Soarta Guvernului, la mâna Parlamentului

Curtea Constitutionala a decis, luni, ca motiunea de cenzura „11 împotriva României”, initiata de PNL si UDMR la adresa Guvernului nu intra în competentele sale de analiza si pronuntare a unei decizii. Curtea Constitutionala a României a respins ca inadmisibila sesizarea PD-L privind motiunea de cenzura, sustinând ca nu are competenta în acest domeniu si ca atributiile sale sunt depasite. Daca motiunea va trece, iar Guvernul va pica, trebuie sa se formeze o majoritate parlamentara, care sa-i propuna presedintelui Traian Basescu un nou premier. În cazul în care o varianta de Guvern va cadea de doua ori în Parlament, atunci legislativul nu va fi dizolvat. si asta pentru ca, potrivit legii, dizolvarea Parlamentului nu mai poate avea loc cu 60 de zile înainte de alegerile prezidentiale. În aceasta situatie, Guvernul Boc 2 va ramâne în picioare, însa va avea doar o functie administrativa.
Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari. PNL, UDMR si PSD au împreuna un total de 281 deputati si senatori, care, daca ar vota în favoarea motiunii, ar determina caderea Guvernului.
De cealalta parte, PDL are 170 de parlamentari, iar grupul minoritatilor, care traditional voteaza în favoarea Guvernului, 18 deputati, ceea ce împreuna înseamna 188 de parlamentari.
Surse din PD-L declarau, înainte de pronuntarea Curtii, ca membrii Executivului au luat în calcul varianta unei demisii în bloc în cazul în care aceasta instanta va hotarî ca initierea motiunii nu încalca legea fundamentala. Democrat-liberalii au început sa discute despre varianta demisiei, dupa ce liderii PSD si PNL au anuntat ca, dupa votarea motiunii de cenzura, vor merge la Cotroceni pentru a anunta ca au o majoritate, ca baza pentru instalarea unui guvern de tehnocrati, care sa conduca pâna la alegeri cu sprijinul PSD – PNL – UDMR.
În conformitate cu legea pentru organizarea si functionarea guvernului, Executivul demisionar va gestiona treburile tarii înca 15 zile, rastimp în care democrat-liberalii spera sa negocieze o noua majoritate parlamentara prin aportul reprezentantilor minoritatilor nationale, al UDMR si a minimum 12 deputati PNL si PSD care urmeaza a fi racolati.
În paralel, dupa expirarea acestui termn de doua saptamâni, PDL mizeaza si pe concursul presedintiei. Astfel, Traian Basescu ar urma sa vina cu aceeasi propunere de premier, în persoana lui Emil Boc, constitutia permitându-i sa propuna primul ministru în doua rânduri, daca Parlamentul nu accepta propunerile venite de la Cotroceni. Cum procedura este îndelunga si anevoioasa în materie, Guvernul Boc are toate sansele sa prinda organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale la cârma tarii.

Comentarii

  1. un cetăţean a zis:

    Avem parlamentarii şi oamenii politici pe care-i merităm! Iată pentru ce i-am pus acolo şi ce fac ei pentru noi!

Adauga un comentariu

*