Milioane de euro “disparute” in pietele din Bacau

piata3.jpgLunar, evaziunea fiscala in pietele din Bacau depaseste un million de euro. Afirmatia apartine lui Ioan Chiriac, directorul coordonator a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau (DADR Bacau). El a sesizat acest lucru, in mai putin de o saptamâna, in doua foruri locale care au puterea sa adopte unele masuri pentru stoparea evaziunii fiscale si pentru descurajarea persoanelor care fac evaziune fiscala. Primul demers l-a facut pe 29 septembrie in Consiliul Local Bacau iar dupa câteva zile a ridicat aceiasi problema in fata prefectului Claudiu Balan si subprefectului Tudorita Lungu. In ambele cazuri, sesizarile au ramas fara ecou. S-a discutat doar de amorul artei fara a se lua vreo decizie clara.

Pietele din Bacau, inclusiv piata de gross si târgul din Serbanesti, functioneaza in baza unor hotarâri de consiliu local. Tot in baza unor decizii luate de forul local s-au aprobat regulamentele de organizare si functionare pentru fiecare piata. In aceste acte, cu statut de lege pe plan local, sunt stipulate in mod expres drepturile si obligatiile comerciantilor, ale administratiei pietelor. Intr-una din hotarâri se mentioneaza ca in Piata Centrala, de exemplu, producatorii agricoli au 335 de locuri, societatile, asociatiile familiale care comercializeaza cartofi si legume au 44 de locuri iar societatile care comercializeaza fructe, 92 de locuri. Cifre statistice care nu sunt conform cu realitatea deoarece, in aceiasi hotarâre se mentioneaza ca societatile pot inchiria un numar de maxim cinci locuri de vânzare la mese in schimb producatorii agricoli (taranii get beget) au dreptul la câte un loc de vânzare in piata pentru fiecare certificat de producator. Daca producatorii agricoli sunt obligati sa achite zilnic taxele forfetare pentru mesele ocupate, persoanele juridice platesc o singura data pentru o luna intreaga. Am facut aceaste precizari dintr-un singur motiv: Producatorii agricoli, dimineata când vin la piata trebuie sa prezinte certificatul de producator. Datele de pe acest certificat precum si date despre marfa propusa a fi comercializata, cantitate, etc. ar trebui trecute nitr-un registru aflat la dispozitia administratorului din piete. La agentii economici situatia este scapata de sub control. In baza unui singur certificat de producator sunt comercializate cantitati imense de marfa. In plus, nici un agent economic din pietele bacauane care comercializeaza legume sau fructe nu detine casa de marcat, nu emite un bon fiscal asa cum prevede legea. Receptia marfii se face pe baza unui bon de receptie, iar pe o factura fiscala se introduce marfa de mai multe ori. Chiriac spune ca numai din TVA aferent comercializarii, evaziunea este de un milion de euro pe luna. “La piata de gross, se face si comert cu amanuntul. A ajuns bacauanul sa se duca sa faca cumparaturi acolo când rolul pietei de gross este altul. Cei care au spatii inchiriate ar trebui sa achizitionize marfa de la producatorii agricoli si sa o vânda en gross , nu la kilogram. In piete, registrul certificatelor de producator se completeaza seara, nu dimineata”, spune directorul DADR Bacau.

Fuga de raspundere si controale de rutina

Romeo Stavarache spune ca municipalitatea nu are posibilitatea sa faca controale pe aceasta directie. Se fac controale doar pe anumite segmente, cum ar fi: autorizatia de functionare si profil de activitate, verificarea din punct de vedere metrologic a mijloacelor de masurare, afisarea la loc vizibil a denumirii firmei si sediului social. De certificatele de producator se ocupa Politia Primariei. Conform ultimului raport emis de Politia Primariei, in perioada 7-13 septembrie s-a efectuat o singura actiune privind eliberarea certificatelor de producator soldata cu o singura sanctiune contraventionala! Problema s-a dorit a fi clarificata de fostul prefect de Bacau, Constantin Dorian Pocovnicu. In luna iulie, el a emis un ordin, cu numarul 176, prin care s-a constituit Comisia mixta pentru efectuarea controalelor pe intreaga filiara de comercializare a fructelor si legumelor proaspete. Din respectiva comisie fac parte reprezentanti ai DADR, Inspectoratul Judetean de Politie, Garda Financiara si Protectia Consumatorului. Neculai Asandei, directorul coordonator adjunct din cadrul DADR Bacau spune ca in perioada 1iulie-1 octombrie, in baza ordinului, au fost verificati 372 de operatori economici, din care 277 persoane fizice din pietele agroalimentare si 19 persoane juridice in depozitele de gross. “Am constatat ca la persoanele juridice lipseau documentele de provenienta a produselor aflate la comercializare. Se comercializeza produse care nu corespund standardului general de calitate, de multe ori se comercializeaza cantitati mai mari de produse decât cele inscrise in certificatele de producator chiar se comercializeaza produce agricole fara certificat de producator”, spune Asandei. El sustine ca cea mai grava deficienta constatata este “inregistrarea incompleta a datelor sau lipsa de inregistrari la zi in registrul de evidenta din pietele bacauane a persoanelor fizice si juridice precum si a cantitatilor de produse agricole estimate a fi comercializate”. Acest lucru duce la evaziune fiscala, spunem noi.

Cancerul din castronul cu salata

Neculai Asandei, director coordonator adjunct de la DADR Bacau mai spune ca in urma controalelor efectuate s-au prelevat un numar de sapte probe reprezentative. „Din cauza etrelului, a stimulatorilor folositi pentru coacere”, explica directorul. Fuga dupa profit a legumicultorilor a adus cu sine folosirea unor tehnologii superintensive, pentru obtinerea unor productii record la hectar. „Aceste tehnologii superintensive folosesc o cantitate mare de ingrasaminte chimice de sinteza, azotati de amoniu, uree, fosfati, saruri de potasiu, mari cantitati de apa si biostimulatori. Chiar daca se utilizeaza o astfel de tehnologie, daca substantele chimice se folosesc in mod rational, se obtin recolte suficient de sanatoase. In schimb, daca se pun in cantitati exagerate, se obtin recolte poluate care vor avea efecte negative asupra sanatatii oamenilor si mai ales asupra copiilor si batrânilor”, sustine Ioan Chiriac, directorul DADR Bacau. „Aceste substante chimice sunt utilizate pentru a mari productia la hectar. Dar se mai folosesc si biostimulatori. Cei mai frecventi sunt acidul diclordonsodic, utilizat pentru a induce legarea rodului, hormonii de crestere si dezvoltare, precum si substanta denumita etrel, care induce maturarea fortata a fructelor si coacerea lor”, mai spune Chiriac. Consumul continuu de produse care contin peste limitele admise nitrati, nitriti, fosfati si alte substante chimice stiute si nestiute pot induce boli incurabile, cum ar fi cancerul sau orbirea. „Excesul de substante chimice produce diferite forme de intoxicatii, chiar cancer. De asemenea, afecteaza negativ sistemul nervos si pot produce chiar orbire. Atat ingrasamintele chimice, cât si biostimulatorii sunt utilizati si la alte legume, ardei gras, gogosar, ceapa, patlagica vânata, iar etrelul e utilizat si la fructe, capsuni, banane, citrice” sustine directorul Chiriac. Florin CRETU

Comentarii

  1. Dar ,,domnul” Chiriac are amabilitatea sa ne spuna de cate mii de euro lunar face dumnealui evaziune fiscala?Ne spune cate mii de tone de legume vinde ,,la negru” toamna si cate de cereale?

  2. uitati-va la culoarea celor de la tarabe ,cea din nastere ,nu pielea arsa de vant si soare a taranului si va dati seama cine controleaza piata : Clanurile tiganesti ! avem in Bacau preturi mai mari decat in Sibiu,Brasov orase de la munte

  3. Eu ,inainte de a cumpara ma uit la vanzator : daca arata altfel decat un producator (ca sa nu spun colorat din nastere , pentru ca ,suntem civilizati ,
    nu-i asa ?!) , nu cumpar . Mai caut , sau renunt . Asa ar trebui sa faca toti !

  4. La fel fac si eu: prima data ma uit la culoarea vanzatorului. De obicei cumpar numai de la taran. Chiar daca da mai scump. Marita. Si-asa munca lui e batjocorita. Il mai batjocoreste si mafia o data. Tine. Romanul n-are curaj s-o spuna pe gura.

Adauga un comentariu

*