E un deja vu: de la 1 ianuarie, Guvernul ne blagosloveste cu o noua serie de scumpiri. Cuvantul de ordine este acciza. Care creste sau se introduce la cele mai neasteptate produse. De vina este Europa. Cel putin asa sustin guvernantii.
Electricitate si carburanti
Energia electrică, benzina cu plumb şi gazele naturale se vor scumpi. Tarifele se vor majora în urma aplicării noilor accize, prevăzute în codul fiscal, cu pană la 30% mai mari decat pană acum.
Accizele pentru electricitate vor creşte cu circa 30%, taxa pentru electricitatea utilizată în scop comercial se va majora cu 36,8%, iar cea pentru populaţie va creşte cu 33,3%.
În cazul benzinei cu plumb, acciza va creşte cu 6,6%, şi anume de la 513 euro/tonă la 547 euro/tonă, şi nu va mai fi modificată pană în 2010.
Incalzirea – un lux
În cazul altui produs petrolier, păcura, acciza, care este acum 9,5 euro/tonă, va ajunge la 13 euro/tonă. În cazul benzinei fără plumb şi motorinei, al gazelor petroliere lichefiate şi al petrolului lampant, accizele răman neschimbate pană în 2010. Gazele naturale utilizate drept combustibil vor fi accizate nu cu 2 euro/gigajoule ca în prezent, ci cu 2,6 euro/gigajoule. De la 1 ianuarie sunt accizate şi gazele naturale utilizate drept combustibil pentru încălzire cu 0,17 euro/gigajoule. Cărbunele şi cocsul folosite în scopuri comerciale vor fi accizate cu 0,15 euro/gigajoule, şi cu o sumă dublă în cazul utilizării în scopuri necomerciale.
Tigari
Pentru ţigări, algoritmul este ceva mai complicat. În primul semestru, ţigaretele vor fi accizate ca pană acum, cu 16,28 euro pentru 1.000 de bucăţi, sumă la care se adaugă 29% din preţul maxim de vanzare. La ţigări, acciza va fi menţinută la 34,5 euro/1.000 de bucăţi, dar va creşte de la 1 iulie la 41,5 euro. Ministerul Finanţelor va stabili semestrial nivelul accizei minime.
Asigurari de locuinte
Din 2007 asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren a devenit obligatorie. Potrivit legii, locuinţele din chirpici, lemn sau vălătuci vor fi asigurate pentru suma maximă de 10.000 de euro, iar proprietarul va fi obligat să plătească anual o primă de asigurare în valoare totală de 10 euro. Asta înseamnă că pentru suma de aproximativ 350.000 de lei proprietarii vor primi despăgubiri în valoare de 350 milioane de lei, în cazul în care locuinţa ar fi distrusă de ape sau alte calamităţi.
Pentru locuinţele cu pereţi din beton sau cărămidă valoarea de asigurare ajunge pînă la 20.000 de euro, iar proprietarii vor plăti anual o primă de asigurare de pînă la 20 de euro.
Impozite si taxe
Imobiliare. La 1 ianuarie 2007 a intrat în vigoare noul Cod Fiscal. Prima modificare, începand din 2007, vizează venitul din vanzarea imobilelor. Pentru proprietăţile imobiliare deţinute pană la trei ani, cota de impunere este 3% dacă valoarea proprietăţii nu depăşeşte 200.000 de lei sau 6.000 de lei plus 2% din valoarea care depăşeşte 200.000 lei. În cazul imobilelor deţinute mai mult de trei ani, impozitul scade la 2% pentru proprietăţile ce au o valoare de pană în 200.000 de lei, iar pentru cele ce depăşesc această valoare, impozitul este 4.000 lei plus 1% din ce depăşeşte această valoare.
Microintreprinderi. Noul Cod Fiscal prevede că microîntreprinderile vor fi impozitate cu 2%, începand din 2007, cu 2,5% în 2008 şi cu 3% în 2009, dacă cel mult jumătate din venitul acestora va proveni din consultanţă sau management, iar veniturile totale realizate în cursul unui an nu depăşesc 100.000 euro. În cazul depăşirii plafonului de 100.000 de euro în cursul unui an fiscal, societatea va deveni plătitoare de impozit pe profit începand cu trimestrul în care a depăşit plafonul, considerand veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal.
Taxe locale. În domeniul impozitelor locale, taxele pe terenuri, clădiri şi mijloace de transport nu se vor mai plăti trimestrial, ci de două ori pe an. Impozitul pentru locuinţele mai mari de 150 de metri pătraţi, se va majora cu 5% pentru fiecare 50 de metri pătraţi sau fracţiune. Totodată se va modifica şi taxa pe clădiri datorată de persoanele juridice. Autorităţile locale vor fi în măsură să stabilească cota de impozitare a clădirilor care poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,25%.