Eurodeputata PSD, Corina Cretu, sustine ca unul din zece copii români traieste in saracie absoluta si solicita implicarea Executivului comunitar in aceasta problema, aratând ca ponderea copiilor care traiesc in saracie absoluta in România ajunge in acest an la 10,7 la suta, de la 7,8 la suta in 2008.
In calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru dezvoltare si membru al Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, ea a interpelat Comisia Europeana in legatura cu agravarea starii de saracie a copiilor din unele tari ale Uniunii Europene, sub impactul crizei economice. Cretu atrage atentia, in intrebarea scrisa adresata Comisiei, asupra faptului ca unul din zece copii români traieste in saracie absoluta si solicita implicarea executivului comunitar pentru combaterea saraciei si a efectelor sale dezastruoase asupra cresterii si dezvoltarii copiilor. „Procentul românilor care traiesc in saracie este in crestere in acest an cu 1,7 la suta, fata de 2008, ajungând la 7,4 la suta,, iar printre cei mai afectati se numara copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu România pentru perioada 2009 – 2013, realizata de Banca Mondiala. Estimarile acestei institutii arata ca ponderea copiilor care traiesc in saracie absoluta in România ajunge in acest an la 10,7 la suta, de la 7,8 la suta anul trecut”, se arata in intrebarea scrisa. Practic, spune sursa citata, unul din zece copii români supravietuieste, asadar, in conditii de saracie absoluta. „Acest fapt are un impact dezastruos nu doar asupra cresterii si dezvoltarii fizice si psihice normale a acestor copii, ci si asupra sanselor de a parcurge sistemul de invatamânt si de a se integra armonios in societate”, atrage atentia europarlamentarul social-democrat. Potrivit lui Cretu, aceasta realitate „dezolanta” nu este specifica doar României si noilor state membre. „Chiar daca, in proportii si moduri diferite, saracia afecteaza copiii din intreaga Uniune Europeana, cu atât mai mult cu cât actuala recesiune economica acutizeaza saracia si mareste numarul celor nevoiasi in toate tarile membre. Un studiu recent al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica dezvaluie, spre exemplu, ca unul din sase copii germani traieste, de asemenea, in saracie. Anul trecut, inaintea declansarii crizei, un raport al Parlamentului European avertiza ca din cei 78 de milioane de saraci ai Europei, 19 milioane sunt copii, fara a fi luat in calcul copiii imigrantilor, ai celor care solicitau azil si ai persoanelor fara documente. Aceasta cifra este mult depasita acum si proportiile acestui flagel se modifica in rau, de la o zi la alta”, a subliniat Cretu.
Vicepresedinta DEVE solicita CE sa se implice in „solutionarea acestui paradox trist al unui continent bogat – saracia in rândul copiilor, având in vedere ca demografic, economic, social, cultural si in toate celelalte planuri ale vietii, viitorul societatilor noastre depinde de copiii de azi, dintre care tot mai multi sunt victime nevinovate ale acestui fenomen cumplit si traumatizant care este saracia”.