu a aruncat Consiliul General al Muncipiului Bucuresti in criza, dupa ce majoritatea PSD ii respinsese proiectele de construire a unor parcari subterane si a unor pasarele peste calea ferata. In PD, el a provocat o criza ce a dus la desprinderea lui Petre Roman care si-a facut un alt partid, dar si atunci când a ofensat-o pe Elena Dumitru, care il sprijinise pentru sefia partidului, si ea plecând, dar la PSD.
Numai in 2005, Basescu a declansat, pe rând, o serie de crize, cum ar fi cea a anticipatelor, când a incercat sa-i forteze mâna lui Tariceanu sa demisioneze pentru a provoca un scrutin inainte de termen. Desi a incercat sa provoace o criza prin atacurile la adresa PC , partidul lui Dan Voiculescu nu a iesit de la guvernare. Era sa genereze o criza si in PNL când a afirmat ca Stolojan e portdrapelul
Aliantei in caz de anticipate. 1 octombrie 2009. Traian Basescu a reusit sa provoace, din nou, criza politica suprapusa peste o grava criza economica si social .Prin semnarea revocarii viceprim-ministrului PSD, Traian Basescu a aratat ca este principalul initiator si responsabil pentru declansarea unei crize cu efecte grave asupra vietii românesti. Mai mult, prin numirea ca interimar a lui Vasile Blaga, seful de campanie al lui Traian Basescu, intentia de fraudare a alegerilor revine un lucru la lumina zilei. „Traian Basescu nu are nimic sfânt, nu are interesul national în fata sa, ci numai pe cel electoral”, a acuzat Mircea Geoana, presedintele PSD.. „Suntem convinsi ca acest gest de demnitate va fi bine înteles de toti românii. Am încercat, din rasputeri, sa mentinem stabilitate politica în România, cu pretul demnitatii si intereselor noastre de partid”, a completat Geoana. Florin CRETU
Acest om pe unde a trecut a calcat numai pe cadavre. Este capitan de vas pe un distrugator. Nu a realizat nimic, nici ca ministru, nici ca primar general, nici ca presedinte. Scuze, a starnit doatrscandaluri in umra carora am suferit cu totii. dati un exemplu de „mareata’ realizare! Zero barat. Astept explicatii de la lacrima lui Stolo, de la refuzul aceluiasi Stolo cand a fost nominalizat premir si dupa 48 de ore a renuntat,. Vreau sa stiu de ce Elena e bine merci, de ce Monica Ritzi e cercetata penal, de ce Saftoiu, amandoi, au plecat de langa „mandrul carmaci”, de ce venit al Bacau la RAFO, Aerostar si pe unde a fast… La RAFO, cei de acolo au plans in martie. Acum, il capitano ii ajuta. 300 dde milioane de euro. Cat e spaga electorala?